Domates Salçası Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Domates Salçası TarifiDomates Salçası Tarifi 10 kg domates 250 gr tuz yeterince zeytinyağı Domatesler yıkanır, dörde bölünür, bir sıra domates, bir sıra tuz şeklinde bir sepete yerleştirilir 3 gün sonra bir tepsiye kalburdan geçirilir, güneşe bırakılır ve ara sıra karıştırılır Domates iyice koyulaştıktan sonra 1 kaşık zeytinyağında yoğrulur, sırlı, yağlanmış bir kap içine salça konur, üzerine hafif zeytinyağı dökülerek saklanır Afiyet Olsun Domates Salçası Salçalık domateslerin çürük yerlerini ayırdıktan sonra doğrayıp mıncıklayın Bir gece kalsın Ertesi gün ince kevgirden geçirerek çekirdek ve kabuklarını ayırarak süzün Çıkan pelteyi ataeşe oturtup iki taşım kaynatın Sık dokumalı bir torbaya koyup, asın Bir kaç saat sonra indirip tuzunu karıştırın Suyunu tamamen çekene kadar güneşte bırakın DOMATES SALÇASI Domates salçası aşağı -yukarı her yemekte kullanılan, başta C vitamini olmak üzere çeşitli vitaminlerin kaynağı bir besindir Domatesten vakum usulüyle yapılan salçada C vitamini boldur Ama piyasada satılan salçaların genellikle besin değerleri yoktur Zira, pek çok imalâthanede, domatesler yıkanmadan ezme makinesinden geçirilir, sonra torbadan süzülür Torbadan süzülmüş domates püresine de kesif tuz katılarak salça elde edilir Tabii, bu şekilde yapılan salçada, vücuda yararlı madenî maddeler, seker ve organik asitler ziyan olur gider Bu bakımdan biz, her ailenin, domatesi bol ve ucuz mevsiminde alarak salçasını kendi evinde yapmasını salık vereceğiz Salçaya elverişli domates çeşitleri: Salçaya elverişli domatesler, son derece olgun, çekirdeği az ve eti fazia olanlardır Susuz yetiştirilen kır domateslerinden iyi ve bol salça alınır Kullanılacak kaplar: Salça yapımında kalaylı bakır, tahta ve emaye kapiar kullanılır Domates suyunun uçurulması için, geniş kalaylı bakır veya emaye tepsiler elverişlidir Koyulaşmış ve tuzlanmış saiçatar teneke kutularda ve cam kavanozlarda saklanır Yapımı: Olgun domatesler bol suya yıkanıp temizlenir ve küçük parçalara kesilir Kesilmiş domatesler hiç bekletilmeden kalaylı bir bakır tencereye veya kazana konur ve kendi suyuyla yumuşayıncaya kadar kaynatılır Kaynama sırasında domates e"-kabın dibine yapışmaması için karıştırılır Haşlanıp yumuşamış domatesler, altına bir tencere oturtulmuş küçük delikli kevgirden geçirilir Bu işlem sonunda domateslerin kabuklrı ve tohumları kevgirde kalır, sırası ise tencereye akar Elde edilen domates şırası, genıs kalaylı bakır veya emaye tepsilere dökülür Tepsiler, evin bütün gün güneş gören, temiz bir yerine konur Tepsilerin üzerleri siyah renkli birer tülbentle örtülürse, koyulaşma çabuK ve temiz olur Salça, suyu uçup koyulaşmaya basta1 yınca tartılır ve % 5 - °b 10 oranında tuzlanır Az tuzlu salçayı küflenmekten korumak için, havayla temas etmiyecek şekilde kaplara doldurmalı ve üzerine bir parmak zeytinyağı koymalı Az tuzlu salçayı kavanozlara yerleştirdikten sonra, kaynar suda 20 dakika pastörize etmek uygun olur Salça yapımında başka bir usul de elde edilen domates şırasını sık dokunmuş Amerikan torbalara koyup süzmektir Ama bu usulde, domates şırasının suda eriyen en önemli maddeleri ve C vitamini ziyan olur Susuz yetiştirilmiş domateslerin de 10-12 kilosundan 1 kilo salça elde edilir Domates Salçası 5 kg olgun domates 2 çorba kaşığı kaya tuzu Domatesler mümkünse kıyma makinesinden geçirilir, yoksa rendelenir Kevgirden geçerek, çekirdekleri ve kabukları ayrılır Yayvan bir kaba konur, üzerine kaya tuzu eklenir, karıştırılır, güneş gören bir yere konur, günde iki kere tahta kaşıkla karıştırılır Salça kıvamını alınca kavanozlara yerleştirilir Kavanozun en üstüne bir tatlı kaşığı sıvıyağ konur, kavanoz sıkıca kapatılarak saklanır DOMATES SALÇASI Malzeme: 5 kg olgun domates Tuz Yapılışı: Domatesleri iyice yıkayıp, büyük bir tencerede kapağı kapalı olarak bir gece bekletin Ertesi gün ince delikli bir kevgirden ezerek geçirin ve kabuklarıyla çekirdeklerini ayırın Domates suyunu bir tencereye koyup iki taşım kaynatın ve ocaktan alın Ilınınca çok sıkı dokulu bez bir torbaya doldurup 2 saat suyunun süzülmesi için asılı tutun Torbadaki suyu süzülmüş domatesleri yayvan bir tepsiye döküp yeterince tuz ilavesiyle iyice karıştırın Tepsiyi güneşe koyun Üzerini toz girmemesi için ince bir tülbent ile örtün Salçayı, yoğurt kıvamında oluncaya kadar güneşte bırakın Sonra kavanozlara doldurun, kapaklarını kapatın Arzu ederseniz üzerinin küflenmemesi için, salçanın üzerine yarım cm geçecek kadar zeytinyağı dökebilirsiniz |
Domates Salçası Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Domates Salçası TarifiDomates Salçası Yapımı 5 kilo domatesi yıkayıp, kabuklarını soyduktan sonra küp doğrayın Büyük bir bez torbaya aktarıp, 2 gün süresince süzülmesini bekleyin Mutfak robotuna alıp 2 yemek kaşığı kaya tuzu ilave ederek karıştırın Geniş bir tepsiye yayıp üzerini temiz bir tülbentle örtün Suyunu tamamen çekinceye kadar yaklaşık 4 gün güneşte bekletin Kavanoza alıp üzerini zeytinyağı ile kaplayın Kapağını sıkıca kapatın |
Domates Salçası Tarifi |
10-28-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Domates Salçası Tarifi4-5 domates 1 tatlı kaşığı tuz Domatesleri haşlayıp kabuklarını soyun Kevgirden geçirip posasını atın Kalan domates suyunu blenderden geçirip büyük bir tepsiye alın Tuz ekleyip karıştırın Domates salçasını güneş gören bir yerde bekletin Rengi koyulaşıp katılaşınca kavanozlara alın Kaynar suda pastörize edip kuru bir havlu üzerinde soğumaya bırakın Serin ve kuru bir yerde saklayın Not: Domates salçasını güneşe kavrulmaya bırakırken içine sıvıyağ ilave edebilirsiniz Güneşte kaldığı süre içinde ara sıra karıştırın |
|