Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır? |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır? Meyan şerbeti, meyan adı verilen bitkinin köklerinin ezilerek suda ıslatılmasıyla elde edilir Ezilen meyan kökleri tahta sallara konularak üzerine yeterli miktarda su ilave edilir Bir iki gün suda bekletilen meyan kökleri, bu süre içerisinde kendine özgü olan tadı ve rengini suya verir Daha sonra bu su süzülerek meyan şerbeti elde edilir Elde edilen şerbet çok koyu olduğundan su ilave edilerek içilir Meyan şerbeti bir avuç kadar meyan kökünün bir leğen kadar suya bırakılıp bir gün civarında bekletilmesiyle elde edilir bu oldukça yoğundur ve içerken mutlaka sulandırılmalıdır soğuk, hatta buzlu içilmesi tercih edilir Şerbetin yukarıdaki tariflerle hazırlanması zor değil ama oldukça zaman alıcı Daha pratik diğer yöntemlerse; - Bir tutam meyan kökünü alıp 2 lt kadar suyun içinde kaynatılarak hazırlanması Veya - Bir tatlı kaşığı kadar kıyılmış meyan kökünün üzerine bir bardak soğuk su koyun, bir saat bekletin Sonra tülbendin içine koyup suyu süzün İyice sıkın, elde edilen suyun içine 5-10 damla limon ve üzerine de 1-2 tane taze nane yaprağı, 3-4 parça buz koyun Soğumasını beklemek dışında bir zorluğu da yok bu yöntemi Açıklama : Hamilelerin, şeker ve yüksek tansiyon hastalarının meyankökü kullanması ise tavsiye edilmiyor Hipokratın “tatlı kök” adını verdiği meyan bitkisinin ince dallara benzer kökleri vardır Aktarlarda ya bütün olarak, ya da dövülmüş halde satılır |
|