![]() |
Tövbe Neden Lüzumludur? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tövbe Neden Lüzumludur?Allah korkusu herkeste bulunmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat hiç kimse de Allah'ın rahmetinden de ümitsiz olmamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() insan günah işlemeye devam ederse büyük zararlara uğrar ![]() ![]() Allah'ın azabından emin olmak ise o kımsenin günaha ve emre itaatsizliğine devam etmesine sebeb olur ![]() İnsanın, işlediği günahlara tövbe etmemesi, pişmanlık duymaması, günah işlemekte devam etmesi onun imamının gideceğinin alametidir ![]() Öyleyse, insan günah işledikten hemen sonra pişmanlık duyup tövbe etmeli ve Allah'a yalvarmalıdır "Ya Rabbi, ben hata ettim ![]() ![]() ![]() Ben çok ibadet ettim, çok namaz kıldım, çok oruç tuttum diyerek yaptığı ameline güvenmekle kurtulacağını ümid eden kimse mutlaka bir aldanış içindedir insan ne kadar ibadet yapmış olsa, şey*tan kadar yapmış olamaz ![]() namaz kıldım, oruç tuttum ve ibadet ettim diye gu*rurlanmış olmasıdır ![]() Kaç Çeşit Tövbe Vardır? Halkımız arasında bilinip, yapılan tövbeler 3 çeşittir 1- Kendi kendimize tövbe 2- Camilerde veya dini toplantılarda bir hocanın beraberce tekrarlatarak tövbe 3- Bir Mürşidi Kamil'in elini tutarak yapılan tövbe ![]() 1 ve 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() insanı Allah'dan uzaklaştıran ve günaha sürükleyen düşmanları vardır ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() istediği herşeyi elde ettiği zaman da daha yüksek ve son makam olarak bildiği tanrılık davasına kalkışır ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanımızda bu üç düşmanımızda Silah ve hileleri çok terakki etmiştir, kendi kuvvet ve gayretimizle bu düşmanlarımızı yenemiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tövbeden de Korkan Var mıdır?? Zamanımızda maalesef çok müslüman kardeşlerimiz tövbeden korkmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tövbe edecek kimse, tövbeden sonra da halinin ibadet ve günah işlere karşı zaafının içindeki Din ve Allah sevgisinin, Allah'ın koruyucu Askerinden gelecek manevi görünmez (gizli) kuvvetin varlığını tatmadığını ve bu hususlara dair bir kuvvetli bilgisi de olmadığı için korkar ![]() Halbuki, bu hususlara dair bilgisi olanlarda tövbeden korkanların hallerine acırlar ![]() Çünkü tövbeden sonra insanın halinde çok büyük değişiklikler olur ![]() ![]() Tövbeden sonra, günah işler iğrençleştiği gibi iyi işler, ibadetleri de onun nazarında o kadar güzel ve tatlı olur ki bu defa artık ibadete yüzünü çevirir ![]() ![]() içinde, dine ve Allah'a ve bütün müslümanlara karşı bir sevgi hasıl olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tövbeden korkutan 2 ![]() Tövbesinde duramayan katiyetle çarpılmaz ![]() Kur'an-ı Kerim, Hadis Kitapları, Büyük Mürşidlerin hayatlarını ve menkıbe, kerametlerini anlatan hiçbir kitapta tövbesinde duramıyanın çarpıldığına dair en küçük bir hadiseye rastlanmaz, insanları çok ayetlerinde tövbeye çağıran Allah'u Teala'nm böyle bir adeti yoktur, ilerde tövbesinde duramayanlar diye ayrı bir mevzuda bu mesele çok açık olarak anlaşılacaktır Bu çarpılma lafı nereden çıktı? Allah'ın Askerleri olan Mürşitler nasıl bizi mane*vi düşmanlarımıza karşı koruyorlarsa, Allah da ken*di Askerlerini (Mürşitleri) her türlü gizli ve açık düş*manlardan korur ![]() ![]() Allah'ın Mürşitlerine kim hakaret etse, yahut onun gıyabında kötü söz söylerse, iftira etse onun üzerine Allahu Teala çok kısa zamanda büyük bir bela gönderir ve cezasını verir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tövbe Neden Lüzumludur?Tövbe Edenin Yapacağı Vazifeler Nelerdir? Farz ibadetlerini yapacak, Mürşidin himmeti ile haramlardan kaçacak, Büyük günahları işlememeye çalışacak Bulunduğu yerde sohbet, hatme yapılıyorsa imkan nisbetinde (hiç olmazsa haftada bir defa) devam etmeye çalışacak, Arkadaşlarını tövbe etmiş olanlardan seçmeye çalışacak, Mürşidinin ziyaretini terketmeyecek (nasıl bir hasta, uzun tedavi gerektiren bir hastalığını tedavi ettirmek için muntazam aralıklarla doktora tedavi ve kontrole gidiyorsa, o da mürşidini kendine tedavi edecek manevi bir doktor olarak bilecek) ![]() Tövbe edenlerin vazifeleri bundan ibarettir ![]() Bazı kimselerin kalbini Allah'ın sevgisi doldurunca, zikir yapmak isterler ![]() ![]() ![]() Bir Kimse Tevbesinin Kabul Olduğunu Biebilir mi? Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tövbesinde Duramayanlar Ne Yapmalı? Eski arkadaşlarından ayrılmaya çalışmalı Kul hakkı varsa, helalleşmeye çalışmalı, Mürşit yanında yeniden tövbe etmeli, içinden, yalvararak, şuurlu olarak tövbe etmeli ![]() ![]() Tövbe eden, günahından dolayı kendini kusurlu, suçlu görmemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tövbe eden, kendisini aciz bir kimse olduğunu kabul edipte Mürşit vasıtası ile Allah'a elini açıp tövbe etse kabul olur ![]() Bir defa tövbe edipte, tövbesinde duramayana artık tövbe kapısı kapanmış değildir ![]() ![]() Hadis: "Istihfar eden kişi, birgünde yetmiş kere tövbe ederek tövbesini bozsa ve günah işlese o günah onun üzerine payidar (devamlı kalıcı) değildir ![]() ![]() Hadis: "Hayatım elinde olan Allah'a yemin ederimki, siz günah işlememiş olsaydınız, Allah sizi giderir, yerinize günahkar bir kavmi getirirde onlar mağfiret (affolunmak) dilerler ![]() ![]() Bir gün Hazreti Ali (Kerramallahu Veche hu) nin huzuruna birisi gelip sordu: Ya Ali, ben bir günah işledim, Ne yapayım? -Tövbe et buyurdu ![]() Tövbe ettim, ama tövbemi bozdum ![]() Yine tövbe et buyurdu ![]() Ne zamana kadar tövbe edeyim? Şeytan yenilinceye kadar buyurdular ![]() Süleyman Peygamber Aleyhisselamın Asaf adındaki bir veziri bir günah işledi, tövbe etti ![]() ![]() ![]() En sonunda, gitti boynuna bir demir takdirdi ![]() ![]() ![]() ![]() - Hak Teala sana Selam eder, buyurur ki: Asaf kuluma boynundan o demiri çıkarmasını söylesin ![]() ![]() ![]() Tövbe Edenler Tövbesinde Durabilmek İçin Ne Yapmalı? Mürşidin ziyaretini terk etmemeli ![]() ![]() Arkadaşlarını tövbe etmiş olanlardan seçmeli ![]() ![]() ![]() (Riyazü's Salih'in, Cilt:1, Sahife 398) Sohbetlere, hatmelere devam etmeli, Hiç olmazsa haftada bir defa gitmelidir ![]() Rabıtasını, akşam namazından sonra mümkün olduğu kadar muhakkak yapmaya çalışmalı ![]() Kendi arzusu ile teşbih aldığı halde çekemiyecek olursa, kendiliğinden terketmeyip durumunu Mürşidine arzetmeli, onun dediğini yapmalı ![]() MÜRŞİTLERİN (Durumları Hakkında) Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her Mürşit kendi mezhebini takip eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoksa, dünya malı toplamak değildir ![]() ![]() ![]() Mürşitler, Allah'ın yeryüzündeki ASKERLERl'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tövbe Neden Lüzumludur?En Büyük Düşmanımız Nefs Hakkında insanı felakete götüren nefsidir ![]() ![]() ![]() ![]() davasına başlar, işte onlar haddini aşmış, azgınlaşmış nefslerinin iddiasına uydular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() insan biraz düşünsün ki Allah'ın Azameti ve büyüklüğü karşısında ne kıymetli olabilir ![]() insanın değeri Azameti Huda karşısında bir pire kadar bile olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet insan kendini bir şey olmuş zannederse o insan yok sayılır, insan kendini adam olmuş olarak görmemeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KENDİ KENDİMİZE DÜŞÜNME iyi ve kötüyü ayırt edemiyene deli denir ![]() Dünya delisi; Bunlar üstlerini başlarını yırtarlar, abuk sabuk konuşurlar ![]() ![]() ![]() Ahiret delisi; Ahiretle ilgili iyi ve kötüyü ayırt edemeyenlerdir ![]() ![]() Dünya delisine gülünüyor, alay ediliyor Aklına ![]() ![]() Ahiret delisi içinde durum aynıdır ![]() islamlık sadece isimle olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() insan için imandan daha makbul, daha şerefli, daha kıymetli bir şey yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() imanını çaldırmamak için Allah'ın Askerleri olan Evliyalardan (Mürşitlerden) yardım istemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜZEL AHLAK İnsanoğlu, ancak güzel ahlaka sahip olmakla nefsani hastalıklardan korunup ma'rifettullah mertebesine ulaşabilir ![]() Bir insanın, Halik ve mahlukat yanında: izzet, Şeref vekaarı, Haysiyet, l'timad ve l'tibarı ahlakıyla ölçülür ![]() ![]() 1- "Emir olunduğu gibi dosdoğru ol" buyuruyor ![]() Keza: 2- "Şüphe yok ki Rabbimiz Allah diyenler, sonra doğruluk üzere bulunanlar için korku yoktur ![]() ![]() ![]() nın karşılığı olarak orada ebedi kalırlar" Keza: 3- "Hayırlı işlere acele ediniz, iylik hususunda yarışınız!" Hadis-i Şeriflerde Peygamberimiz Sallallahu Teala aleyhi ve sellem buyuruyor: "Güzel ahlak Allah Teala'nın Yüce ahlakıdır ![]() "Güzel ahlak, cennet ehlinin amellerindendir ![]() "Güzel ahlak dinin kabıdır ![]() ![]() "Dinden sonra, aklın başı: kendisini, güzel ahlak ile halka sevdirmek, iyi ve kötü kimselere karşı bol hayır yapmaktır ![]() "Güzel ahlakdan ayrılma! Çünkü Ahlak bakımından insanların en iyisi, din bakımından en güzelidir ![]() "Müslümanlık güzel ahlaktır ![]() "Allah Teala Hazretleri, bir kulunun hem dış görünüşünü, hem de içini ve ahlakını güzel yaratıp da, sonra onu ateşde yakmaz ![]() "Siz insanların hepsine, malınızla iylik etmeye yetişemezsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() iyilik yapmış olursunuz ![]() "içinizde en sevdiklerim, kıyamet gününde bana en yakın olanınız, ahlakı en güzel olan mü'minlerdir ![]() ![]() ![]() "Allah Teala Hazretleri güzel ahlakı sever,kötü ahlakı sevmez ![]() "Bir insan ibadeti az olduğu halde güzel ahlakı sayesinde, ahiret derecelerinin en büyüğüne ve konakların en şereflisine erişir ![]() ![]() "Sirke balı bozduğu gibi, kötü ahlak da insanın iyi amellerini bozup fenalaşdırır ![]() "Gerçek müslümanda": Allah'a karşı, günah yapmakta, kendini alıkoyacak bir korunma duygusu,Sefihe karşı gelebilecek bir yumuşaklık huyu,- insanlar arasında kendisini hoş yaşatacak güzel bir ahlak olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir insan ahlakı kötü oldukça, Allah Teala'dan hep uzak kalır ![]() "Bir kul, Ahlakını güzelleştirmedikçe, Öfkesini yenmedikçe, Kendisi için sevip istediğini, başkaları için istemedikçe, olgun bir mümin değildir" "Bir kimse, Kalbi diliyle beraber, Dilide kalbiyle beraber olmadıkça Sözü, işine aykırı olmaktan kurtulmadıkça Komşuları şerrinden emin olmadıkça Gerçek mümin değildir ![]() "Merhameti olmayan, merhamet görmez ![]() "Büyüklerini saymayan, küçüklerine şefkat ve merhamet göstermeyen bizden değildir ![]() "Yeryüzündekilere merhamet ediniz ki, gökdekilerde size merhamet etsinler ![]() "Mü'min kişinin gönlüne sevinç havası esdirmek ve onun İhtiyacını karşılamak, bütün nafile ibadetten, benim için daha sevimlidir ![]() "Ben ancak yüksek ahlakı tamamlamak için gönderildim ![]() ![]() Ahlak hakkında Peygamberimiz Sallallahu Teala aleyhi ve sellemin binlerce hadis-i şerifi vardır ![]() Yukarıki hadis-i şeriflerdende anlaşılır ki islam Dini, güzel ahlak ve fazilet dinidir ![]() Güzel ahlak sahibi olmayanlar, ne kadar ilim, ibadet ve taatla meşgul olsalar yine olgun ve kamil müslüman sayılmazlar ![]() Bir gün peygamber sallallahu teala aleyhi vesellem Efendimizin yanında, her gün oruç tutan, bütün gece namaz kılan bir kadından bahsetmişler ![]() ![]() ve onu övmüşler, sonrada; -Yalnız huyu kötüdür ![]() ![]() Bunun üzerine Resul-i Ekrem Sallallahu aleyhi ve sellem: - "O kadında hayır yoktur; Cehennemliktir ![]() ![]() Buda gösteriyorki: Müminin esas sıfatı güzel ahlakıdır ![]() Vekar ve Hilm: Peygamberimiz aleyhi'ssalatü ve'sselam ashabdan birine; şöyle buyurdu: Sende Allah'ın sevdiği iki haslet vardır: Hilm: Yumuşak huyluluk ![]() Vekar: Ağır başlılık ![]() "insanların ekserisini cennete koyan: Allah korkusu Güzel ahlakıdır ![]() Cehenneme koyan, dil ve fuhşiyattır ![]() Nefsimi kudret elinde bulunduran Allah a yemin ederimki "Cennete ancak huyu güzel olanlar girerler" "Allah Teala, yumuşak, mülayim, tatlı ve güzel yüzlü insanları sever ![]() Resul-i Ekrem Sallallahu aleyhi ve sellem sordu: - Cehennemin kimlere haram olduğunu bilirmisiniz? Ashab-ı kiram: - Allah ve Resulü bilir, dediler ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Resul-i Ekrem: Herkes yumuşak davranan, cana yakın olan kimselerdir, buyurdu ![]() "Nefsin için sevdiğin (hayın), insanlar için de seversen, hakiki müslüman olursun!" Güzel ahlak, gerçek müslümanın huyudur ![]() ![]() Güzel ahlakıyla kafirler bile hürmet ederler ![]() Hayvanlarda bile güzel huylar görülür Köpek'de on güzel ahlak olduğu beyan ediliyor ![]() "Bu on haslet-i hamide'nin {güzel ahlakın) her mü'minde muhakkak bulunması layıktır ve gereklidir ![]() 1-Sadakat: Köpek sahibini terk etmez? Kovsa da bırakmaz, küsmez, hizmet eder ![]() 2- Kanaat: Ne verilirse razı olur ![]() ![]() ![]() 3- Tevazu': Yattığı ve gezdiği yer, alelade yerlerdir ![]() ![]() ![]() 4- Tevekkül: Yarını düşünmez, yerini yermez, erzak biriktirmez ![]() 5- Teslimiyyet: Sahibini bırakmaz ![]() ![]() 6- Zühd: Kendisini umumi zuhurata bırakmıştır ![]() ![]() 7- Miskinlik: Her yeri dolaşır ![]() ![]() Kendine dokunmazlarsa, bir şey yapmaz; yoluna gider 8- Uyanıklık: Çok az uyur ![]() ![]() ![]() ![]() 9- istiğna: Çekingendir ![]() ![]() ![]() 10-Edep: Köpek, haddini bilir, insanlar arasında ve hayvan cinsleri içinde, İnsanlara en çok hizmet edenlerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu on güzel ahlak köpeklerde bulunmaktadır ![]() Halbuki bunlar ![]() ![]() Bir gün bir sohbette bu bahsi okuyunca, kardeşlerden biri, duygulanarak: - "Daha bir köpeğin sahib olduğu ahlakı elde edemedik ![]() ![]() ![]() ![]() Yine hadis-i şeriflerden buyrulur: "Sizden biriniz kendisi için arzu ettiğini kardeşi içinde arzu etmedikçe, iman etmiş olamaz ![]() "Kadın 4 şey için nikah edilir: Malı, Soyu, Güzelliği ve Dini ![]() Sen dindar (islam iman ve ahlakıyla mücehhezi kadını al; Mes'ud olursun!" " Yedi sınıf insan vardır ki Allah Teala onları hiç bir gölgenin bulunmadığı günde, arşın gölgesinde gölgelendirir: -Adaletli devlet reisi, Allah'a ibadetle büyüyen genç ![]() Kalbi mescidlere bağlı kimse Allah için sevişen; birleşenler vede bu sevgiyi devam ettirenler ![]() Mevki sahibi olan güzel bir kadın tarafından arz-ı nefs için çağrıldığı zaman: Ben Allah'dan korkarım! diyerek reddeden adam Tenhalarda Allah'ı zikrederek, gözleri yaşla dolup taşan kimseler ![]() "iyiliklerin en mükemmeli, bir kimsenin baba dostlarını görüp gözetmesidir ![]() Allah Teala kudsi hadiste buyuruyor: "Benim rızam uğrunda sevişenler için, nebilerin, şehidlerin bile imrenecekleri derecede nurdan minberler vardır ![]() Allah Teala buyuruyor: "Allah'a ibadet edin! Ona hiçbirşeyi şerik koşmayın, Ana, babaya, akrabaya Yetimlere, Yoksullara, Yakın komşuya,, yabancı komşuya, Yanınızdaki arkadaşa, Yolcuya ve Malik bulunduğunuz kimselere iylik ediniz!" - Resul-i Ekrem Sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz üç şeye çok dikkat ederdi: Başkaları ile çekişmezdi ![]() Çok konuşmazdı Faydasız şeylerle uğraşmazdı ![]() Üç hususda kendini tutardı: Kimseyi kınamaz, ayıplamazdı Kimsenin ayıp ve kusurlarını araştırmazdı Müstehak olan kimseye bile fena söz söylemezdi ![]() ![]() Hazret-i Hasan, babası Ali Kerremallahu vec-^eh'den, o da Resulullah sallallahu aleyhi ve sel-tem'den duyarak şu hadisi naklederler: "Muhakkak güzellerin en güzeli, güzel ahlakdır Allahümme sallı ala Seyyidina ve Nebiyyina ve Mevlana Muhammedin ve alihi ve sahbihi ecmain ![]() Cenab-ı Hak, Hucurat Suresinin onuncu ayetide mealen: - Mü'minler mutlaka kardeştirler ![]() ![]() Keza: Tevbe Suresinin 71 ![]() - Erkek, kadın bütün mü'minler birbirlerinin dostlarıdırlar (birbirlerini görüp gözetirler) ![]() Enfal Suresinin birinci ayetinde mealen - Allah'dan korkun ve birbirlerinizin arasını düzeltin! (Anlaşmazlıklardan sakının! Aranızdaki geçimsizlikleri izale edin!) Yine Enfal Suresinin 46, ayetinde mealen: - Birbirinizle nizalaşmayın! sonra içinize korku düşerek devletiniz elden gider! Maide Suresinin ikinci ayetinde Mealen: - iyilik ve takveda birbirinizle yardımlasın, fenalık ve düşmanlıkta yardımlaşmayın! Al-i Imran Suresinin yüzüçüncü ayetinde Mealen: Hepiniz birden Allah'ın ipine; islam Dinine sımsıkı sarılınız! ve fırkalaşmayınız: (Ayrılmayınız, Parçalanmayınız) buyuruyor ![]() Bu ilahi emirleri tutmak Müminler için lazımdar, vacipdir ![]() Mü'minlerin ancak kalbleri ve gayeleri birleşdiğ zaman Allah'ın yardımına ve felaha erilir Cenabı Hak bir Hadisi Kudsi'de mealen: - Benim için sevişenlere, Benim için ziyaretleşenlere Benim için birbirlerine ikram edenlere, Benim için birbirlerine itimad edip dost olanlara, Benim de muhabbetim ve yardımım tahakkuk etmiştir buyuruyor ![]() Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem hadis-i şeriflerinde, Mealen: - Gerçek müminlerin birbirlerine acımakta ![]() ![]() Keza: Mü'minler tek şahıs gibidirler ![]() ![]() - Sizden herhangi biriniz, şahsı içinde arzuladıklarını mü'min kardeşleri içinde arzulamadıkça iman etmiş olamaz ![]() - Birbirinize haset etmeyin! Birbirinizi helaka sürüklemeyin! Birbirinize buğz etmeyin! ve kardeşçe Allah'a kul olun! - Mü'min ülfet eder ve ülfet olunur ![]() ![]() Diğer tabirle: - Mü'min sever ve sevilir ![]() ![]() - Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki: iman etmedikçe cennete giremezsiniz! Birbirlerinizi sevmedikçe mü'min olamazsınız! Size yaptığınız takdirde birbirinizle sevişeceğiniz bir şey söyleyim mi? - ![]() - Yarım hurma ile de olsa birbirlerinize yardım ediniz! Onu da bulamazsanız gönüle sürürü veren doğru ve güzel bir söz veya tebessümle birbirinizi sevindiriniz! buyurmuştur ![]() Hadis-i Şerifte Mealen: - Mü'minlerin en mükemmeli ahlakı güzel olandır ![]() - Allah'ın kuvveti, yardımı, Cemaatlaşanlarladır! Duyuruluyor ![]() ![]() Felahımız bundadır ![]() |
![]() |
![]() |
|