![]() |
İslamiyette Anne Ve Baba Sevgisi. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslamiyette Anne Ve Baba Sevgisi.Anne-baba haklarının sınırları nerede başlar, nerede biter? Yetişkin bir evladın aldığı kararlara anne-babanın müdahale etme hakkı var mıdır? Dinimizde ana-baba hakkı, Allah’a kulluktan sona yerine getirilmesi gereken en önemli vazifedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öte yandan ana-baba hakkı bir kul hakkıdır ve kulların birbirleri üzerindeki hakları sınırsız değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an onlara itaati emrediyor Rabbimiz Kur’an’ında bize sürekli ana-baba hakkına riayet etmeyi emrediyor ![]() ![]() * “Biz insana, annesine babasına iyi davranmasını emrettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * De ki: “Gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını ben okuyup açıklayayım: O’na hiçbir şeyi ortak yapmayın, anneye babaya iyi davranın, fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin, çünkü sizin de onların da rızkını veren Biziz ![]() ![]() * “Yalnız Allah’a ibadet edin, O’na hiçbir şeyi ortak kabul etmeyin ![]() ![]() ![]() * “Biz insana, anne ve babasına güzel muamele etmesini emrettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadislerle ‘anne’ Anne-babaya öf bile demeyelim Hz ![]() ![]() ![]() Rabbimiz bizi şöyle ikaz ediyor: “Rabb’in şöyle buyurdu: Allah’tan başkasına ibadet etmeyin ![]() ![]() ![]() Müslüman, annesinin kıymetini her gün bilir Annelerin kıymeti bir günde anlaşılamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En çok kim hak sahibidir? Efendimiz’in hadislerine baktığımızda anne hakkının baba hakkından üç misli fazla olduğunu öğreniyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Abdullah İbn Amr İbn’l-Âs (radıyallahu anh) anlatıyor: Bir adam: “Ey Allah’ın Resulü benim malım ve bir de çocuğum var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cennet onların ayağı altındadır Muâviye ibn Câhime’nin anlattığına göre; Câhime (radıyallahu anh) Hz Peygamber’e ve (aleyhissalâtu vesselam) gelir ve: “Ey Allah’ın Resulü, ben gazveye (cihad) katılmak istiyorum, bu konuda sizinle istişare etmeye geldim” der ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “Hz ![]() ![]() ![]() Esma Bintu Ebî Bekr (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir adam Resûlullah’a (aleyhissalâtu vesselam) gelerek: “Ben büyük bir günah işledim, buna tevbe imkanım var mı?” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar için istiğfar edip, amel defterlerini açık tutabilirsiniz? Ebu Üseyd Mâlik İbn Rebra es-Sâidî (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir adam: “Ey Allah’ın Resulü, anne ve babamın vefatlarından sonra da onlara iyilik yapma imkânı var mı, ne ile onlara iyilik yapabilirim?” diye sordu ![]() ![]() Yanmasını ister miydin! Abdullah bin Ebî Evfâ rivayet ediyor: Peygamberimizin huzurunda bulunuyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslamiyette Anne Ve Baba Sevgisi.Ana-babaya iyilik nafile ibadetten üstündür Farz ibadetler, biz kullar için Allah’ın takdir etmiş olduğu görevlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hişam ibn Hassan, Hasan Basri Hazretleri’ne soruyor: “Kur’an öğreniyorum; fakat, eve geç gitmek zorunda kalıyorum ![]() ![]() Hasan Basri Hazretleri, “Yatsı vaktinde annenin yanında bulunup onu sevindirmen, bana nafile olarak yaptığın haccın sevabından daha sevimli geliyor ![]() ![]() Malik bin Enes Hazretleri de bir kimsenin anne-babası izin vermedikçe nafile olarak hacca gitmesinin doğru olmayacağını belirtmiştir ![]() İmam-ı Gazali bu konuda şöyle demektedir: “Haram veya helal olup olmadığı konusunda şüphe bulunan şeylerde anne-babaya itaat farz iken, Allah’ın yasaklamış olduğu haramlarda itaat farz değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslamiyette Anne Ve Baba Sevgisi.HZ ![]() ![]() Amr b ![]() bir kadındı, islâmiyeti kabul etmeden önce felakete tahammül edemezdi ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya İslam’ın zafer bayrağını Kadisiye’de dalgalandıracaksınız, yahut da din uğruna cihad ederken şehit olduğunuzu duyacağım ![]() ![]() - ‘Yani ben simdi şehit anası mı oldum?” diye soruyor, Evet, dört şehit anası… diyorlardı ![]() -“Zafer Müslümanlarda, şimdi Kasidiye’de İslam’ın bayrağı dalgalanıyor ![]() - İslam’ın bir zaferi için dört oğlum feda olsun” diyen Hansa Hatun ellerini açarak şöyle yalvarıyordu: - Ya Rabbi! Bana emanet ettiğin dört kahramanı yine senin dinin uğruna feda etmiş bulunuyorum ![]() ![]() ![]() İste bundan dolayı, her ne zaman Hansa Hatun’dan söz edilse Efendimiz (sas) onun için: - ‘Örnek İslâm kadını’, buyururlardı ![]() HZ ![]() ![]() Resulullah Efendimiz’in (sas) Hz ![]() ![]() Efendimiz (sas) peygamberlikle şereflendiği zaman, ilk iman eden hanım hatta insan o olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müminlerin Annesi büyük validemiz Medine devrini, gül devrini görmedi, Fâtıma’sının düğününü de göremedi, o Müslümanlığın hep çileli devrini yaşadı, çilesini çekti ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslamiyette Anne Ve Baba Sevgisi.Dünyaya geldikten sonra öğrendiğimiz ilk kelimelerden biri anne ise diğeri babadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz henüz dünyaya gelmeden önce babasını, dört yaşında bir çocukken de annesini kaybetmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Onun kadar annebabanın hakkını ve değerini öğreten bir başkası yoktur ![]() ![]() "Rabbin şunu da emretti: Ondan başkasına ibadet etmeyin ![]() ![]() biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına erişecek olurlarsa onlara sakın 'Öf!' bile deme ![]() ![]() "Onlara merhamet ve tevazu kanadını ger ve de ki: 'Ey Rabbim, nasıl onlar beni küçükken besleyip büyüttülerse, sen de onlara öylece merhamet buyur ![]() ![]() Anne-babanın insan üzerindeki hakkı bu şekilde açıkça belli olmakla beraber daha geniş ve kapsamlı olarak Peygamberimizin ifadelerinde buluyoruz ![]() ![]() Adamın biri Peygamber Efendimize geldi, şöyle dedi: "Allah'tan sevap ve manevî karşılık beklemek niyetiyle cihat etmek ve hicret etmek üzerine sizinle biat etmeye geldim ![]() Peygamber Efendimiz: "Anne-babandan birisi sağ mı?" "Her ikisi de sağdır ![]() ![]() "Öyle ise anne-babanın yanına dön, onlara hizmet et ![]() Enes bin Mâlik anlatıyor: "Adamın biri Peygamber Efendimize geldi ve şöyle dedi: "Ben cihada çıkmak istiyorum, fakat gücüm yetmiyor ![]() "Anne babandan hayatta kalan var mı?" "Evet, annem vardır ![]() "Git annene hizmet et ve gönlünü al ![]() ![]() • • • Abdullah bin Amr rivayet ediyor: Peygamber Efendimize bir adam geldi ve sordu: "Yâ Resulallah yurdumu terk ederek sizin emrinize girmeye geldim ![]() ![]() Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu: "Öyle ise onlara dön, ağlattığın gibi onları güldür ![]() • • • Abdullah bin Mes'ud anlatıyor: Peygamber Efendimize sordum: "Allah katında en iyi amel nedir?" "Vaktinde kılınan namazdır ![]() ![]() ![]() Hiçbir şekilde anne-baba ayırt edilmez, biri öbürüne tercih edilmez, birinin sevgisi diğerinin önüne geçmez ![]() ![]() Ebû Hüreyre rivayet ediyor: Peygamber Efendimize bir kişi geldi ve sordu: "Yâ Resulallah, en çok kime iyilik ve ihsan etmeliyim?" "Annene ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadisten hiçbir şekilde babayı üçüncü plâna atma anlamı çıkmamalı, ancak her zaman annenin öncelik taşıdığı gerçeğini de gözardı edemeyiz ![]() ![]() ![]() Yine çoğunlukla babanın ağırlığı insanı mecburi saygıya yöneltiyor ve insan, ister istemez ondan çekiniyor, fakat anne öyle mi? Onu hep kendimize daha yakın, daha sıcak ve daha samimi buluruz ![]() ![]() ![]() İnsan uzun süre annesiyle beraber kaldığı için zaman zaman aradaki insanî ilişkilerde dikkatsizlik gösterme ihtimali de vardır ![]() ![]() Ata bin Yesar rivayet ediyor: Peygamber Efendimize bir kişi şöyle sordu: "Yâ Resulallah, annemin yanına girmek için kendisinden müsaade isteyeyim mi?" "Evet, izin al, öyle gir ![]() "Fakat aynı evde oturuyoruz ![]() "Olsun yine izin iste ![]() "Ama yâ Resulallah hizmetini ben görüyorum ![]() "Olsun yine izin almadan yanına girme ![]() "Asla yâ Resulallah ![]() "O halde izin alarak gir ![]() Dünyada hakkı ödenemeyen bir insan varsa o da annedir ![]() ![]() ![]() ![]() Adamın biri Peygamber Efendimize geldi, şöyle dedi: "Yâ Resulallah, ben annemi sıcak bir günde omuzuma alıp iki fersah yol yürüdüm ![]() ![]() Peygamber Efendimiz şu cevabı verdi: "Senin bu hizmetin, onun bir doğum sancısını belki karşılar ![]() Hemen hemen çoğumuzun bildiği bir hadis vardır ![]() ![]() Bir adam Peygamberimize geldi ve; "Yâ Resulallah, savaşa gitmek istiyorum, size danışmaya geldim" dedi ![]() Peygamber Efendimiz sordu: "Annen hayâtta mı?" "Evet ![]() "Ondan ayrılma, çünkü Cennet onun ayağının altındadır ![]() Bu ifade bir mecazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annenin ardından iyilik, sevgi, saygı, itaat ve ilgilenme açısından sırayı baba alır ![]() ![]() ![]() Bu meseleyi yine Peygamberimizden öğreniyoruz: Hazret-i Âişe rivayet ediyor: "Bir gün Peygamber Efendimizin yanına bir adam geldi ![]() ![]() "Bu ihtiyar kim?" diye sordu ![]() ![]() "Öyle ise önüne geçme, o oturmadan sen oturma ![]() ![]() Anne-baba insanın hem dünyasını, hem de âhiretini mutlu edecek veya alt üst edecek birer sebeptir ![]() Ebû Ümame anlatıyor: "Bir adam Peygamber Efendimize sordu: "Anne-babanın çocukları üzerindeki hakkı nedir?" "Onlar senin ya Cennetin ya da Cehennemindir ![]() ![]() Zaten anne-babaya karşı gelmek ve isyan etmek büyük bir günahtır ![]() ![]() Abdurrahman bin Ebî Bekir'in rivayetine göre, Peygamber Efendimiz bu günahı şöyle bildiriyor: "Size en büyük günahları bildireyim mi?" "Evet yâ Resulallah bildir ![]() "Allah'a ortak koşmak, anne-babaya âsi olmaktır ![]() Anne-babaya yapılan iyilik ve saygının karşılığını insan dünyada iken peşin alabiliyor ![]() "Rızkının çoğalmasını ve ömrünün uzamasını isteyen, anne-babasına iyilik ve ikramda bulunsun ve akrabalarını ziyaret etsin ![]() Diğer taraftan çocuk, günü gelince kendisi de anne baba olacak, çocuklarından bir karşılık bekleyecek, yaptığının karşılığını görecek, anne-babasına ne yapmışsa aynısını kendi çocuklarından görecektir ![]() ![]() Bu konuda okuyucağımız iki hadis ve hâdise anne-babaya isyanın ve itaatin dünyada iken peşin cezasını ve mükâfatını göstermesi bakımından hiç gözümüzün önünden gitmeyecek derecede hayatî önem taşımaktadır: Abdullah bin Ebî Evfâ anlatıyor: Peygamberimizin huzurunda bulunuyorduk ![]() "Yâ Resulallah ölüm döşeğinde yatan bir genç var ![]() ![]() Peygamber Efendimiz sordu: "Namaz kılar mıydı?" "Evet, kılardı ![]() Bunun üzerine Peygamberimiz kalktı ![]() ![]() "La ilahe illallah de" buyurdu ![]() Genç, "Bunu söyleyemiyorum" dedi ![]() "Niçin söyleyemiyorsun?" deyince, gelen adam: "Annesine âsi idi" dedi ![]() Peygamber Efendimiz, "Annesi sağ mı?" diye sordu ![]() "Evet, sağdır" dediler ![]() Peygamber Efendimiz, "Çağırın, buraya kadar gelsin" buyurdu ![]() Onlar da kadım çağırdılar ![]() ![]() "Bu hasta senin oğlun mudur?" diye sordu ![]() Kadın, "Evet, oğlumdur" dedi ![]() Peygamber Efendimiz: "Bak, şurada bir ateş hazır lansa ve, 'Oğluna şefaat edersen, onu bu ateşte yakmayız, fakat şefaat etmezsen bu ateşte yakarız' deseler ne yapardın? Şefaat eder miydin?" diye sordu ![]() Kadın, "Onun şefaatçisi ben olurdum" dedi ![]() Peygamber Efendimiz, "O halde sana âsi olan bu oğlunu Cehennemden kurtarmak için hakkım ona helâl edip ondan razı olduğuna Allahu Teâlâyı ve beni şahit göster" buyurdu ![]() Kadın, "Allah'ım! Seni ve Resulünü şahit tutuyorum, oğlumdan razı oldum, hakkımı ona helâl ettim" dedi ![]() Bunun üzerine Peygamberimiz hasta gence, "La ilahe illallahü vahdehû la şerike leh ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve Resûlühû de" diye buyurdu ![]() Hasta hemen şehadet getirdi ![]() "Allah'a hamdolsun ki, benim vasıtamla bu genci Cehennem ateşinden kurtardı ![]() • • • Ebû Hüreyre rivayet ediyor: "Sizden önce geçenlerden üç kişi çocuklarının geçimini sağlamak için yola koyuldular ![]() ![]() ![]() Daha sonra bir kaya parçası düşerek mağaranın ağzını kapattı ![]() "Mahvolduk, taş düştü ![]() ![]() ![]() "Allah'ım, hoşuma giden bir kadın vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğeri şöyle anlattı: "Yâ Rabbi, bilirsin, benim çok yaşlı anne-babam vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine kaya parçası biraz daha açıldı ![]() ![]() Sonra bir diğeri şöyle anlattı: "Allah'ım, bilirsin bir gün bir işçi tutmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() Çekip gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|