Soğan Çorbası Tarifi ( Fransız Mutfağı ) |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Soğan Çorbası Tarifi ( Fransız Mutfağı )Soğan Çorbası Tarifi ( Fransız Mutfağı ) Malzemeler : 1 kg kuru beyaz soğan 60 gr tereyağı 1,5 lt et suyu 2 çay kaşığı toz şeker 1 adet küçük ekmek 30 gr tereyağı 90 gr peynir Yapılışı : Önce soğanları doğrayın Daha sonra tereyağını bir kaba alın ve eritin Soğanları tuz ve karabiber ekleyerek kavurun Bu malzemeleri 20-25 dakika kısık ateşte pişirin Bu arada diğer bir kapta et suyu 20-30 dakika kaynasın Pembeleşen soğanların üzerine şeker serpin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin 10-15 dakikanın sonunda soğanlar kahverengi bir renk alacaklardır Yoğunlaşan et suyunu da ilave edip kısık ateşte 30 dakika daha pişirin Eklerimizi hazırlamak için önce fırını 180 derecede ısıtın Tereyağını eritin Dilimlediğiniz ekmeklerin üzerine erittiğiniz tereyağını fırça yardımıyla sürün ve fırında 8-10 dakika kızartın Çorbayı kaselere doldurun ve ortalarına fırında kızartmış olduğunuz ekmek dilimlerini koyun Peyniri rendeleyip ekmeklerin üzerine serpin Çorba kaselerini peynirler eriyinceye kadar ızgarada bekletin |
Soğan Çorbası Tarifi ( Fransız Mutfağı ) |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Soğan Çorbası Tarifi ( Fransız Mutfağı )Bugünden itibaren hepimizi uzun bir tatil bekliyor Önümüz bayram, haliyle bol bol ev gezmeleri, seyahatler yapılacak Bunları yapmayanlar evlerinde oturup ayaklarını uzatıp, tatilin keyfini çıkartacaklar Havalar nasıl olur bilinmez, bu hafta tam bir pastırma yazıydı çünkü Yine de ben bu haftanın sadece tatil olması yüzünden şansımıza soğuk olacağına inanıyorum ama umarım yine de yanılıyorumdur Neyse yine de soğuk olacağına inandığım için (hava durumuna bakmayı reddediyorum, nasıl olsa hep yanıltıyorlar) bu hafta içinizi ısıtacak bir tarif veriyorum Belki bayramda şanslı olup Fransaya gidenler bu tarifi orada, hiç yapma zahmetine girmeden deneyecek ama biz de burada eve çağıracağımız misafirlerimize biraz hava atarız Veya kendimize “Kendime de bu çorbayı yaptım, oh ne kadar güzel olmuş“ diyebileceğimiz bir durum yaratmış olacağız 1960larda ABDden tüm dünyaya yayıldı Bu haftaki tarifimiz bir klasik olan Fransız soğan çorbası Ben gerçekten çok güzel yaptığımı düşünüyorum, “E yapacaksın tabii, işin bu” diye düşünüyorsanız biraz yanılıyorsunuz çünkü bu çorbayı yemeyi çok seviyorum, yaparken de yiyeceğimi bildiğim için büyük bir keyifle yapıyorum, sonucu da muhteşem oluyor Soğan çorbası Fransada 18nci yüzyılda ortaya çıkmış bir yemek olsa da, geçmişi ta eski Roma dönemine kadar gidiyor Eskiden bol soğanla yapılan yemekler ucuz olduğu için çok tercih edilirmiş ve çoğunlukla saray mutfakları yerine köy mutfaklarında tüketilirmiş Durum da böyle olunca soğan ve soğanlı yemekler halk arasında çok bilindiği için uzun yıllar boyunca insanların sofralarına konuk olmuşlar Gelelim Fransız soğan çorbasının farkına Fransız soğan çorbası, “julienne“ yani bizim piyazlık olarak bildiğimiz şekilde doğranan soğanların et suyu ile kaynatılıp, üzerine kızarmış ekmek ve peynir ile servis edilmesiyle yapılır Soğan çorbasının en geleneksel olanı bu versiyonu olsa da, püre haline getirilmiş ya da et suyu yerine sebze suyu kullanılarak vejetaryen başka çeşitleri de vardır Ama her zaman söylediğim gibi klasik her zaman klasiktir Bu Klasik Fransız soğan çorbası da 1960larda Amerikadaki Fransız mutfağının popülerleşmesiyle beraber bütün dünyaya yayılmıştır Ben de çok fazla bekletmeden bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim Hepinize iyi tatiller! Fransız soğan çorbası Malzemeler: * 100 gr tereyağı * 4 adet soğan, piyazlık doğranmış * 2 diş sarımsak doğranmış * 2 adet defne yaprağı * 2 dal taze kekik * Tuz-karabiber * 1 bardak kırmızı şarap (opsiyonel) * 3 yemek kaşığı un * 1,5-2 litre et suyu * 4-5 dilim baget ekmek * 200 gr Gruyere veya Emmental peyniri Tereyağını büyük boy bir tencerede iyice eritin Soğanları, sarımsakları, defne yapraklarını ve kekikleri tereyağında orta ateşte yavaşça karıştırmaya başlayın 25-30 dakika kadar kısık ateşte soğanlarınız iyice karamelize olana kadar yanmamasına dikkat ederek karıştırmaya devam edin Arzu ederseniz bir yağlı kağıdı tencerenizin genişliği kadar bir daireye kesin, iyi ıslatıp, soğanlarınızın üzerine kapatın ve arada sırada karıştırarak bu işlemin aynısını yapın, bu soğanlarınızın terlemesine yardımcı olacaktır Soğanlar iyice yumuşadıktan sonra orta-yüksek ateşte 4-5 dakika karıştırmaya devam ederek soğanlarınızın biraz renklenmesine izin verin Şarabı ekleyin, yüksek ateşte, şarap uçana ve soğanlar kuruyana kadar kaynatın Kekik ve defne yapraklarını tencerenizden çıkartın Tencerenizdeki soğanları unu ekleyip 5 dakika karıştırın Un hafifçe kavrulduktan sonra et suyunu ekleyin ve kaynamaya alın Yaklaşık 25-30 dakika çorbanızı kaynattıktan sonra, kaselere doldurun, üzerlerine birer dilim ekmek ve peyniri koyup 220 derecelik fırında peynirler eriyene ve renklenene kadar pişirin Sıcak olduğunu misafirlerinize veya kendinize hatırlatıp, afiyetle yiyin |
|