![]() |
Kullanılması Helal Olan Sular |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kullanılması Helal Olan SularKullanılması Helal Olan Sular (1) Yağmur Suyu Temizdir (1) Allahu Teâlâ şöyle buyuruyor: ??Semadan tertemiz su indirdik ![]() Furkan: 48 (2) Allahu Teâlâ şöyle buyuruyor: ??Sizi temizlemek için gökten üzerinize su indirir ![]() ![]() ![]() Enfal: 11 (2) Kar ve Dolu Suları Temizdir (3) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: ?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namazda iftitah tekbirini aldığı vakit, okumadan önce biraz sukut ederdi ![]() −Ya Rasulallah, babam ve annem sana feda olsun tekbirle kıraat arasındaki sukutunu görüyor musun orada ne diyorsun, dedim ![]() −?Allahumme Bâid Beyni ve Beyne Hatayaye Kema Bâadte Beynelmeşriki Velmagrib ![]() ![]() ![]() Duanın Manası: ?Ey Allah'ım, doğu ve batı arasını uzaklaştırdığın gibi, benim ile günahlarımın arasını uzaklaştır ![]() ![]() ![]() Müslim: 598/147, Buhari: 757, Ebu Avane: 1/9899, Ebu Davud: 781, Darimi: 1/283, İbni Mace: 805, İbni Hibban: 1775, Beyhaki: 2/195, Begavi: 574 (3) Deniz Suyu Temizdir (4) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle demiştir: ?Bir adam Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e: −Ya Rasulallah, biz deniz yolculuğu yapıyor ve beraberimizde az su taşıyoruz ![]() ![]() −?Denizin suyu temizdir, ölüsü de helaldir' buyurdu ![]() Ebu Davud: 83, Nesei: 59, Malik: 1/22/12, Ahmed: 2/361, İbni Mace: 386, Darimi: 1/186, Darekutni: 1/46, Hakim: 1/141, Beyhaki: 1/54, İbni Hibban: 1243, Albânî İrva: 1/428/149 (4) Kaynak Suları Temizdir (5) Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: ?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir kova dolusu zemzem istedi, sonra ondan içti ve abdest aldı ![]() Ahmed: 564, Albânî İrva: 13 (5) Su Yaratılış Bakımından Temizdir Ondan Bir Miktarı Kullanmak Geri Kalan Kısmı Kirletmez (6) İbni Abbas (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: ?Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden bazısının yanına vardığında, onun yıkandığı veya abdest aldığı sudan biraz artmıştı ![]() ![]() −Ya Rasulallah, ben onunla cünüplükten yıkanmıştım, dedi ![]() −?Su necis olmaz' buyurdu ![]() İbnu'l-Carud: 48, Ebu Davud: 68, Nesei: 324, Tirmizi: 65, İbni Mace: 370, Ahmed: 1/337 (6) Açık Arazideki Su Birikintileri İki Kulleye Ulaştığında Temizdir (7) Ömer bin el-Hattab (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: ?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) a sahradaki yırtıcı ve çeşitli hayvanların uğrağı olan su hakkında sorulduğunda: ?Su iki kulle miktarı olunca pislik taşımaz' buyurdu ![]() İki Kulle: İki yüz litreye tekabül etmektedir ![]() Ebu Davud: 63 Nesei: 52, Tirmizi: 67, İbni Mace: 518, İbni Hibban: 1249, İbni Huzeyme: 92, Albânî İrva: 23 (8) Asım bin el-Münzir şöyle dedi: ?Biz, bizim veya Ubeydullah bin İbni Ömer'in bahçesinde bulunuyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() −Havuzun içinde bu deri olduğu halde oradan abdest mi alıyorsun? dedik ![]() −Bana babam İbni Ömer Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den rivayet etti ![]() −?Su iki kulle olduğu vakit necis olmaz' buyurdu ![]() İbnu'l-Carud: 46, Ebu Davud: 65, İbni Mace: 518, İbni Hibban: 1249, İbni Huzeyme: 91, Tayalisi 1954 (7) Güneşte Isıtılan Suyun Hükmü Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: ?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yanıma girdi, ben güneşte su ısıtmıştım ![]() −?Ey Hümeyra, böyle yapma, kuşkusuz bu alaca hastalığına sebep olur' buyurdu ![]() Bu hadis mevzudur ![]() ![]() ![]() Darekutni: 1/38/2, Beyhaki: 1/6, Albânî İrva: 18 (8) Durgun Suya Bevl Etmek Yasaktır (9) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) söyle dedi: ?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ?Hiç biriniz akmayan durgun suya bevl etmesin, sonra ondan abdest alır' buyurmuştur ![]() Nesei: 57, Tirmizi: 68, Ahmed: 2/259-265) (9) Durgun Suda Gusletmek Yasaktır (10) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: ?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ?Biriniz cünüp olduğu halde durgun suda sakın yıkanmasın' buyurdu ![]() Ebu Saîd (Radiyallahu Anh), Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh)'a: −?O halde nasıl yapar ya Eba Hureyre?' dedi ![]() −?O sudan alarak yıkanır' dedi ![]() Müslim: 283/97, Nesei: 220-330-394, İbni Mace ![]() |
![]() |
![]() |
|