![]() |
Servis Takımları Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Servis Takımları NelerdirSERVİS TAKIMLARI Necip Usta KUVER (COUVERT) Yemek takımlarının yemelk yeme usulüne göre yemek masasının üzerine yerleştirilmesine kuver denir ![]() Kuver kelimesi binlerce yıl eskidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KUVER TABAĞI 28-30 santim büyüklüğünde salonun dekoruna uygun umumi görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak ![]() ÇORBA TABAĞI 23-24 santim büyüklüğünde çukur tabak ![]() 200 gr ![]() ![]() YEMEK TABAĞI 23-24 santim büyüklüğünde normal düz tabak ![]() DEŞER TABAĞI 20-21 santim büyüklüğünde yemek tabağından küçük düz tabaktır ![]() A - Tatlı Tabağı da denir ![]() B - Salata Tabağı da denir ![]() EKMEK TABAĞI 17-18 santim kutrunda düz yuvarlak tabak ![]() SOFRA TAKIMLARI BIÇAK ÇEŞİTLERİ YEMEK BIÇAĞI 22-23 santim büyüklüğünde normal yemek bıçağı (Büyük bıçak da denir ![]() STEK BIÇAĞI «STEAK» 21-22 santim büyüklüğünde yukardaki yemek bıçağının aynısı, eti iyi kesmesi için ağzının yarısı veya tamamı testere gibi tırtıllı bıçak ![]() BALIK BIÇAĞI 19-20 santim büyüklüğünde palet şeklinde keskin olmayan bıçak ![]() KÜÇÜK BIÇAK 19-20 santim büyüklüğünde yetnek bıçağının küçüğüdür ![]() ![]() B - Desert (Tatlı bıçağı denir ![]() ![]() ![]() MEYVA BIÇAĞI Desert bıçağının küçüğüdür ![]() ![]() ![]() PEYNİR BIÇAĞI 19-20 santim büyüklüğünde palet biçimindedir ![]() ![]() TEREYAĞI BIÇAĞI 17-18 santim büyüklüğünde iki şekil tereyağı bıçağı vardır ![]() ![]() HAYVAR BIÇAĞI Havyan ekmeğin üzerine sürmeye yarayan 17-18 santim büyüklüğündedir ![]() ![]() ![]() SOFRA TAKIMLARI ÇATAL ÇEŞİTLERİ YEMEK ÇATALI Normal 4 taraklı çatal yemek çatalı 20-21 santim büyüklüğündedir ![]() DESERT ÇATALI (Küçük çatal) Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BALIK ÇATALI Üç tarağı bulunan balık yemeye mahsus balık çatalı 18-19 santim büyüklüğündedir ![]() PASTA ÇATALI Üç tarağı bulunan sol tarafındaki tarak biraz daha kalın olan 15-16 santim büyüklüğündedir ![]() MEYVE ÇATALI Üç tarağı bulunan meyveye kolayca batabilecek sivri uçlu küçük çataldır ![]() ![]() SARDALYA ÇATALI 4 dişli palet biçimi çatal ![]() ![]() ![]() SOSİS ÇATALI İki ince uzun taraklı sivri uçlu çatal (Fazla kullanılmaz) KUŞKONMAZ PENSİ Kuşkonmazı kıstırarak yemeye yarayan pens ![]() SOFRA TAKMALARI KAŞIK ÇEŞİTLERİ ÇORBA KAŞIĞI 20-21 santim büyüklüğünde çorba kaşığı ![]() KONSOME KAŞIĞI (ET SUYU KAŞIĞI) 17-18 santim büyüklüğünde yuvarlak ağızlı kaşık ülkemizde henüz yok ![]() ![]() DİSBIT KAŞIĞI (TATU KAŞIĞI) 7-18 santim büyüklüğünde çorba kaşığının biraz küçüğü tatlı kaşığı ![]() TATLI KAŞIĞI veya BUZLU ÇAY KAŞIĞI veya KOKTEYL KAŞIĞI 9-20 santim uzunluğunda uzun saplı çay kaşığı ÇAY KAŞIĞI 3-14 santim büyüklüğünde normal çay kaşığı KAHVE KAŞIĞI veya MOKA KAŞIĞI Çay kaşığının biraz küçüğüdür (Kahve kaşığı) (Moca kaşığı denir) 11-12 santim büyüklüğündedir ![]() YUMURTA KAŞIĞI Çay kaşığı büyüklüğünde rafadan yumurtalar için kullanılır ![]() ![]() ![]() DONDURMA KAŞIĞI Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimi düz ağızlı kaşık ![]() ![]() SERVİSDE KULLANILAN TAKIMLAR Yemek dağıtımı için kullanılan takımlara servis takımı denir ![]() ![]() ![]() ![]() YEMEK SERVİS ÇATALI - YEMEK SERVİS KAŞIĞI 23-24 santim büyüklüğünde sofrada yemek dağıtmaya mahsus büyük kaşık ve büyük çatal ![]() SALATA SERVİS ÇATALI - SALATA SERVİS KAŞIĞI 25-26 santim uzunluğunda salata servisi için hafif çukur büyük çatal ve kaşık ![]() BALIK SERVİS ÇATALI - BALIK SERVİS BIÇAĞI Balıkları servis etmeye mahsus 4 taraklı Mala biçimi çatal ![]() ![]() ![]() ET KESME ÇATALI - ET KESME BIÇAĞI 27-28 santim büyüklüğünde sofrada veya sofranın yanında et kesmeye mahsus sofra takımlarına uygun et kesrnfe bıçağı ve iki dişli et kesme çatalı ![]() ORDÖVR SERVİS ÇATALI - ORDÖVR SERVİS KAŞIĞI Hors d'oeuvres servis etmeye mahsus geniş ağızlı hafif çukur 4 kısa dişli çatal ve düz ve iki yanı hafif köşeli kaşık ![]() KUŞKONMAZ SERVİS PALETİ Kuşkonmaz servisi için ızgara 11 mala biçimi palet ![]() PİLİÇ KESME MAKASI Daya ziyade aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas ![]() TOST SERVİS ÇATALI Üç taraklı büyük çataldır ![]() ![]() CEVİZ PENSİ Avrupa'da peynir servisi ile kabuklu ceviz de servis ederler ![]() ![]() PASTA SERVİS PENSİ Pastayı bozmadan kavrayabilecek geni; ağızlı pens ![]() ŞEKER PENSİ Kesme şekeri tutmaya yarar şeker pensi ![]() SOS KEPÇESİ Sofraya gelecek yemeğin yanında verilen sos (Salça) yi servis etmek için kullanılır ![]() PUDRA ŞEKERİ SERVİS KAŞIĞI Altı süzgeç gibi delikli tırtıllı büyük kaşık ![]() ![]() SEBZE SERVİS KAŞIĞI - SEBZE SERVİS ÇATALI Sebze servis etmeye mahsus hafif çukur, düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşeli 23-24 santim büyüklüğündedir ![]() EKMEK BIÇAĞI Sofrada ekmek kesmeye mahsus büyük bıçak ![]() ![]() PASTA BIÇAĞI Sofrad pasta dilimlemeye mahsus büyük palet biçimi bıçak PAT SERVİS PALETİ Su böreği, fırın makarna, lazanya v ![]() ![]() ![]() PASTA SERVİS PALETİ Tart tipi pastaları ve dilim gatoları servis etmeye yarayan mala biçimi palet ![]() ![]() DONDURMA BIÇAĞI Parfe tipi kalıpta donmuş dondurmaları kesen büyük palet tipi bıçak ![]() ÇORBA KEPÇESİ Sofrada çorba tevzii için kullanılır ![]() BARDAKLAR Her sıvı kendi bardağında içilirse iştah açıcı olur ![]() ![]() BALON BARDAK: Yumurta biçimi bir balonu enine ortadan kesilmiş kabul edin ![]() ![]() LÂLE TİPİ BARDAK Yukardaki balon bardak gibi ağzına yakın kısmı hafif içeri girintili, ağzı gövdesinden daha geniş lâleye benzeyen bardak ![]() SU BARDAĞI Su iki DL likid alan ayaklı balon bardaklarda veya düz ayaksız bardaklarda veya ayaklr lâle tipi bardaklarda içilir ![]() SOFRA TAKIMLARI FİNCANLARI Fincanlar sofra takımlarının en az çeşidi olanıdır ![]() FİLTRE KAHVE FİNCANI veya FRANSIZ KAHVE FİNCANI veya AMERİKAN KAHVE FİNCANI 2 DL likid alan tek kulplu fincan ÇAY FİNCANI Yukardaki kahve fincanının aynısı 2 DL likid olanı tek kulplu fincan ![]() DÖMİ TAS KAHVE FİNCANI Aşağıdaki Türk kahve fincanının aynısıdır ![]() ![]() MOKKA TÜRK KAHVESİ FİNCANI 3/4 DL likid alan tek kulplu fincan ![]() |
![]() |
![]() |
|