Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayda, balık, yenmeli

Hangi Ayda Hangi Balık Yenmeli

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Ayda Hangi Balık Yenmeli



Hangi ayda hangi balık yenmeli

Balık türleri ve pişirme şekilleri konusunda 3 kitap yazan Fevzi Hoca, her mevsim ve ayın kendine göre karakteristik özellikleri olduğunu, bunun balık kalitesini, lezzetini ve miktarını etkilediğini söyledi






Kurduğu balık lokantası zinciriyle ismini duyuran Fevzi Çimşit (Fevzi Hoca), aylara göre tüketilebilecek balıkları anlattı

Balık türleri ve pişirme şekilleri konusunda 3 kitap yazan Fevzi Hoca, her mevsim ve ayın kendine göre karakteristik özellikleri olduğunu, bunun balık kalitesini, lezzetini ve miktarını etkilediğini söyledi

Ekim ayında, yaz mevsimini Karadeniz'de geçiren balıkların Marmara'ya göçe başladığını ifade eden Çimşit, ''Bu nedenle balık bol miktarda çıkar Palamut ve lüferin yağlanıp lezzetlendiği dönemdir Ayrıca çinekop, eşkina, levrek, mezgit, barbunya, istavrit, zargana balıkları da bol miktarda çıkar'' dedi

İçinde bulunduğumuz Kasım ayında ise ''sofraların gülü, balıkların şahı, gönüllerin sultanı, güler yüzlü'' hamsinin sahneye çıktığını dile getiren Çimşit, ''Ayrıca lüfer, eşkina, çinekop, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar ve çok lezzetli durumdadır'' diye konuştu

SAKALLANAN HAMSİ ŞUBATTA GİDER
Aralık ayında da hamsi, palamut, lüfer, çinekop, kalkan, barbunya, mezgit ve istavritin bol ve lezzetli olduğunu vurgulayan Çimşit, şöyle devam etti:
''Ocak ayında hamsi tam yağlı durumdadır Mezgit, çinekop, palamut, tirsi, zargana ve istavrit hem lezzetini korur hem de bol miktarda tutulur Şubat ayında ise hamsi yağını ve lezzetini kaybedip sakal bırakmaya başlayınca bizim de ona olan ilgimiz azalmaya başlar Bunu hisseden hamsi tekrar Azak Denizi'ne yol almaya başlar Bunun yerini kalkan balığı doldurur Ayrıca istavrit, zargana, mezgit yine sofralarımızı süslemeye devam eder''
Çimşit, mart ayında tirsi, kalkan ve kefalin lezzetli olduğunu dile getirerek, ''Bu ayda barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir Mezgit, zargana, istavrit yine sofraları süsler'' dedi

Kalkan ve barbunyanın en bol ve en lezzetli ayının Nisan olduğunu anlatan Çimşit, ''Eskina, karagöz, mezgit, istavrit yine bol çıkar Eşkinanın en az kalkan kadar lezzetli olduğu dönemdir'' diye konuştu

''HAZİRANDA BALIK AZALMAYA BAŞLAR''
Fevzi Çimşit, diğer aylara özgü balıkları ise şöyle sıraladı:
''Mayısta kalkan, barbunya, iskorpit bol miktarda çıkar İskorpit görüntü olarak çirkin, sevimsiz, ayıklanması da zahmetli olmasına karşın buna değer Çünkü eti beyaz ve lezzetlidir Özellikle çorbası ve buğulaması çok güzel olur Mezgit ve istavrit yine bizimledir

Haziran, balığın azalmaya başladığı aydır Mezgit, levrek, az da olsa barbunya çıkar Ancak bu ayda en güzel balık karagözdür Karagöz haziran ayında yağlanıp lezzetlenmiştir

Temmuz ise balığın en kıt olduğu aydır Levrek ve çipurayla bu açık kapatılmaya çalışılır Mezgit, istavrit azalmakla birlikte yine sofralarımızı süsler

Ağustosta çingine palamudu sezonu açar İskorpit, izmarit, zargana, mezgit ve istavrit, balık sevenlerledir

Eylülde de palamut, yağmur suyunu yedikçe irileşmeye başlar Tam yağlanmadığından ızgarası tercih edilmez Genelde tava ve ekşilisi tercih edilir Lüfer tezgahlarda yavaş yavaş görünür Tirsi, izmarit, mezgit, barbunya, istavrit, zargana bol miktarda çıkar''

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.