Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
şefâat

Şefaat Nedir ?

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şefaat Nedir ?

Şefaat nedir ?

Şef kökünden gelir (bk Şef md) Anlamı, bir kişinin, yardım etmek veya yardım dilemek gayesiyle, bir başka kişiye izafe ve nisbet edilmesi, onunla birlikteliğinden söz edilmesidir Etimolojik gelişimi içinde şefaat, saygınlık ve mertebe bakımından yüksek bir kişinin, aynı açıdan düşük bir kişiye nisbeti ve ulanması anlamını kazanmıştır Bu ilişkide yüksek olana 'Şâfı' veya 'Şefi' (şefaatçi), düşük olana 'meşfû' (şefaat bekleyen) denir

Şefaat, zamanla, yücenin, yükseğin düşük ve zavallıya, merhameti ve yardım için aracı olması anlamına kullanılır olmuştur Din dilindeki genel anlamı da budur Özel anlamında veya dar manada şefaat, Son Peygamber Hz Muhammed ümmetinin günahları için Allah'ın bağış ve merhametine aracılık etmesidir Hz Peygamber'in bu şefaat yetkisine Makam—ı Mah-mud da denmektedir, (bk Makam-ı Mahmud mad)

Hz Peygamber'in şefaati, bizzat O'nun dilinden açık bir biçimde anlatılmıştır Bu şefaat de, rahmeti öfkesini geçmiş ve merhameti her şeyi çepeçevre kuşatmış (bk Araf suresi, 156) olan Allah'ın, âlemlere rahmet olarak gönderdiği (bk Enbiya suresi, 107) Son Peygamberi aracılığıyla insanlığa ulaştırdığı bir lütuftur

Muhammedi Şefaat konusunda Hz Peygamber'in şu hadislerini görüyoruz:

"Yüce Yaratıcı bana: 'Konuş, iste, şefaat et; kabul edilecektir' diyecek ve ben: 'Ümmettimi bana bağışlamanı isterim' diye cevap vereceğim Bunun üzerine rabbim: 'Ümmetine git ve ve kalplerinde hardal danesi Şefaat, şirkten kurtulan ve fakat günahlarla perişan hale gelmiş bulunan zavallılar için işleyecek bir rahmet kurumudur

Bir noktayı daha gözden uzak tutmamak gerekir: Şefaatin kurtarıcılığı, son kurtuluş veya nihayet kurtulmak anlamlarını taşır Bunu, hiçbir hesap ve azap görmeden doğrudan cennete girmek anlamında değerlendirmemeliyiz

Esasen, az veya çok, kısa veya uzun süreli, her insanın cehennemi tadacağı da Kur'an'da açıkça beyan edilmiştir(bk Meryem, 71) Kebâir ehlini bunun dışında tutacak değiliz Anlatılmak istenen, sonsuza dek cehennemde kalmamaktır; cehenneme hiç uğramamak değil Herkes oraya

uğrar, fakat rahmet ve şefaatin eli uzandıktan sonra kurtulur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com