|
|
Konu Araçları |
beslenme, bilgi, hakkında, hatay, ilinin, kültürü, mutfak, özellikleri |
Hatay İlinin Mutfak Kültürü Ve Beslenme Özellikleri Hakkında Bilgi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hatay İlinin Mutfak Kültürü Ve Beslenme Özellikleri Hakkında BilgiHatay ilinin Mutfak Kültürü Ve Beslenme Özellikleri Hakkında Bilgi Hatay Mutfağı, oldukça zengin bir mutfaktır Hatay'a gelen ziyaretçilerin öncelikle dikkatini çeken özelliklerin başında Hatay Mutfağının zenginliği ve yemeklerin lezzeti gelir Yerleşim yerinin tarım ve hayvancılığa dayanması, kış mevsiminin hafif geçmesi, yiyecek malzemelerinin bol olmasını sağlamaktadır Mevsimlik sebzelerin rahatça bulunabilmesi, konserve türü olan yiyeceklere olan ihtiyacı azaltmaktadır Dağlarda, kırlarda, kendi kendine yetişen kömeç, kekik ve köklerden geniş ölçüde yararlanılır Sebze yemekleri etli, soğanlı, domatesli pişirilir Yemekler, biberli, baharatlı ve bol salçalı pişirilir Salçasız, acısız, baharatsız yemeklere pek ilgi gösterilmez Patlıcan-domates-zeytinyağı-sanınsak dörtlüsü çok sık kullanılır İç yağı ve kuyruk yağı yaygın olarak kullanılır Zeytin üretimi fazla olduğundan zeytinyağı kültürü geniştir Soğan, kıyma, et, salça ve sebzeler,su konmadan önce yağda kavrulurHer an elde edilen,soğan,nane,maydanoz ve biber mutfağın sembolüdür Bulgur, baharat, et mutfağın temel öğeleridir Ayrıca, pirinç, buğday ve buğday ürünleri sıkça kullanılır Kebap ve köfte çeşitleri çok fazladır Et daha çok, bulgur ve pirinçle ya da sebzelerle birlikte kullanılır Yoğurt, tek başına ya da sarımsaklı olarak, yemek üstü malzemesi şeklinde kullanıldığı gibi ayran ve cacık olarak da sofralarımızda yer alır ve yoğurttan çeşitli çorbalar hazırlanır Lezzet amaçlı sos servisi bulunmamaktadır Daha çok yağda kavrulmuş domates sosu, yağ ve salçayla kavrulmuş soğan kullanılır Bu soslar, nane ile renklendirilir Az pişirme metoduna Hatay Mutfağında pek rastlanmaz Hatay Mutfağında köylerde toplu yemek yeme geleneği sürdürülmektedir Yemekler yer sofrası şeklinde hazırlanır Bir sini içerisine yerleştirilen, yemekler, sininin etrafındaki minderlere bağdaş kurularak yenir Toplantılarda, düğünlerde, ziyafetlerde en iyi ve sevilen yemekleri hazırlamak adettir Sofralarda yemek kalıntısı bırakılmamasına özen gösterilir Hataylılar tatlı yemeyi çok severler Bu nedenle hamurdan, meyve ve sebzelerden hazırlanın çeşitle tatlıları vardır Meyve ve köklerden serbest yapmak gelenek haline gelmiştir Hatay ilinde meyan kökünden yapılan meyan şerbeti bolca tüketilmektedir Hatay ili genelinde, tandırda yapılan ekmek, yufka ekmeği, biberli ekmek, lavaş ve pide tüketilmektedir Harbiye'nin tavuğu oldukça tanınmıştır Tavuktan çok çeşitli yemekler yapılır Kızartma, haşlama, ızgara, şiş, pilav üstü, dolma, tavuğun en çok kullanıldığı yemeklerdir Kahvaltılarda tuzlu ve tuzsuz peynir çeşitleri, salçalı sos ve limonla tüketilen yeşil zeytin, söğüş domates-salatalık, çökelek, reçel ve marmelat çeşitleri tüketilir Çayın yanında kahvaltılarda tuzlu yoğurt yenilmesi, Hatay beslenme kültürünün özgünlüğüdür Çökeleğe genellikle biber katılır Yeşil zeytinin ezmesi, kırılarak tuzlu suda tatlandırılmış olanı kahvaltı masalarını süsler |
|