![]() |
Malatya Mutfak Kültürü Hakkınada Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Malatya Mutfak Kültürü Hakkınada BilgiMalatya Mutfak Kültürü Hakkınada Bilgi Malatya geleneksel evlerinde mutfak ve kiler bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yatakların bulunduğu yüklük bu bölümde yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemekler, yere serilen sofra bezi üzerinde konulan siniler üzerinde yenilir ![]() Malatya mutfak kültürü, zengin bir görünüm arz eder ve genellikle bulgur ağırlıklıdır ![]() ![]() ![]() Eve misafir geldiğinde, Hıdırellez haftasında, bir rüya görüldüğünde hayıra çıkması dileğinde ise "Kömbe" yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Ölü ardından verilen yemekler ise düğünlerdeki yemek çeşitleri gibidir ![]() ![]() Bu tür yemeklere ek olarak "un helvası"da yapılır ![]() ![]() Mutfak kültüründe önemli bir yeri ekmek çeşitleri tutar ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbalar; mercimek çorbası, kavurmalı erişte-bulgur çorbası, tarhana çorbası, kara çorba, pıtpıtı çorbası, gendime çorbası, kulak çorbası, döğme çorbası, pirinç çorbası, ayali çorba, pirpirim çorbası, kelle-paça çorbası, ekşili çorba, keşli çorba, gurut çorbası, aşure çorbası, malhıta çorbası vb ![]() ![]() Köfteler; Malatya mutfağında önemli bir yer tutar ![]() ![]() ![]() Analı-kızlı, içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, kel köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, kabaklı çimdik köfte, yumru köfte, yumurtalı sıkma köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, etli çiğ köfte, çiğleme, mercimekli çiğ köfte, keloğlan köftesi, yavandan patlıcanlı köfte sayılabilir ![]() Sarma ve dolmalar: Dut yaprağı, kabak, pazı, zeytinyağlı marul sarmaları, asma yaprağı sarması, kiraz yaprağı, fasulye yaprağı sarması, pancar yaprağı sarması, soğan dolması, kabak çiçeği dolması sayılabilir ![]() Et ve sebze ağırlıklı Yemekler: Et tiridi, kabuk aşı, buğulama, sac kavurması, tiritli patates, tiritli fasulye, patlıcan dövmesi, boranı imam bayıldı, pancar kavurması ve sebzeli yemek çeşitleri sayılabilir ![]() Reçeller-Şuruplar-Turşular: Elma, ayva, kabak, çilek, erik, gül vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Malatya Mutfak Kültürü Hakkınada Bilgi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Malatya Mutfak Kültürü Hakkınada BilgiMalatya Mutfak Kültürü Hakkınada Bilgi İç Anadolu ile Doğu Anadolunun buluştuğu yöre mutfağında kırmızı et yemeklerin tamamlayıcısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|