![]() |
Reçel Yapımının Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Reçel Yapımının Püf NoktalarıReçel Yapımının Püf Noktaları Reçel, meyve ve sebzelerin şekerli ve limonlu su içinde pişerek saklanmasıdır ![]() ![]() Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker ![]() ![]() ![]() ![]() Yumuşak meyvelerin reçeli iki şekilde yapılır ![]() - Kıvamlı şurup hazırlanıp, meyveler (vişne, çilek, ahududu) içine atılır ![]() ![]() - Yumuşak meyveler bir kap içinde üzerine tozşeker eklenerek, bir gece bekletilir ![]() ![]() ![]() Sert meyveler önce, biraz su içinde pişirilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Reçel Yapımının Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Reçel Yapımının Püf NoktalarıReçel Yapımının Püf Noktaları Sabah aranılan yiyeceklerimizin başında reçel ve marmelat gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Şeker miktarı tam olarak ayarlanmalıdır ![]() * Limon reçelin kıvamı tam olunca ineceğine yakın konmalıdır ![]() ![]() * Reçeli kaynatırken üzerinde olan köpüğü bir kaşık yardımıyla almalıdır ![]() * Reçel buzdolabına konulmaz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Reçel Yapımının Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Reçel Yapımının Püf NoktalarıMeyve ve bazı sebzelerin limon ilâve edilmiş şekerli şurup içinde pişirilmesiyle elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Sert meyveler (ayva, elma, incir vb ![]() ![]() ![]() ![]() Yumuşak meyveler (vişne, çilek vb ![]() a) Şurup hazırlanıp, meyveler içine atılır ![]() ![]() b) Derin bir kaba üste şeker gelecek şekilde bir kaç kat sıra ile meyve ve şeker yerleştirilip bir gece bekletilir ![]() ![]() Pişen reçel beş dakika dinlendirilir ![]() ![]() ![]() Reçel yaparken özellikle şu noktalara dikkat etmelisiniz Dibini tutmaması için, reçeli kaynattığınız kabın içine cam bilye atın; köpürmesini önlemek için biraz tereyağı katın; bu arada reçeli tahta kaşıkla karıştırın ![]() ![]() Reçel yapılırken kullanılacak meyvanın tatlı veya ekşi oluşa şeker miktarını değiştirir ![]() ![]() Bazı reçel ve marmelâtlarda kullanılacak vanilya, tencere ateşten indirileceği zaman, pişen meyvaya katılır ve kapağı kapanıp soğumaya bırakılır ![]() Kışa saklanacak reçellerin, sonradan şekerlenmemesi için, şekeri mutlaka bir limon veya limon tuzuyla kestirmelidir ![]() - Mümkün olduğu kadar taze ve olgun meyvalar seçilmeli, reçeli yapılacak olan meyvalarda en ufak bir çürük bile bulunmamalıdır ![]() - Reçel tahta kaşıkla ve hep aynı yönde çevrilerek karıştırılmalıdır ![]() ![]() - Reçelin, kaynarken üstünde hasıl olan köpükleri, kaynama bittiği zaman, sıcak suya batırılmış madenî bir süzgeçle alınmalıdır ![]() ![]() ![]() - Reçel yapıldıktan sonra sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara ağzına kadar doldurulmalı ve üstü hava geçilmeyecek şekilde bir kâğıt ile örtülmelidir ![]() - Reçel kavanozlarının kapakları da, reçel ya çok sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır ![]() - Reçel kavanozları ışık görmeyen, çok sıcak olmayan havadar yerlerde muhafaza edilmelidir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|