10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tabbule, Humus, Falafel, Pide /Lübnan/
Tabbule, Humus, Falafel, Pide /Lübnan/
Tabbule
Malzemeler:- 225 g ince bulgur
- 50 g maydanoz, doğranmış
- 8 taze soğan, doğranmış
- 4 yemek kaşığı limon suyu
- 2 büyük domates
- 40 g taze nane yaprağı
- 2-3 salatalık, soyulup küçük küçük doğranmış
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz ve karabiber
Hazırlanması:[*]Bulguru bir kaba alıp üzerini geçecek kadar soğuk su koyun 20 dakika sonra bulguru bir eleğe alın Tüm suyunun akmasını sağlayın[*]Bulguru geniş bir kaseye alıp maydanozu, soğanı, limon suyunu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu ilave edin Eğer zamanınız varsa buzdolabında 1 saat bekletin[*]Bu arada domatesleri soyun Çekirdeklerini çıkartıp küçük küçük doğrayın Bulgurlu karışımınıza domatesleri, salatalıkları, naneyi, zeytinyağını, tuzu ve taze çekilmiş karabiberi ekleyip karıştırın Marulla döşenmiş bir tabağın içinde servis yapın
Humus:
Malzemeler:- 15 bardak nohut
- yarım bardak tahin
- yarım bardak zeytinyağı
- 3 çay kaşığı kırmızı biber
- 4-5 diş sarımsak
- 3 limon
- tuz
- üzeri için zeytin, turşu, maydanoz
Hazırlanması:[*]Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır[*]İyice haşlanıp kabukları alınır[*]Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür[*]Porselen bir kaseye alınıp tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızıbiber, tuz konur[*]Azar azar zeytinyağı ve limon suyu ilave edilir[*]Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir (ben pulbiberi yağla kızdırdım, içine biraz fıstık ekleyip humus'un üzerine gezdirdim)
Falafel
Malzemeler:- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1/2 soğan, doğranmış
- 2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış
- 2 yemek kaşığı taze kişniş, doğranmış
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2-1tatlı kaşığı pul biber
- 4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozur
- 4-6 yemek kaşığı un
- Kızartmak için sıvıyağ
- Brilkte servis yapmak için :
- domates
- soğan
- biber
- humus
- pide
Hazırlanması:[*]Nohutu ve soğanları mutfak robotuna koyun Maydanoz, kişniş, tuz, biber, sarımsak ve kimyonu ekleyin Püre haline gelmeden ezilmelerini sağlayın[*]Kabartma tozunu ve 4 yemek kaşığı unu ekleyip robotu çalıştırın Elinize yapışmayan bir kıvama gelene kadar un veya bulgur ekleyin Karışımı bir kaba alın, üzerini kapatıp buzdolabında birkaç saat bekletin[*]Beklettikten sonra köfte harcından küçük parçalar koparıp yuvarlayın Kızgın yağda altı tanesini kızartıp bir kağıt havlunun üzerine alın Kalanı da aynı şeklide pişirin[*]Pide ekmeklerinin arasına köfteleri koyun, üzerlerine domates, soğan, biber ve biraz humus ekleyip servis yapın
Pide
Malzemeler:- 1 paket (42 gr) yaş maya veya 2,5 tatlı kaşığı toz maya
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 su bardağı ılık su
- 3 su bardağı un
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- tepsi için mısır unu
Hazırlanması:[*]Mayayı ballı ılık suda eritin[*]Unu ve tuzu geniş bir kapta karıştırın Ortasını havuz gibi açıp mayalı suyu dökün Bir yandan zeytinyağını ekleyip yoğurun Hamur elinize yapışıyorsa azar azar un ekleyin[*]Hamuru iyice yoğurunca üzerini nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında 1 saat bekletin[*]Bir saat sonra hamuru 8 parçaya bölün Her birini unlu bir zeminde yuvarlayarak merdane ile açın[*]Açtığınız hamurları mısır unu serpilmiş iki tepsiye alın Üzerlerine tekrar bez örtüp yarım saat bekletin (ne kadar çok bekletirseniz o kadar güzel kabarıyor)[*]Fırını 250C'ye getirin Fırın telini alttan üçüncü kata yerleştirin 4 pideyi tek tek fırın telinin üzerine koyun Kabarıp altın sarısı olunca pideleri ters çevirin Birkaç dakika daha pişirip fırından çıkartın Kalan pideleri de aynı şekilde pişirin Fırından çıkarttığınız pideleri sıcak kalmaları için bir beze sarıp muhafaza edin (pideyi pişirmek çok doğru bir kararmış çünkü pide tüm yemeğe ayrı bir lezzet kattı
|
|
|