Hollandez Soslu Kuskonmaz Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hollandez Soslu Kuskonmaz TarifiHollandez Soslu Kuskonmaz Tarifi 1500 gr taze haşlanmış kuşkonmaz 4 yumurta 3/4 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı hindistancevizi rendesi 125 gr (1/2 su bardağı krema) 200 gr (1 su bardağı) tavuk suyu yada süt Sosu: 5 çorba kaşığı sirke 6 tane-karabiber 1 defne yaprağı 175 gr (12 çorba kaşığı) tereyağı 3 yumurtanın sarısı kahve kaşığının ucuyla tuz Önce fırınınızı orta sıcaklığa (170°C) getirip ısıtınız 1 kg'lık bir sufle kabını hafifçe yağlayınız Haşlanmış (kuşkonmazların sert kısımlarmı kesip atınız Kuşkonmazları, 1 cm boyunda küçük küçük doğrayıp bir kenara koyunuz Orta boy bir kasede, yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla yumurtaları, tuz ve hindistanceviziyle çırpınız Karışımı büyük bir tencereye aktarınız Krema ve tavuk suyunu yada sütü, sürekli karıştırarak yavaş yavaş katınız Kuşkonmazları ekleyiniz Karışımı, sufle kabına boşaltınız Kalıbı içi kaynar su dolu bir tepsiye oturtup, fırında 35 dakika pişiriniz Pişip pişmediğini anlamak için, ılık ve kuru bir bıçağı orta yerine hatırınız Bıçak temiz çıkarsa pişmiş demektir Kalıbı fırından çıkarıp 5 dakika beklettikten sonra, iç kenarında çepeçevre bıçak gezdirip, bir servis tabağına aktarınız Kuşkonmaz pişerken sosu hazırlayınız Küçük bir tencerede, sirke, biber ve defne yaprağını orta ateşte kaynatınız Ateşin altını kısıp karışımı 10 dakika daha, 3/4'ünü çekene kadar, yavaş yavaş pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, karışımı süzgeçten bir bardağa süzerek, tane-biberleri ve defne yaprağını atınız Küçük bir kasede yağı tahta kaşıkla krema haline getiriniz Ateşe dayanıklı derin bir cam kasede, yumurta sarılarını, yumurta teli yada tahta kaşıkla iyice dövünüz İçine tuz ve 2 çorba kaşığı yumuşattığınız yağdan katıp, bardağa süzdüğünüz sirkeyi ekleyiniz Orta boy bir tencerenin üçte birini sıcak suyla doldurup, yumurta sarısı karışımının bulunduğu kaseyi içine yerleştirerek, tencereyi ağır ateşe oturtunuz (Tenceredeki su yavaş yavaş ısınmalı, ama kaynamamalıdır) Yumurta sarısı karışımını, koyulaşmaya başlayana kadar karıştırınız Kalan yağı (10 çorba kaşığı) tatlı kaşığıyla yavaş yavaş ekleyip, bütün yağ karışınca sosu tadınız (Gerekiyorsa biraz daha tuz ekleyiniz, sosun tadı çok keskinse, biraz daha tereyağı, çok koyu ise de inceltmek için 1-2 kaşık krema katınız) Tencereyi ateşten alıp, içindeki kaseyi çıkarınız Kasedeki sosu bir sosluğa boşaltıp, susu ve kuşkonmazı ayrı ayrı servis ediniz Not: Holandez soslu kuşkonmazı ızgara tavuk yada balığın yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz |
|