10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol Mutfağı - İspanyol Mutfağı Hakkında Bilgiler Tarifi
İspanyol Mutfağı - İspanyol Mutfağı Hakkında Bilgiler Yapılışı Mazemeleri
İspanyol Mutfagı
İspanya'nın genelinde bölgelerde yetişen ürünlere bağlı olarak değişiklik gösteren yöresel yemek çeşitlerine rastlanir Bu çeşitlilik tabi ki İspanyol mutfağını dünya mutfakları arasında en zenginler ve en lezizler arasına sokmaya yetiyor
Ekmek ve Pirinç :
Ekmek ve pirinç gibi hububat ürünleri Türkiye'de olduğu gibi İspanya'da da uzun yıllar boyunca yenen yiyeceklerdir Ekmek genelde biz Türklerde olduğu gibi yemeğin yanında lezzete eşlik eder ve özellikle zeytin yağına biraz olsun tabiri caizse banmak için kullanılır Ekmekle yenen diğer yemeklere örnek olarak da yahni ve çorbalar verilebilir Ekmekle yenen peynir ise vazgeçilmez bir atıştırma öğünüdür  
Valencia bölgesi İspanya'nın en tanınmış yemeğine ev sahipliği yapar,Paella'ya  Paella aslında bir tür deniz ürünleri yemeği olup paellara isimli kaplarda genelde odun ateşinde pişirilir Sebzeler ve pirince deniz ürünleri eklenerek tavada hazırlanır İçerdiği deniz ürünleriyle ( havyar,midye ve hatta salyangoz ) enfes bir görüntüye de sahiptir Değişik yörelerde değişik türlerde yapılır
Valencia yakınlarındaki sebze ve meyve yönünden zengin bir yer olan Buñol yakınlarında doğan bu yemek tarihten günümüze hala hayranlarına mucizevi tatların imkanını sunmakta
Sebze ve Meyveler :
Yemek için kullanılan sebzelerin çoğu 1400 lü yıllarda Christopher Columbus tarafından Amerika'dan getirilmiştir Domates,Biber,Pa tlıcan ve Patates diğer bütün Akdeniz ülkelerinde olduğu kadar İspanyada da çok kullanılagelmektedir
Sebzelere değinmişken bir nevi domates çorbası olan gazpacho dan da bahsetmek gerekir
Özellikle domates ve biberle yapılan bu çorbaların lezzeti ve doyuruculuğunun yanı sıra hazırlanışı da pratiktir Hemen herkes yaklaşık 20 dakika içerisinde bu soğuk çorbayı yapabilir,tabi ki gazpacho da da zeytin yağı önemli bir unsur
Zeytin ve Zeytinyağı :
Isı,sıcak iklim hemen her Akdeniz ülkesi gibi İspanya'yı da zeytin yetiştiricisi bir ülke yapıyor Ve tabi ki bu zeytinlerin çoğu yağ yapımı için çekiliyor ve sofralara tat katıyor Zeytin ise tıpkı ülkemizdeki gibi salamura olarak kahvaltılarda tüketiliyor ve salatalara konuyor
Smoked paprika :
Smoked paprika,capsicum adlı bir biberden çekilmiş bir tür baharat Paprika paellanın vazgeçilmezi olup,yemeklerde ve hatta bazı tatlılarda bile kullanılıyor  
Tortilla de patatas :
Buna Ispanyol omleti desek hata yapmış olmayız Patatesler dilimlenir sonra soğan ve yumurta karıştırılarak yapılır
Champiñones al Ajillo:
Kaynayan suya sarmısak ve mantar eklenerek yapılan bir yemek
Sangria :
Sangria meyve suyunun içine çeşitli meyvelerin doğranmasıyla yapılır Ayrıca lezzetli bir sangria için bu meyve suyunun içine şarap ve şeker eklenip karıştırılır
Fransiz Mutfagi
Bol soslu, degisik lezzetlerin merkezi olmasi ile ünlü Fransiz Mutfaginin aslinda Italyadan ithal edildigini biliyor muydunuz?
Akdeniz mutfaginin kalbi Italyadan etkilenip üstüne üstlük yemeklerini bir de soslarla bezeyince kuskusuz Fransiz mufagi dünyanin en gözde mutfaklarindan biri haline geldi
Ortaçagda Fransiz tahtinin varisi II Henrynin Floransali Catherine ile evlenmesi ve Catherinein Parise yaninda Italyan asçi ekibini de getirmesi ile Italyan mutfak kültürü Fransaya geçmis oldu
Fransiz mutfagi enfes soslariyla,sofra ihtisamiyla, çesitli yemeklerle ve çatal biçakla bu dönemde tanisti
II Henrynin ölümünden sonra yerine yegeni Navarreli Henry geçti O güne kadar saraya yaptigi ziyaretlerde güzel sofra düzenlerine ve yemeklere ilgi duyan Henry, kendi kralligi döneminde bu anlayisi yayginlastirdi Hatta Navarelli Henry tarihe ismini kralin yanisira gurme olarak da yazdirmistir
Fransiz mutfaginda Ortaçagin agir yemekleri yerlerini, hafif ve lezzetli yemeklere birakti Mutfak sanatinda süslemeler ve dekorasyon en az yemeklerin tadi kadar önemli hale geldi
Fransiz aristokratlarinin yemege ve sofraya gösterdigi özen asillik sembolü olarak görülmeye baslaninca, Fransada yemek ve sofra düzeni üst sinifin tekelinde oldu Gündelik yasama ve halka geçisi ise yüzyil aldi Hatta asil siniftan Kont Besamel,adini tasiyan sosuyla bilinmekte, Kont Soubise ise soganli sosuyla yemek kitaplarinda geçmektedir
Fransiz asçilari bu dönemden itibaren Avrupa ülkeleri arasinda tutulmaya, diger ülkelere transfer edilmeye veya Fransada açilan yemek okullarina Avrupadan ögrenci gönderilmeye baslandi
Dünyanin en iyi mutfaklari arasinda yer alan Fransiz Mutfagi, istah açici ve göz doldurucu olmasi ile dikkat çeker Fransiz Mutfagi her bölgenin özelliklerine göre farklilik gösterir 1970'lerde baslayan modern mutfak anlayisiyla dogal bitkiler ve aromalar kullanilarak hazirlanan yemekler önem kazanmistir Fransizlar güne kahve veya sicak kakaonun yaninda kruvasan, baget ve tost içeren bir kahvaltiyla baslar Özellikle aksam yemekleri çok önemlidir Baslangiç olarak alkollü bir içki alinir Arkadan çorba veya küçük bir salata ile devam edilir Ana yemek olarak özel soslarla hazirlanmis et veya balik yaninda sebze ile servis edilir Tatlilar son derece lezzetli ve hos görünüslüdür Yemek sonrasi alinan güçlü fakat miktari az bir içkinin sindirime yardimci oldugu düsünülür Yemek yaninda daima ekmek, soda ve sarap vardir Sarap yemegin bir parçasi ve tamamlayicisidir " Sarapsiz yemek günessiz bir güne benzer " diye eski bir Fransiz atasözü , sofrada sarabin ne kadar önemli oldugunu gösterir
Kisa kisa 
*Fransizlar tabaga yerlestirilecek yemeklerde (special),her tür ayri ayri pisirilir Et ayri,sebze ayri sekilde hazirlanir ve renklerin birbirlerine uyum saglamasi gerekir
*Önemli bir nokta ise; müsterinin kör olabilecegi düsünülerek,yemegin tabaga dizilis bicimi hep aynidir
*Tüm yemek cesitleri kendi dillerinde söylenir Hangi ülkede bulunursaniz bulunun,Fransiz yemegi istendiginde,ancak Fransizca adi ile istenir
Yani,Fransizlar yemek adlarina bir tür patent almislardir diyebiliriz
|
|
|