Tatilcilere İllerin Yemek Önerileri |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tatilcilere İllerin Yemek ÖnerileriTatilcilere İllerin Yemek Önerileri Tatile ya da memleketine gitmek için yola düşenlere, yolculuklarını daha keyifli hale getirecek birkaç önerimiz olacak Trafik kurallarını anlatmak değil niyetimiz; Edirne'den Gaziantep'e, İzmir'den Erzurum'a kadar yol güzergâhındaki 'lezzet durakları'ndan haberdar etmek istiyoruz Uzun yolculuklarda en çok karşılaşılan "Nerede, ne yemeliyiz?" sorusuna, lokantalar sayesinde bir cevap bulabilirsiniz Hem böylece uzun ve yorucu yolculuğa bir yemek ya da kahve molası verebilir, bir taraftan yöresel tadları keşfederken, bir taraftan da dinlenebilirsiniz Bunun için yapmanız gereken belki de tek şey 'Lezzet avcısı' Mehmet Yaşin'in 201 mekânı tanıttığı 'Lezzet Durakları' kitabını edinmeniz Yaşin, gezdiği, gittiği mekânları, yediği yemekleri ve tavsiyelerini içeren detaylı bir liste hazırlamış Yaşin'in bu kitabında iki kriter öne çıkıyor: Biri temizlik, diğeri de yerel tatlar Bunları servis ve fiyat uygunluğu gibi faktörler izliyor KAYALAR KÖYÜ - ADAPAZARI Alaşara Restaurant: Alaşara Restaurant'ta Abhazların önemli yemeklerinden halujun ve Çerkez tavuğunun tadına baktım Haluj benzer olarak tabir etmek gerekirse bizim mantının biraz daha irisidir Haluju sarımsaklı yoğurtla yiyen de var, reçelle yiyen de Çerkez tavuğuna tat veren acuka dediğimiz baharat sarımsak, kişniş ve reyhan otundan yapılıyor Acukaya biber salçası ve ceviz ekleniyor Sonra tavuk haşlanıp didikleniyor ve sos üzerine ekleniyor Haftanın yedi günü 1030'dan 2130'a kadar açık Kredi kartı geçerli İNEGÖL - BURSA Besler İnegöl Köftecisi: Dördüncü kuşaktan Mesut Besler müthiş İnegöl köftesini şöyle anlatıyor: 'Kuzu ve dana eti yağ ve sinirlerinden arındırılarak çekiliyor İçine soğan katıp iki gün iki derecede buzdolabında bekletilip tekrar çekiliyor İçine tekrar zırhla kıyılmış soğan konuluyor Birçok köfteci uzun halde yaparken biz yassı hazırlıyoruz Belli bir ısıda meşe kömüründe ve sık sık çevirerek pişiriyoruz' BOZCAADA - ÇANAKKALE Karadut: Bir tepenin üstünde Ege manzaralı bir bahçe restoran Lokantanın sahibi, kuzuları kendisi yetiştiriyor Yılda 85-90 kuzu kesiyor, etler 200-300 gramlık parçalara bölünüyor, tencereye yerleştiriliyor ve tencerenin kapağı hamurla sarılıyor Kısık ateşte pişiriliyor ve kemikleri ayıklanıp fırına sürülüyor Tandır dışında ada yemekleri, ev mantısı, yaprak sarma ve mücver gibi yemekleri bulmak mümkün Haftanın her günü sabah 0700'den gece 0200' ye kadar açık Kredi kartı geçerli BODRUM - MUĞLA Suzan Teyze'nin Yeri: Yemekleri hazırlayan Suzan Teyze, beyaz başörtüsüyle tam bir ev kadını Bir an lokantada olduğunuzu unutup evde annenizin yemek pişirdiğini zannedebilirsiniz Çevredeki esnaf ve geleneksel Türk yemeklerini merak eden turistler küçük lokantada yer bulabilmek için bekleşiyor Eğer Bodrum'da hep balık yemekten sıkılıp canınız ev yemekleri çekerse Suzan Teyze'nin Yeri tam size göre Özellikle kabak çiçeği dolmasını öneririm ANTAKYA - HATAY Hatay Sultan Sofrası: Sunulan yemeklerin hepsi zahmetli ve lezzetli Yörenin en çok sevilen yemeği oruk, içli köftenin bir başka çeşidi, fırında pişiyor Lokantanın işletmecisi Bülent Tenekecioğlu oruğun yapılışını şöyle anlatıyor: 'Kıyma, tencerede kısık ateşte piştikten sonra içine soğanı, tuzu karabiberi, kırmızıbiberi, cevizi ve maydanozu ekleyerek kavurma işini tamamlıyoruz Oruğun dış malzemesi ise ince köftelik bulgur ve sinirleri alınmış siyah et Bu malzemelere çekilmemiş kimyon ve tuz ilave edip yoğuruyoruz Dış hamurun macun gibi olması gerekir İşaret parmağını kullanarak oyuyoruz iç harcımızı koyuyoruz ve ağzını kapatıyoruz Büyükçe bir tepsinin altına saf zeytinyağı sürerek mekik şeklindeki orukları dizip 200 derecedeki taş fırında pişiriyoruz' KORKUTELİ - ANTALYA Nur Pastanesi: Buranın iki şeyi meşhur; mantarlı su böreği ve yanık dondurması Mantarlı su böreğini ilk defa yiyorum ama bundan sonra ömrümün sonuna kadar yiyebilirim İnsanın ağzında ilginç isli tatlar bırakan yanık dondurması da yurtdışında tanıtılmaya ve pazarlanmaya değer TİRE - İZMİR Hacıoğlu Mangal: Tire köftesinin tadı dillere destandır Sadece bu lezzeti tatmak için yüzlerce kilometre yol katederek Tire'ye gelinebilir İlçede bu köfteyi en iyi yapanlardan biri Hacıoğlu Mangal Bu mekanın en önemli özelliği Türkiye'nin neresinde olursanız olun internet üzerinden (wwwtirekoftecom) sipariş verebilirsiniz Pakette tarifi var, kilosu 22 TL Ayrıca Tire'nin ünlü karadut reçeli, ceviz içi, sucuk ve köy tereyağı gibi ürünler de var Kredi kartı geçerli AFYON İkbal: Eğer Kütahya yolu üzerindeki İkbal tesisine uğrarsanız özel İkbal sucuğu, patates mayalı ekmek, lokum ve şekerleme alabilirsiniz İkbal'in meşhur patlıcan böreği şöyle yapılır: Patlıcanlar soyulup, bütün olarak kızartılır ve püre haline getirilir Sonra kıyma, yumurta beyazı, kaşar peyniri, rendelenip kavrulmuş soğan ile iç malzeme hazırlanır Bu iç patlıcanla karıştırılır ve tepsiye ince bir şekilde dökülür Üstüne yumurtanın sarısı ilave edilir Domates dilimleri ve yeşil biberle süslendikten sonra 180 derece fırında yarım saat pişirilir GAZİANTEP Cıncık Restoran: Lokantanın mönüsünde Antep yemekleri ön planda Temiz ve aydınlık bir mekân Buranın en leziz yemeklerinin başında yuvarlama geliyor Yuvarlama irmik, kıyma, tavuk göğsü kıyması, haşlanmış pirinç, tuz, karabiber ve yumurtadan yapılıyor Bu karışım kıyma makinesinden geçirildikten sonra uzun uzun yoğuruluyor, sonra avuç içinde nohuttan küçük yuvarlaklar haline getirilip pişiriliyor BEYPAZARI - ANKARA Taşmektep Konağı: Beypazarı'nda unutamadığım yemeklerden biri etli yaprak sarması oldu Buranın sarması akpüskül üzümünün incecik yaprağına sarılıyor Yapraklarda hiç denecek kadar az damar var Ağızda dağılıyor Pestilin ekşiliği yaprağın doğal ekşiliği ile birleşince ve içindeki kuzu etiyle bir araya gelince ortaya enfes bir tat çıkıyor Sarma dışında güveç, tarhana çorbası, höşmerim ve 80 katlı baklava yapıyorlar Haftanın yedi günü 0800'den 2200' ye kadar hizmet veriyorlar KAYSERİ Kaşıkla Mantı: Burada iki çeşit mantı yapılıyor Yağ mantısı ve Kayseri mantısı Bunların dışında Saç kavurma, su böreği, yağlama, kiremitte pastırmalı yumurta, çemen, balık ve ızgara çeşitleri ile ekmek kadayıfı ve düğün baklavası en beğenilen lezzetleri arasında Haftanın yedi günü 1000'dan 2200'ye kadar açık AMASYA Amaseia Mutfağı: Yeşilırmak kıyısındaki eski konaklardan birinde Amaseia Amasya'da yerel lezzetleri tadabileceğiniz nadir yerlerden biri Menüsü tamamen ev yemeklerinden oluşuyor Toyga çorbası, baklalı sarma, keşkek, etli bamya, mantı ve fırında kuru fasulye beğenilen yemeklerinden Her gün açık ÖZGE YALIN ZAMAN |
|