![]() |
Dünya Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünya Yemek KültürüDünya Yemek Kültürü HINT MUTFAGI Hint mutfaginin pilav ve köriden ibaret oldugunu düsünenler zengin bir kültürle karsilasirlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan mutfaginin temelini baharat, tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder ![]() Bölgesel yemek aliskanliklari arasinda keskin çizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi içinde bir bütün olusturur ![]() Hindistan'a baharat ülkesi denmesinin bir nedeni, bu ülkenin mutfaginda yer alan her yemegin, kendine özel bir kaç baharat çesidinin olmasi ![]() ![]() Örnegin; Bir karisim olan köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçin çubuklari ve zencefil çok sik kullanilan baharlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölge bölge spesiyaller ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dogu Hindistan yani Bengal bölgesi, hardal gibi sert aromali baharlariyla bilinir ![]() ![]() Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistancevizi ile taninir ![]() ![]() ![]() Yemeklerin bölgelere göre farklilik göstermesinde iklimin yani sira farkli dinlerin de rol oynadigi bilinmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan'da birçok din bulunmasina ragmen Hint yemek aliskanliklarinda etkisi olan kültürler, Hindu ve Müslüman gelenekleridir ![]() ![]() ![]() Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir ![]() Portekizliler, Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina önemli katkilar yapmislar ![]() ![]() Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar süren iliskisi Hint mutfaginin tüm dünyada taninmasinda büyük rol oynamis ![]() ![]() ![]() Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin özel bir yeri var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkenin spesiyal lezzetlerinden biri de Tandoori ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hint mutfagina özgü tatlilar genelde yagli ve yagsiz süt, lor peyniri ve suruptan yapilir ![]() ![]() Hindistan'a özgü alkolsüz içkilerin basinda ülke çapinda sevilen Nimbu-pani gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kisa kisa ![]() ![]() *Kurubaklagil, gram masala, ghee ve hamur isleri en çok kullanilan malzemelerdir ![]() *Kurutulmus meyvalar, findik, limon, gül kokulu kremalar ve soslar kullanilmaktadir ![]() *Aci-tatli ve eksi en belirgin olan tatlardir ![]() *“Paratha” ve “Chapati” en çok kullanilan hamur çesitleridir (ekmek) *“Naan” Kuzey Hindistanda yapilan Tandoori firinlarinda pisirilen yemek çesitleridir ![]() *Güney Hindistanda Pancake “Thosai” olarak adlandirilir ![]() ![]() *“Deepavali” ve “Diwali” Kuzey Hindistanda kutlanan en önemli festivallerdir ![]() Her iki festivalde de geleneksel olarak önceden körili sebze yemekleri pisirilir ![]() Ayni gün ise et, tavuk ve tatlilar hazirlanir ![]() *Yemeklerde ve tatlilarda Hindistan Cevizi sütü ve gül suyu sIklikla kullanilir |
![]() |
![]() |
![]() |
Dünya Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünya Yemek KültürüÇin Mutfağı Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir ![]() ![]() Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme, hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir ![]() ![]() Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir ![]() En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidir ![]() ![]() Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir ![]() ![]() Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir ![]() ![]() Çin mutfaginda ekmek de yoktur, ekmek yerine yemeklere, buharda pismis pirinç eslik eder ![]() ![]() ![]() Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridir ![]() ![]() Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz ![]() Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis, lezzetli yemekler, Nankin, Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan, daha tatli tadlarla pisirilen yemekler, Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir ![]() Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tatli çesitleri de oldukça fazladir ![]() ![]() Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur ![]() ![]() Kisa kisa ![]() ![]() Wok Tencere: Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir ![]() Stir Fry (Karistir-kizart): Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip, süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir ![]() Susam Yagi: Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir ![]() Oyster Sos: Koyu renkte istiridye, soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur ![]() Pirinç Sarabi: Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir ![]() Soya Sos: Soya fasulyesinin, bugday, maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir |
![]() |
![]() |
![]() |
Dünya Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünya Yemek KültürüRus Mutfagi Rus mutfağını birkaç cümle ile anlatmak mümkün değil ![]() ![]() Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rus mutfağının özellikleri Her ne kadar bünyesinde ayrı mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük ortak özelliği, ülkenin hemen her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharat ![]() ![]() ![]() Rus mutfağının bir diğer ortak özelliği de 'S****na' denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar ![]() ![]() ![]() Rus mutfağı sadece zenginliği ile değil, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekiyor ![]() ![]() ![]() RUS MUTFAĞININ ÖZEL TATLARI Ordövr tabağı-Zakuski Rus mutfağının dünyaca tanınan en ünlü yemeklerinden biri: 'Zakuski' ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbalar- Supy Rus mutfağında çorba her şey demek ![]() ![]() ![]() Çeşitli sebzelerin yanı sıra et ya da balıkla hazırlanan 'Ucha çorbası' defneyaprağı, karabiber, maydanoz, yabani rezene gibi baharatla zenginleştiriliyor ![]() Artık dünya mutfağının çorbalarından olan Borsc ve Shtci, balık ve etin yanı sıra pancar, lahana ve patates ile hazırlanıyor ![]() ![]() 'Rassol?nik çorbası'nın özelliği salamura salatalıkla hazırlanması ![]() ![]() ![]() 'Okroska', balık ve etle zenginleştirilmiş soğuk bir çorba ![]() ![]() Sebzeler-Ovoschi Rus mutfağının en çok kullanılan sebzeleri; lahana, pancar, turp, patates, fasulye, mantar, soğan ve salatalık ![]() ![]() ![]() Et- Masnye Bliuda Antik çağlarda Rus sofralarında dana ve sığır etleri pek nadir görülürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et tercihleri coğrafi yapıya göre değişebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Her bölgenin ortak özelliği ise et yemeklerinin elma, tuzlu mantar ve ham orman yemişleri ile yenmesi ![]() Balık-Ryba Gerek tatlı su gerekse tuzlu su balıkları açısından çok zengin olan Rus mutfağında bu besinler çeşitli usullerle hazırlanıyor ![]() ![]() Tatlılar- Sladkie Bliuda Her ne kadar Rus mutfağının özellikleri arasında tatlılar pek söz sahibi olmasa da değişik meyvelerle hazırlanıp ihtişamla sunulması dikkat çekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçecekler Ülkenin ulusal içkisi, votka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Votka ile portonun karıştırılarak ve meşe fıçılarda bekletilerek hazırlanan 'Starka', arpa ve çavdardan yapılan az alkollü 'Kvas', hafif tatlı Gürcü şarabı ve Ermeni konyağı olarak tanınan Ararat da sevilen içkilerden ![]() ![]() En popüler içecek ise çay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAVYAR HAKKINDA ![]() ![]() ![]() Rus mutfağı denilince akla ilk havyar gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevryuga, küçük taneli ve gri renkli bir havyar ![]() ![]() ![]() Somon balığı yumurtalarından elde edilen küçük ve portakal renkli taneli havyara, kırmızı havyar deniliyor ![]() Dünyada en çok havyar tüketen ülkeler İsviçre, Fransa ve Almanya ![]() Havyar çok pahalı bir besin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havyar nasıl sunulur? Havyar servis anına kadar buzdolabında bekletilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dünya Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünya Yemek Kültürüİspanyol Mutfagı İspanya'nın genelinde bölgelerde yetişen ürünlere bağlı olarak değişiklik gösteren yöresel yemek çeşitlerine rastlanir ![]() ![]() Ekmek ve Pirinç : Ekmek ve pirinç gibi hububat ürünleri Türkiye'de olduğu gibi İspanya'da da uzun yıllar boyunca yenen yiyeceklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Valencia bölgesi İspanya'nın en tanınmış yemeğine ev sahipliği yapar,Paella'ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Valencia yakınlarındaki sebze ve meyve yönünden zengin bir yer olan Buñol yakınlarında doğan bu yemek tarihten günümüze hala hayranlarına mucizevi tatların imkanını sunmakta ![]() Sebze ve Meyveler : Yemek için kullanılan sebzelerin çoğu 1400 lü yıllarda Christopher Columbus tarafından Amerika'dan getirilmiştir ![]() ![]() Sebzelere değinmişken bir nevi domates çorbası olan gazpacho dan da bahsetmek gerekir ![]() Özellikle domates ve biberle yapılan bu çorbaların lezzeti ve doyuruculuğunun yanı sıra hazırlanışı da pratiktir ![]() ![]() Zeytin ve Zeytinyağı : Isı,sıcak iklim hemen her Akdeniz ülkesi gibi İspanya'yı da zeytin yetiştiricisi bir ülke yapıyor ![]() ![]() ![]() Smoked paprika : Smoked paprika,capsicum adlı bir biberden çekilmiş bir tür baharat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tortilla de patatas : Buna Ispanyol omleti desek hata yapmış olmayız ![]() ![]() Champiñones al Ajillo: Kaynayan suya sarmısak ve mantar eklenerek yapılan bir yemek ![]() Sangria : Sangria meyve suyunun içine çeşitli meyvelerin doğranmasıyla yapılır ![]() ![]() Fransiz Mutfagi Bol soslu, degisik lezzetlerin merkezi olmasi ile ünlü Fransiz Mutfaginin aslinda Italyadan ithal edildigini biliyor muydunuz? Akdeniz mutfaginin kalbi Italyadan etkilenip üstüne üstlük yemeklerini bir de soslarla bezeyince kuskusuz Fransiz mufagi dünyanin en gözde mutfaklarindan biri haline geldi ![]() Ortaçagda Fransiz tahtinin varisi II ![]() ![]() Fransiz mutfagi enfes soslariyla,sofra ihtisamiyla, çesitli yemeklerle ve çatal biçakla bu dönemde tanisti ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() Fransiz mutfaginda Ortaçagin agir yemekleri yerlerini, hafif ve lezzetli yemeklere birakti ![]() ![]() Fransiz aristokratlarinin yemege ve sofraya gösterdigi özen asillik sembolü olarak görülmeye baslaninca, Fransada yemek ve sofra düzeni üst sinifin tekelinde oldu ![]() ![]() ![]() Fransiz asçilari bu dönemden itibaren Avrupa ülkeleri arasinda tutulmaya, diger ülkelere transfer edilmeye veya Fransada açilan yemek okullarina Avrupadan ögrenci gönderilmeye baslandi ![]() Dünyanin en iyi mutfaklari arasinda yer alan Fransiz Mutfagi, istah açici ve göz doldurucu olmasi ile dikkat çeker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kisa kisa ![]() ![]() *Fransizlar tabaga yerlestirilecek yemeklerde (special),her tür ayri ayri pisirilir ![]() ![]() *Önemli bir nokta ise; müsterinin kör olabilecegi düsünülerek,yemegin tabaga dizilis bicimi hep aynidir ![]() *Tüm yemek cesitleri kendi dillerinde söylenir ![]() ![]() Yani,Fransizlar yemek adlarina bir tür patent almislardir diyebiliriz |
![]() |
![]() |
![]() |
Dünya Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünya Yemek KültürüJapon Mutfagi Önceleri Japonya disinda pek bilinmeyen Japon yemekleri, son 15-20 yil içinde tüm dünyada begeni kazanmistir ![]() ![]() ![]() Japon mutfaginin özelligi, özellikle deniz ürünleri yemeklerinde çok taze malzeme kullanilmasi ve deniz ürünlerinin hemen hepsinin çig olarak da tüketilmesidir ![]() Ayrica mevsimine göre taze sebze, meyve kullanmak çok önemli ![]() Sushi ise en tazesinden çig balik ve sirkeli pilavdan olusmus Japon mutfaginin en ünlü yiyecegidir ![]() ![]() ![]() ![]() Japon insani için yemek kesifçisi diyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Çesit fazla olmamasina ragmen özellikle sunus sekli açisindan damaktan önce göze hitap eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yiyecekler -ki bu tür yemeklerde genelde et, mantar, tofu, lahana ve diger birkaç çesit sebze kullanilir- sofraya çig olarak getirilir ![]() Herkes kendi istedigi yiyecegi alir ve suda haslayarak pisirir ![]() ![]() ![]() Japon mutfaginda sosun çok önemli bir yeri vardir ![]() ![]() ![]() ![]() Sasimi; Kisaca çig balik olarak tarif edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sushi; Deniz ürünleri (çig ya da pismis) yaninda çesitli sebzelerin de kullanildigi bir baska tür klasik Japon yemegidir ![]() ![]() ![]() Çirasizusi: Dilimlenmis balik etinin, susihan dolu bir tabagin üzerine bir sira dizilmesiyle yapilir ![]() ![]() ![]() Nigirizusi: Hemen hemen basparmak büyüklügünde sIkilastirilmis susihan üzerine çok çesitli deniz ürünleri yerlestirilmesiyle hazirlanir ![]() ![]() Makizusi: Bu tür de en çok kullanilan türlerden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Hakozusi: (Osizusi) Kalin bir tabaka susihan ve üzerine balik veya diger deniz ürünlerini dizildikten sonra preslenip, daha sonra kesilerek servis yapilir ![]() ![]() Tenpura; Ilk olarak 16 ![]() ![]() ![]() ![]() Soya sosu, tatli sake ve et suyu ile hazirlanan sos (tsuyu) ile servis yapilir ![]() Udon: Bugday unundan yapilan bir tür sehriye olan udon, en yaygin yemeklerden biridir ![]() ![]() ![]() Soba: Kara bugdaydan yapilan bir baska sehriye türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okonomiyaki; Biraz mücvere benzer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tofu; Dünyanin, bitkisel protein açisindan en zengin gidasi olarak bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Miso; Buharda haslanmis soya fasulyesi, maya (soya fasulyesi, pirinç ya da bugdaydan yapilmis) ve soya sosu karisimindan elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Moçi; Özel bir tür pirincin buharda haslanip, büyük bir havanda bir ya da bir kaç kisi tarafindan dövülerek hamur kivamina getirilmesi isine Moçi-tsuki, bu yiyecege de Moçi ya da Omoçi deniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moçi-tsuki gelenegi eski tarihlerde çiftçiler tarafindan gelistirilmis ve günümüze kadar gelebilmis güzel bir gelenek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden yil sonlarinda ''bogaza Moçi tikanmasi'' vakalarina sikça rastlaniyor ![]() Kisa kisa ![]() ![]() *Geleneksel Japon sofrasinda ekmek bulunmaz ![]() ![]() *Ilk yapidiginda oldukça yumusak ve elastik bir yapisi olan Moçi, soguduktan sonra sertlesmesine ragmen, tazeligini uzun süre koruyor ![]() |
![]() |
![]() |
|