Makedon Yemekleri |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Makedon YemekleriMakedon Yemekleri NOHUTLU BALIK (TİRİDİ) MALZEMESİ 2 adet orta boy soğan 7-8 diş sarmısak 1 çay bardağı sızma zeytinyağı 10 adet siyah zeytin 10 adet çeri domates (kiraz domates) 1 su bardağı haşlanmış nohut 2-3 dal defne yaprağı (5-6 dilim kalın kesilmiş köy ekmeği Ya da çavdar ekmeği ama sert olacak) 1 demet ince kıyılmış taze nane veya taze fesleğen 2 adet fileto çıkarılmış balık (dil balığı, levrek ya da buğulanmaya uygun herhangi bir balık kullanabilirsiniz Ama balığı 10 cm büyüklüğünde parçalara ayırın Elinizde bu büyüklükte en fazla 7-8 parça olması yeterlidir) 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 1 çay kaşığı tuz Üzerini süslemek için: Yarım demet ince kıyılmış maydanoz TARİF Pilav tenceresi gibi, geniş ve yayvan bir tencereyi alalım Soğanları yemeklik ince ince doğrayalım Sarmısakları tıpkı soğan doğrar gibi çok ince kıyalım Taze nane ya da fesleğeni de çok incecik doğrayalım Şimdi de fileto olarak hazırlattığımız, yarım el büyüklüğündeki balıklarımızı iyice yıkayıp, süzgece koyalım Üzerine tuz, kırmızı pul biberle, karabiberi serpiştirip, hatta elimizle de karıştıralım, bir kenarda beklemeye alalım Geniş tenceremizin içine zeytinyağı aktarıp, soğan ve sarmısakları da ekleyip, soğanlar sararıncaya kadar 2-3 dakika kavuralım, siyah zeytinleri ilave edip, hemen üzerine bekleyen balıklarımızı dizelim Kiraz domateslerimizle beraber nane ya da fesleğeni de aralara serpiştirelim Haşlanmış nohudu en üste aktaralım Defne yapraklarını da dizelim Şimdi artık balığımızı pişmeye bırakalım Bu arada hafif bayatlamış ekmeklerimizi tost ekmeği gibi kızartalım ve servis tabaklarının altına dizelim Üzerine balıkları iyice yumuşamış yemeğimizi ekleyelim İnce kıyılmış maydanozlarla süsleyip, servise sunalım Eğer arzu ederseniz herkesin tabağının altına birer ekmek dilimi yerleştirip, üzerine de 5-6 yemek kaşığı kadar balıklı yemekten ekleyip, böylece servise sunabilirsiniz ARNAVUT KAŞASI (ÇERVİŞ) - 1 Adet tavuk Sosu için - 1 Su bardağı un - 4 Yemek kaşığı sıvı yağ - 3 Su bardağı tavuk suyu - 1 Yemek kaşığı toz kırmızı biber - 1 Baş sarımsak - 125 Gram margarin Önce tavuk kaynatılıp suyu alınacakPişen tavuk didilecek Tencereye yağı koyup erittikten sonra bir bardak un ilave edilip kaynatılacak(açık sütlükahve rengi olana kadar kavrulacak) Bir baş sarımsak tuzla iyice dövülecek3 Bardak tavuk suyuyla beraberkavrulan una katılacakKoyu bir bulamaç haline gelene kadar kaynatılıp yayvan bir tabağa dökülecek Didiklenen tavuları üzerine serpiştirilecekKırmızı biberi sıvı yağda yakıp yemeğimizin üzerine dökelim Yemeğimiz servise hazır İsteğe göre yanına patetez kızartılabilir PATLICANLI ARNAVUT SALATASI malzemeler tuz, kırmızı biber 3 diş sarımsak 500 gr yoğurt 1 kg patlıcan yapılışı patlıcanları fırında veya mangal ateşinde çevirerek közleyinkabuklarını soyup küçük doğrayın, tahta kaşıkla veya havanda ezin sarımsaklı yoğurtla karıştırınüzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdirerek servis yapın közlenmiş yeşil biber ve domateste ilave edebilirsinizetlerin ve pilavın yanında verilebildiği gibi yalnız olarakta servis yapılabilir PETLA: Un 1 Su Bardağı Su Yoğurt Kilogram 4-5 Diş Sarımsak 4-5 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ 1-2 Tatlı Kaşığı Tuz Önce sarımsaklar bir kap içinde dövülür, daha sonra yoğurt içine ilave ederek sarımsaklı yoğurt elde edilir Unun içine su ve tuz katarak boza kıvamında bir hamur hazırlanır Daha sonra bu karışım kepçe yardımı ile yağlanmış bir teflon tavaya ince bir tabaka halinde dökülür İki tarafı da pişirilir Bütün karışım aynı şekilde pişirilir Başka bir tepsiye pişen hamurlar tek tek konulup dizilir Her katın üzeri sıvı yağ ile yağlanır ve üzerine sarımsaklı yoğurt konulur 10-15 kat bu biçimde hazırlandıktan sonra en üstteki hamura az miktarda yağ ve sarımsaklı yoğurt konulur Kareler halinde kesilerek sıcak fırında bir saat kadar pişirilip, sıcak olarak servis yapılır |
|