Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
amerikanın, keşfinden, meyve, sebzeler, tanınan

Amerika'nın Keşfinden Sonra Tanınan Meyve Sebzeler

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Amerika'nın Keşfinden Sonra Tanınan Meyve Sebzeler



Amerika'nın keşfinden sonra tanınan meyve sebzeler

Fatih Sultan Mehmet'in sofrasında Türk mutfağının assolisti domates yoktu, lezzeti biber de Yavuz Sultan Selim hayatında hiç kuru fasulye yememişti mesela Mevlana patatesin tadını bilmiyordu, Mevlevi mutfağında pişen yemeklerde ayçiçeği yağı kullanamıyordu



Bunlar Amerika'nın keşfiyle tanınmış bitkiler Şimdi sofraların vazgeçilmezi olan sebze ve meyvelerin birçoğunu insanlık Amerika'nın keşfinden sonra tanıdı ve yiyebildi

Patates hayvan yemiydi!

Fatih Sultan Mehmet'in sofrasında Türk mutfağının assolisti domates yoktu, lezzeti biber de Yavuz Sultan Selim hayatında hiç kuru fasulye yememişti mesela Mevlana patatesin tadını bilmiyordu, Mevlevi mutfağında pişen yemeklerde ayçiçeği yağı kullanamıyordu Bunlar Amerika'nın keşfiyle tanınmış bitkiler Ve hatta Amerika'nın keşfinden bir yüzyıl sonra farklarına -daha doğrusu lezzetlerine- varılmış Patatesin mutfaklara girmesi Amerika'nın keşfinden 200 yıl sonrasına, Fransız ihtilali dönemine kadar sarkar Zira anavatanı, Peru olan patates önce zehirli sanıldığı, sonra da hayvan yemi olarak kullanıldığı için yenilmemiş Fakat Fransız ihtilali döneminde açlıktan kıvranan Avrupalılar hayvanların yemini yemek zorunda kalır Lezzeti, doyuruculuğu patatese sınıf atlatır Anadolu'ya ise Kafkaslar üzerinden, Rusya'dan gelir İlk olarak Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilmeye başlanmış

Domatese menekşe muamelesi

Domates de Avrupa'ya yiyecek olarak gelmemiş Avrupa saraylarında ve asilzadelerinin evlerinde saksılara süs bitkisi olarak ekilen domatesin yenilebilir olduğu sonradan fark edilmiş Patlıcangiller ailesine mensup domatesin de anayurdu Güney Amerika Türk mutfağının vazgeçilmezi olan, her yemekte başköşeye oturan domatesle bizim tanışıklığımız ise 18 yüzyılın sonlarına dayanıyor

Avrupalılar patlıcanın delirttiğine inanıyormuş

Sivri, Çarliston ve dolmalık biberin de anayurdu Güney Amerika Şimdi yedi yüzü aşkın çeşidi olan biberin tohumları Amerika'nın keşfinden bir yıl sonra ilk olarak İspanya'ya getirilmiş Patlıcangillerden olan biber, mensubu oldukları sülaleye adını veren Osmanlı mutfağının kraliçesi patlıcanla tencerede buluşmuş Bu buluşma o kadar görkemli olmuş ki lezzetinden bol bol yenmiş Patates, patlıcan, domates ve biberden yapılan türlüyü sevmeyen var mıdır ki?

Patlıcangillerin kraliçesi patlıcan saltanatını Çin, Japonya ve Osmanlı topraklarında yaşamış Avrupalının sofrasına ise ancak yaklaşık 50 yıl önce girmiş O da gurbetçilerin vasıtasıyla olmuş Zira Avrupalılar yüzyıllarca patlıcan yiyenlerin delireceğini düşünmüş ve deli elması anlamına gelen "mala insana" adını vermiş

Anayurdu Amerika ama Türk buğdayı olarak biliniyordu

Amerika'nın keşfinden 50 yıl sonra Kuzey Afrika, Mısır ve Suriye'de ilk olarak ekimi yapılan mısırı Avrupalı Türk buğdayı olarak biliyordu Zira o dönemde bu ülkeler Osmanlı sınırlarında idi ve mısır Avrupa'ya buralardan geliyordu Anadolu'ya da Mısır'dan geldiği için mısır olarak adlandırılmış Türk mutfağının en önemli malzemelerinden birisi olan fasulye de Amerika'dan gelmiş

Havuç aslında beyaz, genetiğiyle oynayıp turuncu yapmışlar

Dut'un üç türü var Çok enteresan bir şekilde üçünün de anayurdu değişik; akdut'un anayurdu Çin, karadut'un anayurdu İran, mor dut'un ise Kuzey Amerika kökenli olduğu sanılıyor

Elma, dünyanın en yaygın meyvesi Bilinen 25 türü ve 6 bin çeşidi var Anayurdunun Asya olduğu tahmin ediliyor

Üzüm, 5 kıtada elmayla birlikte en çok üretilen meyve Anayurdu ise Anadolu

Havuç: Anavatanı Orta Avrupa olan havuç şimdi dünyanın dört bir tarafında yetişiyor Yabani havuçların kökleri beyazdı Sonradan genetiğinde yapılan oynamalarla turuncu olmuş

Nar'ın anayurdu Anadolu'yu da içine alan Batı Asya Çekirdeklerinin kuşların dışkılarıyla taşınması sebebiyle birçok yere yayıldığı tahmin ediliyor

Anayurdu Akdeniz olan sebze ve meyveler

Hardal, zeytin, pancar, lahana, incir, kestane, keçiboynuzu, kereviz, maydanoz, mercimek

Anayurdu Amerika ve Güney Amerika olan sebze ve meyveler

Çarliston, dolmalık ve kırmızı biber, domates, yerfıstığı, fasulye, kabak, mısır, patates, yer elması, ayçiçeği

Anayurdu Anadolu olan sebze ve meyveler

Üzüm, ceviz, vişne, kiraz, buğday, elma, badem, çavdar, nohut, bakla, bezelye, çilek

Anavatanı çin-hindistan olan sebze ve meyveler

Pirinç, patlıcan, salatalık, bamya, susam, portakal, turunç, limon, hurma, şeftali, kayısı, dut, karabiber, çay

GÜLİZAR BAKİ

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.