Filipin Mutfağı |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Filipin MutfağıFilipin Mutfağı Filipin Mutfağı temelde pirince, balığa ve kabuklu deniz ürünlerine dayanır ve pişirme teknikleri hala geleneksel özelliklerini taşır Filipinliler, kavurma, buharda pişirme, haşlama tekniklerini kullanırlar ve genellikle besinleri pişirirken muz yaprakları veya bambudan yararlanırlar Bambu dalları buharda pişirme kabının dibine yerleştirilir ve et üzerine konur Böylece bambunun kokusu ete geçer ve çok hoş bir şekilde eti kokulandırır Muz yapraklarına ise yine besinleri sararlar ve içinde pişirirler Muz yaprağının kokusu besinlere aynı bambu gibi çok hoş bir koku verir Filipin Mutfağı, Malezya, Endonezya, Çin ve Hint Mutfaklarından etkilenmiştir Özellikle Güney Filipin'de yaşayan Müslüman halk Hint Mutfağı'ndan etkilenmiştir Bu nedenle bu bölgede Curry (köri) türü yemekler çok yapılır Kuzey'deki mutfakta ise İspanyol etkisi görülür İspanyol yemekleri bölge halkının yemekleri ile birlikte günümüze kadar gelmiştir Paella gibi yemeklerin yanı sıra, bu bölgede diğer bölgelere göre daha çok mısır ve mısır unu kullanılan yemekler yapılır Tabii bir de Filipin'e özgü olan ve "Kari-kari" ve "Adobo" gibi yemekler vardır ki bunlar bütün bölgelerde yenir Uzak Doğu'dan gelen Çin Mutfağının da Filipin Mutfağı'nda etkisi vardır "Noodles" Çin makarnası, "eggrolles" yumurtalı börek gibi Çin yemekleri Filipin'de de yapılır Filipinliler tatlılarında yukarıda söz ettiğim gibi bol miktarda hindistan cevizi ve hindistan cevizi suyu, ayrıca bol miktarda tatlı patates, pirinç, pirinç unu ve yabani pirinç kullanırlar Filipin'de en çok kullanılan baharatlar ise zencefil ve sarımsaktır Bunlar tüm ülkede kullanılır En çok ve çeşitli baharat kullanılan bölge ise Hint Mutfağı etkisi almış olan Güney'dir Ayrıca bu bölgede çok da acı yenir Filipinlilerin ginger yani zencefil çayı çok ünlüdür Zencefil çayını, suda zencefil ile şekeri kaynatarak yaparlar Çok da kahve içen Filipinliler, kahveyi şekerle kaynatarak çok koyu olarak içerler Dünyanın en güzel mangolrı Filipin'de yetişir Filipin dünyanın en çok mango yetiştiren ülkesidir Filipinliler mangoyu taze olarak yedikleri gibi, ince dilimler halinde keserek kuruturlar, zencefil çayının yanında yerler Filipinliler çok meyve tüketirler Filipin tropik meyveler cennetidir ve mango, papaya, ananas, mangosten gibi meyveler bol yetişir Papayayı özellikle sabah kahvaltısında yiyen Filipinliler, hindistan cevizinin tazesinin çok besleyici olan suyunu içer ve tatlı yapımında kullanırlar Özellikle "halo halo" (karışık karışık) dedikleri tatlı çok ünlüdür Bu tatlı, taze hindistan cevizi, çeşitli tatlı meyveler, bol kırılmış buz ve dondurma ile yapılır Filipinliler sabah kahvaltısında sarımsak ile kızartılmış pirinç yerler Bunun yanında bazen et, yumurta ve sebze de tüketirler Tabii pirinç mutlaka her kahvaltıda ana besin maddesidir Bu arada papayayı da unutmamak gerekir Filipinlilerin öğle yemeğini yine pirinç teşkil eder Pirincin yanında, tavuk, balık, kırmızı et ve sebze vardır Tabii çorba ve buharda pişen yemek çeşitleri de bu öğünün temel çeşitlerindendir Bu yemeklerin hepsi yanında pirinçle birlikte yenir Akşam yemeği de öğle yemeğinin hemen hemen aynısıdır Yalnızca yemeklerini hazırladıkları et, tavuk, balık gibi besin maddeleri ve bunların yapım şekilleri veya içine konan malzemeler değişir Sabah kahvaltıda sarımsaklı kızarmış pirinç yiyen Filipinliler, öğle ve akşam yemeklerinde pirinci haşlanmış ve sade olarak yerler Bu pirincin yanında mutlaka 3 çeşit yemek olur Bunlar balık, et veya tavuk ve sebzedir Ayrıca yemekte mutlaka çorba bulunur Filipinliler çorbayı bizler gibi ilk yemek olarak yemezler Çorba da diğer yemeklerle birlikte sofraya getirilir Herkes küçük derin yemek kabına biraz çorba alarak pirinçle birlikte yer Bu çorbaların en ünlüsü "Sinigang"dır Bu ekşi balık çorbası veya ekşi karides çorbasıdır Balık ve deniz ürünleri ile yapılan bu çorbaya deniz ürünleri yanında sebze de konur Eğer çorba makarnadan yapılmışsa yine yanında pirinçle yenir Bunun için yemek tabağının yanına mutlaka çorba gibi yemekler için küçük bir kase konur ama tüm yemekler birlikte servis yapılır ve birlikte yenir Günümüzde Filipinlilerin en önemli öğünü akşam yemeğidir Kadının çalışma hayatına girmesi ve çocukların okulu, pek çok ülkede olduğu gibi bu ülke balkının da yeme alışkanlığında değişiklik yapmıştır |
|