![]() |
Erişte'nin 4 Bin Yıllık Hikayesi! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erişte'nin 4 Bin Yıllık Hikayesi!Erişte'nin 4 bin yıllık hikayesi! Tüm dünyada Çin yemeği denilince akla ilk gelen "la mien" (uzayan hamur), dünyanın büyük metropollerindeki Çin mahallerinden Çinin ara sokaklarına kadar en gözde yemeklerden ![]() Yüzlerce çeşit ve usulle pişirilen "la mien"in ilk bulgularına Çinin kuzeybatısında bugünkü Çinghay eyaletinin Lacia bölgesinde rastlandı ![]() ![]() ÇİN "FAST FOOD"U Geçmişte neden yapılırsa yapılsın modern çağın "fast food" kültürüne de ayak uyduran ve Çin "fast food"u olarak da nitelendirilen "la mien", her eyaletin kendine kendi has usulleriyle hazırlanıp servis ediliyor ![]() ![]() Çinli Müslümanların ülkenin her yanında küçük dükkanlarda işlettiği ve kendi zincirlerini oluşturduğu "Lancou Lamien" dükkanları, ülke genelinde en bilinen ve en tercih edilen "la mien"i yapıyor ![]() ![]() Et suyuyla hazırlanmış bir çorbada haşlandıktan sonra ayrı kazanda devamlı kaynayan baharatlı bir çorbanın içinde servis edilen "la mien", içine atılan taze baharatlar ve soslarla bambaşka bir lezzete bürünüyor ![]() Ülke genelinde yaygın olan "Lancou Lamien" zincirlerinin en büyük özelliklerinden biri de yemekte kullanılan birçok malzemeyi adını aldığı Gansu eyaletinin başkenti Lancoudan getirmesi ![]() "BATI, MAKARNAYI İPEK YOLU SAYESİNDE TANIDI" Çin kültürü başta olmak üzere Çin mutfağı üzerine çalışmalar yapan birçok bilim adamı, makarnayı Batıya tanıtan ve meşhur eden Marko Polonun, büyük Asya seyahatinin ardından "la mien"i Batıya götürdüğünü ve yemeğin adının pasta, makarna, erişte ya da "noodle" olduğunu savunuyor ![]() Yapılan araştırmalar ve 4 bin yıllık "la mien" bulgularına rastlanması da bu tezi kanıtlar nitelikte ![]() ![]() Dr ![]() ![]() "La mien"in yapılır yapılmaz pişirilmesinin yanı sıra kurutulduktan sonra uzun süre saklanabileceğini makalelerinde belirten Garnaud, bunun özellikle eski göçebe kültürlerinde en uygun ve saklanabilen bir gıda türü olduğunu kaydediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kıta Çinde çorba içinde et suyuyla servis edilen yemek, kuzeybatı bölgelerine gidildikçe eti daha yoğun bir makarna şeklinde sunuluyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|