Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, hakkında, mutfağı, tarifi, türk

Türk Mutfağı - Türk Mutfağı Hakkında Bilgiler Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türk Mutfağı - Türk Mutfağı Hakkında Bilgiler Tarifi



Türk mutfağı - Türk mutfağı Hakkında Bilgiler Yapılışı Mazemeleri

Türk mutfağı - Türk mutfağı Hakkında Bilgiler



Türk mutfağı

Türk mutfağı Türkiye'nin ulusal mutfağıdır Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı hem Balkan ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler

Çorbalar



İşkembe Çorbası

Çorba özellikle kış aylarında Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır Mercimek Çorbası, Ezogelin Çorbası, Yoğurt Çorbası ve Tarhana Çorbası en çok tercih edilen çorbalardır Ancak Türk mutfağı bunların yanısıra sayısız miktarda çorbalar içerir Etler, Sebzeler ve baklagiller genellikle çorbaların ana malzemeleridir Et suyu, un, yoğurt ve şehriye bu malzemeleri çorba haline getirmek için kullanılır

İşkembe Çorbasının alkollü içkilerin neden olduğu başağrısına iyi geldiği inancı yaygındır Özellikle şehirlerde yer alan işkembeci lokantaları geç saatlere kadar açık kalarak müşterilere işkembe çorbası servisi yaparlar

Et yemekleri

Türk mutfağındaki et yemeklerinin çoğu kebaplar, köfteler ve sulu et yemekleri sınıfındaki yemeklerdir

Kebaplar genellikle lokantalarda yenen ve ızgara yöntemiyle hazırlanan yemeklerdir Kebaplar arasında döner kebap en sevilen kebaplar arasındadır Ayrıca Adana Kebabı, İskender kebap ve pirzola da çok yaygındır

Köfteler kıymanın ekmek içi, soğan ve çeşitli baharatlarla yoğrularak pişirilmesi yoluyla yapılan yemeklerdir Izgara, fırınlama, kızartma veya sulu yemek olarak yapılabilir İnegöl Köftesi yurt çapında en çok sevilen köfteler arasındadır

Sulu et yemekleri arasında Güveç, Kağıt Kebabı ve çeşitli Türlü ve Yahniler sayılabilir Ayrıca Türk mutfağında çok sayıda balık, tavuk ve sakatat yemekleri mevcuttur



Döner kebap

Sebze yemekleri



Dolma

Türk mutfağı sebze yemekleri açısından çok büyük bir çeşitliliğe sahip bir mutfaktır Dolmalar ve sarmalar, etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlıların sayısız çeşitleri mevcuttur

Dolmalar ve sarmalar hem etli hem de etsiz (Yalancı Dolma) olarak hazırlanabilirler Etki dolmalar kıyma, pirinçi soğan ve domatez salçası içerirler Yalancı dolmalar ise pirinç, soğan, kuş üzümü ve çam fıstığı kullanılarak yapılır Lahana ve asma yaprağı sarmaları hazırlamak için kullanılır Dolmalar için en çok kullanılan sebzeler biber, kabak, domates, patlıcan ve soğan gibi sebzelerdir



Karnıyarık

Etli sebze yemekleri kıyma ve parça etin sebzelerin yanısıra pişirilmesi yoluyla hazırlanırlar Etli fasulye, karnıyarık, patlıcan musakka, etli kabak, etli bezelye, etli türlü, etli mercimek ve nohut, etli ıspanak, lahana ve pırasa dahil çok sayıda yemek mevcuttur

Birçok sebze kızartılarak ve ızgara yöntemiyle pişirilebilir Patlıcan kızartma, kabak kızartma, biber, domates, havuç ve mücver çok sevilen kızartma çeşitleri arasındadır

Ayrıca zeytinyağlılar Türk mutfağında kendine has bir yer kaplar Bu yemekler bazan daha ucuz olan diğer sebze yağlarıyla da hazırlanabildikleri halde zeytinyağlılar olarak bilinirler Zeytinyağlı taze fasulye, fasulye pilaki, zeytinyağlı dolma, zeytinyağlı enginar ve bakla bu sınıfa giren yemekler arasındadır

Türk mutfağındaki sebzeler arasında patlıcan çok özel bir önem taşır Patlıcan sebze olarak dünyanın birçok ülkesinde yendiği halde çeşitlilik açısından Türk mutfağını dünyanın en çok patlıcan yemeğine sahip mutfak olarak saymak bir abartma sayılamaz Türk mutfağında patlıcan dolma, kızartma, musakka, pilav, salata ve ızgara dahil sayısız patlıcan yemeği mevcuttur

Hamur işleri

Lahmacun, pide ve börekler Türk mutfağının en sevilen hamur işleri arasındadır Ayrıca pilav ve makarnalar da bu sınıfa katıldığında çok geniş bir çeşitlilik ortaya çıkar



Lahmacun

Lahmacun ve pideler genellikle lokantalarda fırınlama yöntemiyle hazırlanırlar Bu yemeklerin çok sevilmesi nedeniyle bu konuda ihtisaslaşan lahmacun ve pide salonları ortaya çıkmıştır

Börekler ise hem evde hem de lokantalarda hazırlanabilir Çok sayıda çeşidi olan börekler Fırınlama veya kızartma yöntemleriyle hazırlabilirler Gene börek konusunda ihtisaslaşmış börek salonları mevcuttur Kıyma, peynir ve ıspanak en yaygın börek içleri arasındadır Evlerde hazırlanan börek hazır yufka veya undan açılan yufka kullanılarak hazırlanır Hazırlaması oldukça zahmetli olan Su böreği ise açılan yufkanın suda kaynatılmasından sonra kullanılmasını gerektiren bir börek türüdür

İçecekler

Dünyanın her yerinde sevilen gazlı içecekler, bira ve meyve sularının yanısıra Türk mutfağının kendine has içecekleri de mevcuttur Yoğurdun sulandırılmasıyla yapılan ayran tamamen Türkiye'ye özgü bir içecektir Bunun dışında boza, şalgam suyu ve şerbet te Türkiye'nin kendine özgü soğuk içecekleri arasındadır



Türk kahvesi

Sıcak içecekler arasında Türk kahvesi ve Türk çayı özel bir yer kaplar Türk kahvesi kabaca çekilmiş kahvenin cezve denilen uzun saplı kaplar içinde pişirilmesiyle hazırlanır Dünya çapında ün kazanmış olan Türk kahvesi fincan denilen küçük bardaklar içinde servis edilir Türk çayı günümüzde tercih edilme açısından kahvenin tahtına oturmuş bir sıcak içkidir İki parça çaydanlık veya semaver kullanılarak toz çaydan hazırlanır İnce belli çay bardaklarında servis edilir Türk çayı da hazırlanma yöntemi nedeniyle dünya çapında bir ün kazanmıştır

Alkollü içkiler arasında rakı Türk mutfağında en çok tercih edilen içkidir Üzümden elde edilen alkolün anason tohumu ile iki veya üç kez damıtılmasından elde edilir Türk mutfağının geçmişi çok eskilere dayanan tarihsel alkollü içkisidir Rakının çok arkasında gelmesine karşılık bira ve şarap ta giderek yaygınlık kazanmaktadır Yerli üzümler kullanarak hazılanan Türk şarapları lezzet ve çeşitlilik açısından dünyada adlarını duyurmaya başlamıştır

Tatlılar



Baklava

Türk mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir dünya mutfağıdır Türk tatlıları çok geniş bir çeşitlilik gösterirler Baklava, kadayıf, lokma gibi hamurlu tatlılar, muhallebi, keşkül, kazandibi gibi sütlü tatlılar, hoşaf ve kompostolar, revani, helva, aşure ve Kabak Tatlısı gibi tatlılar geniş bir yelpazeye sahiptirler

Baklava Türk mutfağının en tanınmış tatlıları arasındadır Çok ince açılmış yufkanın arasına fındık, ceviz veya antep fıstığı konarak pişirilmesinden sonra bir şerbetle tatlandırılması yoluyla hazırlanır Tel kadayıf ise çok ince teller halinde satılan hamurla hazırlanır ve baklavanın içine benzer içlerle doldurularak fırında kızartıldıktan sonra şerbetle tatlandırılır



Fıstıklı Tahin helvası

Sütlü tatlılar sütün şekerle kaynatıldıktan sonra nişasta, pirinç veya pirinç unu ile katılaştırılması yoluyla hazırlanırlar Kazandibi ise muhallebi gibi hazırlandıktan sonra elde edilen tatlının bir tepside kızartılarak karamelleştirilmesi sonucu elde edilen ilginç bir Türk tatlısıdır Tavuk Göğsü de sütlü bir tatlıdır, söz edilen bu malzemelerin yanısıra ince bir şekilde didiklenen tavuk etinin göğüs kısmını da içerir

Revani, İrmik helvası gibi bazı tatlıların yapımında irmik kullanılır Türkiye'deki dinsel inançlar arasında özel bir yeri olan aşure buğday, kuru üzüm, fasulye ve nohut gibi birçok bitkisel malzemeler kullanılarak hazırlanan bir tatlıdır Kabak tatlısı balkabağının şekerle pişirilmesi yoluyla hazırlanır Sonbahar ve kış aylarında tercih edilen Türk mutfağına has bir tatlıdır



Fıstıklı Tahin helvası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.