![]() |
İslam'da Ana-Baba Ve Evlad Hakkı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam'da Ana-Baba Ve Evlad Hakkıİslam'da Ana-Baba ve Evlad hakkı ANA-BABA HAKKI Ana-babaya iyilik ve ihsan evlât üzerine farzdır, onlara isyan etmek haramdır ![]() (Cennet kokusu beşyüz yıllık mesafeden duyulur Ana-babasını Üzenler ve sılâ-l rahmi terk edenler ![]() ![]() (Ömrünün uzun, rızkının bereketli olmasını istiyen, ana-babasına iyilik etsin, sıla-ı rahmde bulunsun!) [İ ![]() [Sılâ-i rahm, ana-baba ve yakın akrabayı ziyaret etmek demektir ![]() (Hanımını anasından Üstün tutana ALLAH la'net etsin!) [M ![]() (ALLAH indinde en faziletli amel, vaktinde kılınan namazdır, sonra ana-babaya iyiliktir ![]() (Ana-babasından biri hayatta olup da, onun rızâsını almıyan, onu küstüren, Cehenneme girmeye müstehak olur ![]() Eshâb-ı kiramdan biri Ya Resûlallah, ana-baba, evlâtlarına zulmetseler de rızâlarını alamıyan yine Cehenneme gider mi?) diye sorunca, Peygamber aleyhisselâm, üç defa (Evet zulmetseler de ![]() ![]() ![]() Şu hâlde ana-baba zâlim olup, evlâda zulmetseler de, günah işlemeyi emretseler de, yine onları üzmemeye, küstürmemeye çalışmalıdır! Günah olan emirleri yapılmaz ama, yine de onları üzücü söz söylemek caiz olmaz ![]() ![]() Çocuğun da ana-baba üzerinde hakları 1- Evlâdın annesini iyi yerden almalıdır! Ya'nî çocuğun annesi olacak kız,sâliha ve iyi bir aileden olmalıdır! ileride, çocuk, annesiyle kötülenmemelidir! 2- Çocuğa iyi isim koymalıdır! Hadîs-i şerifte buyuruldu kiÜç oğlu olup da, birine benim adımı vermlyen, cahillik etmiş olur ![]() Ahmed, Mehmed, Mahmûd gibi Peygamber efendimizin isimlerini koymalıdır! Çünkü ALLAHü teâlâ, (Hatibimin-isminde olan müslümana azâb etmeye haya ederim ![]() ![]() 3- Çocuğuna Kur'ân-ı kerîmi öğretmelidir! 4- Çocukları helâl lokma ile beslemelidir! Böyle yapmazsa, haram gıdaların,yemeklerin te'sîri, çocuğun özüne işler çocukta uygunsuz işlerin meydana gelmesine sebep olur ![]() ![]() ![]() 5- Çocuğu yedi yaşından itibâren namaz kılmaya alıştırmalıdır! 6- Çocuğuna ilim öğretmelidir!Dünya ve âhırette kurtuluş ilimledir 7- Çocuklara iyilik etmelidir! Hadîs-i Şeriflerde buyuruldu kiEvlâdınıza ikram edin, ana-babanın sizde hakkı olduğu gibi, evlâdınızın da sizde hakkı vardır ![]() 8- Çocuğu güzel terbiye etmelidir!Hadîs-i şeriflerde buyuruldu kiÇocuğu güzel terbiye etmek, evlâdın baba üzerindeki haklanndandır ![]() (Hepiniz, bir sürünün çobanı gibisiniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam'da Ana-Baba Ve Evlad HakkıEVLAD HAKKI (Bir mü'min vefât edince bütün amelleri kesilir ![]() ![]() ![]() Evlâdın, ana-baba üzerinde hakları vardır ![]() 1- İleride, çocuk annesiyle kötülenmemesi için, evlâdına anne olacak kızı, iyi yerden seçmelidir ![]() (Kadın, malı, güzelliği, asâleti ve dindarlığı için nikâh edilir ![]() (Kadını güzelliği için alma, güzelliği onu helâke sürükleyebilir ![]() ![]() 2- Çocuğa iyi isim koymalıdır! Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: (Siz kıyâmette, kendinizin ve babanızın ismiyle çağrılırsınız ![]() (Çocuğu güzel terbiye etmek ve ona güzel bir isim koymak, evlâdın babası üzerindeki haklarındandır ![]() (ALLAHü teâlânın indinde isimlerin en sevgili olanı Abdullah ve Abdurrahman'dır ![]() (Üç oğlu olup da, birine benim ismimi vermiyen, câhillik etmiş olur ![]() (MUHAMMED ismi verdiğiniz çocuğa karşı hürmetli olun, toplantılarda ona yer verin ve hiç bir şekilde onu azarlamayın!) [Hatîb] (MUHAMMED isimli kimseyi hakir görmeyin, onu mahrûm etmeyin! MUHAMMED isimli kimsenin bulunduğu bir evde veya bir yerde bereket vardır ![]() (ALLAHü teâlâ buyurur ki: İsmi, Ahmed, MUHAMMED, Mahmûd gibi habîbimin isminden olan mü'mine azâb etmekten hayâ ederim ![]() ![]() [Ecdâdımız, MUHAMMED ismine hürmetsizlik olmasın diye Mehmed ismi koymuşlardır ![]() Çocuğa Reşid, Emin gibi övücü isimler koymak câiz ise de koymamak iyi olur ![]() ![]() ![]() Kıyamet günü günahları, sevâblarından daha çok olan bir kimse, Cehenneme götürülür ![]() -Yâ Cebrâil, bu kimseye sor ki, hayatında hiçbir âlimin sohbetinde bulundu mu? Cebrâil aleyhisselâm, o kimseye sorar ![]() ![]() ![]() - Yâ Cebrâil, bu kula sor ki, hiçbir âlimi ilminden dolayı sevdi mi? Cebrâil aleyhisselâm, ona sorar ![]() ![]() ALLAHü teâlâ buyurur ki: - Yâ Cebrâil, bu kimse, tesâdüfen de olsa bir âlimle yemek yemiş midir? Cebrâil aleyhisselâm sorar ![]() ![]() - Yâ Cebrâil, bu kulun ismi, bir âlimin ismine benziyor mu? Cebrâil aleyhisselâm sorar ![]() ![]() - Bu kulumu Cennete götürün ![]() ![]() Gürüldüğü gibi, ismi bir âlimin ismine benzemek, hattâ âlimi seven kimseyi sevmek bile insanın kurtuluşuna sebep olmaktadır ![]() ![]() ![]() Eğer bir kimsenin ismi kötü ise, bunu değiştirmelidir! Hadîs-i şerîfte (Kötü ismi olan bunu güzel isme çevirsin) buyuruldu ![]() Avrupa'da ba'zı gençler kendilerine kâfir ismi takıyorlarmış İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki: (Bir müslümanın, bir kâfir ismini almaktan, korkunç arslanlardan kaçmaktan daha çok kaçması lâzımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuk doğar doğmaz, hemen isim konabilir, bir hafta kadar geciktirmekte de mahzûr yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz de, Hz ![]() ![]() Bir hadîs-i şerîfte de buyuruldu ki: (Yeni doğan çocucunun sağ kulağına ezân, sol kulağına da ikâmet okunursa, "ümmü sıbyân" denilen hastalıktan korunmuş olur ![]() [Ezân okuyacak kimse, çocuğu yastık gibi yumuşak bir şey üstüne koyarak kucağına alyr, yavaşça sağ kulağına ezân, sol kulağına da ikâmet okur ![]() ![]() ![]() (Çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evlâdın babası üzerindeki haklarındandır ![]() Fakir baba çocuğunu evlendirmeye mecbur değildir ![]() 3- Çocuğu güzel terbiye etmelidir! Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Çocuğu güzel terbiye, evlâdın babasındaki haklarındandır ![]() 4- Çocuğa karşı şefkatli davranmalıdır! Peygamber aleyhisselâm, torunu Hz ![]() ![]() ![]() 5- Çocuklara bedduâ etmemelidir ![]() ![]() ![]() 6- Çocuklara iyilik etmelidir! Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Evlâdınıza ikrâm edin, ana-babanın sizde hakkı olduğu gibi, evlâdınızın da sizde hakkı vardır ![]() a) Bir kimse, malının hepsini çocuğunun birine verip diğerlerine vermese, câiz olur ![]() ![]() ![]() ![]() b) Sâlih ve ilim tahsîlinde olan çocuklarına, diğerlerinden daha çok mal vermek câizdir ![]() ![]() ![]() c) Fâsık çocuğa nafakadan fazla yardım yapmamalıdır! 7- Çocukları helâl lokma ile beslemelidir! Böyle yapılmazsa, haram gıdâların, yemeklerin te'sîri, çocuğun özüne işler çocukta uygunsuz işlerin meydana gelmesine sebep olur ![]() ![]() ![]() 8- Çocuğa Kur'ân-ı kerîm öğretmeli, yedi yaşından i'tibâren de namaz kılmaya alıştırmalıdır! Çocuğa ilim öğretmelidir ![]() ![]() 9- Çocuk âkıl bâlig olup evlendikten sonra hadîs-i şerîfte bildirildiği gibi böyle demelidir: (Evlâdım, seni terbiye ettim ![]() ![]() ![]() ![]() Babanın, çocuklarına ilim, edeb ve san'at öğretmesi farzdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Ahnef bin Kays hazretleri buyurdu ki: (Evlâd için zorluklara katlanmalıyız ![]() ![]() ![]() 11- Çocuklar arasında adâlete riâyet etmeli,ayrım yapmamalıdır ![]() (Hediyede, ihsânda çocuklarınız arasında eşitliğe riâyet ediniz! Eğer onlardan birini tercih etseydim, kız evlâda öncülük tanırdım ![]() 12- Fudayl bin İyâd hazretleri buyurdu ki: (Şunları yapan mürüvvet ehlidir ![]() ![]() 13- Baba, yapmıyacağını zannettiği emri çocuğuna söylememelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Şunlar, insanın saâdetinin alâmetidir: Sâliha hanım, itâ'at eden çocuklar, sâlih arkadaş ![]() 14- Çocuğun akîkasını kesmelidir ![]() ![]() ![]() Çocuğa nafaka vermesi vâcib olan kimsenin, yedinci günü isim koyması ve bağını tıraş ettirip, saçının ağırlığı kadar, erkek için altın veya gümüş, kız için gümüş sadaka vermesi ve kendi malından, erkek için iki, kız için bir akîka hayvanı kesmesi müstehabdır ![]() 15- Çocuğu doğuran kadının emzirmesi faydalıdır ![]() ![]() Annenin sütü yoksa çocuğu sâliha, soylu olan bir kadın emzirmelidir ![]() ![]() ![]() 16- Çocuğun ağlamasından sıkılmamalıdır ![]() ![]() ![]() (Mü'minin çocuğu 4 ay lâ ilâhe illâllah, 4 ay MUHAMMEDün Resûlullah, 4 ay da, ALLAHümmagfir lî ve livâlideyye [yâ rabbî, beni ve ana-babamı magfiret eyle] der ![]() ![]() 17- Çocuk konuşmaya başlayınca, en önce Lâ ilâhe illâllah kelimesini ona öğretmelidir ![]() ![]() (Çocuklarınız konuşmaya başlayınca onlara Lâ ilâhe illallah'ı öğretin ![]() ![]() Mü'minûn sûresinin 116 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18- Çoluk çocuğu terbiye etmek için dövmek doğru değildir ![]() ![]() ![]() (Ev halkınızı terbiye için bastonunuzu onların göreceği yere asın!) [Taberânî] Çocuk, ana baba elinde bir emânettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Hepiniz, bir sürünün çobanı gibisiniz ![]() ![]() (Çocuklarına Kur'ân-ı kerîm öğretenlere veya Kur'ân-ı kerîm hocasına gönderenlere, öğretilen Kur'ân'ın her harfi için, on kere Kâ'be-i mu'azzama ziyâreti sevâbı verilir ve kıyâmette, başına devlet tâcı konur ![]() ![]() ![]() (Çok müslüman evlâdı, babaları yüzünden Veyl ismindeki Cehenneme gidecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendinin yapması harâm olan şeyi çocuğa yaptıran kimse, harâm işlemiş olur ![]() ![]() Dînimizin temeli, îmânı, farzları ve harâmları öğrenmek ve öğretmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Kendinizi ve âile efrâdınızı Cehennem ateşinden koruyun!) [Tahrim 6] Kur'ân-ı kerîmde, nefslerimizi ve aile efradımızı, yakıtı insan ve taş olan Cehennem ateşinden korumamız emredilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne zaman çocukta iyi bir hareket görülürse, onu takdir etmeli, mükâfatlandırmalıdır! İnsanların yanında ba'zan onu övmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her gün bir müddet oynamasına izin vermelidir ki, çocuk sıkılmasın ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğa her istediğini almak ve lüks içinde yaşatmak uygun değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğa, israf etmemesini, kanaatkâr olmasını öğetmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Baba, ne devamlı asık suratlı durmalı, ne de çocukla fazla yüz göz olmalı, konuşmasının heybetini korumalıdır ![]() Fazla konuşmaktan çocuğu men etmelidir! Fazla konuşmanın hayâsızlığa yol açtığı, çenesi düşüklüğün kötülüğü belirtilmelidir! Çocuk nasıl olsa konuşmasını öğrenecektir ![]() ![]() Doğru da olsa, çokça yemin etmesine izin vermemelidir! Vara yoğa yemin, kötü bir alışkanlıktır ![]() ![]() Çocuğu daha küçükken namaza alıştırmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Bütün çocuklar, müslümanlığa elverişli olarak dünyaya gelir ![]() ![]() Hadîs-i şerîfte müslümanlığın yerleştirilmesinde ve yok edilmesinde en mühim işin, çocuklukta ve gençlikte olduğu bildirilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() İslâm dînine karşı olanlar, bu mühim noktayı anladıkları içindir ki, (Gençliğin ele alınması birinci hedefimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün, bütün hıristiyan ülkelerinde, bir çocuk dünyaya gelince, buna bozuk dinlerinin icâblarını yapıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En vahşî hayvan bile terbiye ile ehlileştiriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a) Çocuğu dövmek ahlâkının bozulmasına, hırçınlaşmasına sebep olur ![]() b) Dayakla büyüyen çocuk esnek olmaz, katı olur ![]() c) Dövülmek, çocukta ana-babaya karşı kızgınlığa yol açar ![]() ![]() d) Dövülen çocuk, kızdığı zaman, o da şiddete başvurur, bir başkasını döver ![]() ![]() (Çocuğun, hareketli olması, büyüyünce aklının çok olacağını gösterir ![]() e) Sözden anlayacak yaştaki çocuğa dayak atılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Bir şeyi, zıddı kırar ![]() ![]() ![]() ![]() 19- Çocuk yedi yaşına gelince, ona namaz kılmasını emretmelidir ![]() ![]() ![]() 20- Çocuklar on yaşına gelince, yataklarını ayırmalıdır! Erkek ve kız çocukların odalarını ayırmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22- Çocuğu cömertliğe alıştırmalı, mal ve mülk sevgisini gözünden düşürmelidir ![]() ![]() ![]() 23- Çocuğa önce yemek yemenin edeblerini öğretmelidir ![]() ![]() 24- Kapalı ve gizli işlerden onu men etmeli ki, kabahate karşı cesâreti kırılsın ![]() ![]() 25- Çocuğun neye kabiliyeti olduğunu sezmeli, kabiliyetinin hangi ilim ve san'ata daha yatkın olduğunu anlayıp, o tahsîl ve san'ata vermelidir! Hadîs-i şerîfte; (Herkese dünyalıktan nasibi neyse, o şeyler ona kolaylaştırılır) buyuruldu ![]() Çocuk ilim öğrenmeye yatkın ise, önce ilim tahsîli için gerekli terbiye verilmelidir ![]() ![]() ![]() 26- Kötülüğe sebep olacak alışkanlıkları veren oyunlardan sakındırmalıdır! 27- Dinimizde, kadının ve kız çocuklarının fazîleti büyüktür ![]() (Kızlarınızı altın ve gümüş ile süsleyin! Elbiseleri güzel olsun! İ'tibâr kazanmaları için en güzel hediyelerle ihsânda bulunun!) [Hâkim] (Kız çocuğunu güzelce terbiye edip, ALLAHü teâlânın verdiği ni'metlerle bolluk içinde yedirir giydirirse, o kız çocuğu onun için bir bereket olur, Cehennemden kurtulup kolayca Cennete girmesine vesîle olur ![]() (İki kız evlâdına güzel muâmele eden, mutlaka Cennete girer ![]() (İki kızı veya iki kız kardeşi olup da, mâişetlerini güzelce sağlayanla Cennette beraber oluruz ![]() (Çarşıdan aldığı şeyleri, erkek çocuklardan önce kız çocuklarına verene ALLAH, rahmetle nazar eder ![]() ![]() (Çarşıdan turfanda meyva alıp evine getiren, sadaka sevâbı alır ![]() ![]() ![]() (Üç kızına, ihtiyâçtan kurtulana kadar iyi bakan, yedirip giydiren, elbette Cenneti kazanır ![]() (Üç kız veya kız kardeşinin geçim veya başka sıkıntılarına katlananı, ALLAHü teâlâ Cennete koyar ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi, kız ve kadınlara değer vermiyenler, müslümanlığı bilmiyen kimselerdir ![]() 28- Çocuk sevgisi ![]() ![]() ![]() Resûlullah, çocuklara karşı da insanların en şefkatlisi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çocuklarınızı çok öpün, her öpüşte Cennetteki dereceniz yükselir ![]() Çocuk kokusu Cennet kokusudur ![]() (Çocuk dünyada nûr, âhırette sürurdur ![]() (Çocukları sevip okşayın, onlar gönül meyvesi, göz nûrudur ![]() (Çocuklarımız ciğerparelerimizdir ![]() ![]() (Çocuk sevgisi, cehennem ateşine karşı perdedir ![]() ![]() ![]() (Cennetteki "Sevinç sarayı"na, ancak çocukları sevindirenler girer ![]() ![]() (Çocuğuna iyilik etmek için yardımcı olan babaya ALLAH rahmet etsin!) [İ Hibbân] (Lâ ilâhe illâllah diyene kadar çocuğu terbiye eden, hesâba çekilmez ![]() (Çocuksuz bir evin bereketi olmaz ![]() Bir bedevî, (Yâ Resûlallah, siz çocukları sevip öpüyorsunuz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Torun sevgisi, evlâd sevgisinden daha ileridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zât, Resûl-i ekremin, Hz ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz, Hz ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz, Hz ![]() (Çocuk çekingendir, hâli bilinmez, belki üzüntülüdür ![]() ![]() Kur'ân-ı kerîmde, malın, evlâdın, fitne ya'nî imtihân olduğu bildiriliyor ![]() (Yâ Rabbî, düşmanlarıma çok mal, çok evlâd ver) hadîs-i şerîfi, mal ve evlâd hayırlı olmadığı takdirde belâ olacağın bildirmektedir ![]() Mal, çocuk ve hanım, cihâd, namaz gibi ibâdetlerden alıkoyabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam'da Ana-Baba Ve Evlad HakkıANAYA — BABAYA İYİLİK Buhâri —Müslim kaydeder ve îbni Mes'ud'dan rivayet ederler : İbni Mes'ud : — Ey Allah'ın Resulü, Allahın indinde hangi amel daha sevimlidir? Resûlüllah : — Vaktinde kılınan NAMAZ! İbni Mes'ud : — Sonra hangisi ? Resûlüllah : — Anaya-babaya İYİLİK! İbni Mes'ud : — Sonra hangisi ? Resûlüllah : — Allah yolunda CİHAD! Müslim ve diğer hadis kitapları kaydeder : — Evlât, babanın hakkını hiçbir suretle ödeyemez, ancak babasını köle olarak bulsa da, onu satın alarak âzât etse, o zaman ödeyebilir ![]() Müslim kaydeder : Peygamberimize bir adam geldi ve dedi ki: — Ey Allanın Resulü, hicret ve cihad için senden izin istiyorum ![]() ![]() Bunları dinleyen Allah Resulü sordu : — Anandan, babandan hayatta olan var mı? — Evet, ikisi de hayatta ![]() Resûlüllah : — Allah'tan ecir mi istiyorsun? — Evet! Resûlüllah : — Git ananın - babanın yanına, onların gönlünü hoş et! Taberâni kaydeder : Peygambere bir adam geldi, dedi ki: — Ben, Allah yolunda cihad yapmak istiyorum, fakat buna gücüm yetmiyor! Resul sordu : — Anandan - Babandan hayatta olan var mı? — Evet, anam sağdır! Resul : — Git, Allah'dan ananın gönlünü hoş etmeyi talep et ![]() Gene Taberâni kaydeder : Birisi dedi ki: — Ey Allanın Resulü, ben Allah yolunda cihad yapmak istiyorum! Resul sordu : — Anan hayatta mı? — Evet! — Git onun ayaklarına kapan ![]() İbni Mâce kaydeder : Birisi sordu : — Ey Allahm Resulü, ananın-babanın evlâdı üzerindeki hakkı nedir? Buyurdular ki: — Onlar senin cennetin ve cehennemindir! Taberâni kaydeder : — Analarınıza-babalarınıza iyilik edin ki, evlâtlarınız da size iyilik etsin ![]() Müslim kaydeder : Resûlüllah buyurdular ki : — Burnu yere sürünsün, burnu yere sürünsün, burnu yere sürünsün! Soruldu : — Kimin burnu sürünsün, ey Allahın Resulü? Buyurdular ki: — Anasının-babasının veya sâdece birisinin ihtiyarlık ânına yetişip te cennete girmiyenin! Taberânî kaydeder : Allah Resûlü Minbere çıktı, dedi ki: «Amin, âmin, âmin!» sonra buyurdu ki: — Bana Cebrail geldi ![]() — Ey Muhammed, kim anasından-babasından birine erer de, ona iyilik yapmadan ölürse, cehenneme girer ![]() Dedim : — Âmin! Dedi : — Ey Muhammed, kim Ramazana yetişir de ölür, fakat affedilmezse cehenneme girer ![]() Dedim : — Âmin ! Dedi ; — Kim ki, yanında senin ismin zikredilir de sana salâvat ve selâm getirmez ve ölürse cehenneme girer ![]() Dedim : — Âmin ! Buhâri — Müslîm kaydeder : Birisi peygambere sorar ; — Ey Allanın Resulü, iyilik etmeme en çok lâyık olan kimdir? Resûlüllah : — Annen! Sonra kimdir? — Annen! Sonra kimdir? — Annen! Sonra kimdir? — Baban! Buhâri — Müslim kaydeder: Hz ![]() — Annem bana geliyordu ![]() ![]() — Ey Allah'ın Resulü, annem bana geldi, fakat o İslâmlıktan kaçıyor ![]() — Evet, annenle, akrabalık bağını kesme! İbni Habbân ve Hâkim kaydeder: — Allahın rızâsı, ananın-babanın rızâsındadır ![]() ![]() Ebû Dâvud ve İbni Mâce kaydeder : Birisi sordu : — Ey Allahın Resûlü, anam-babam öldükten sonra onlara iyilik yapacak bir yol var mı? Resûlüllah buyurdular : — Evet, onlar için duâ ve istiğfar etmek, vâdedip de yerine getiremedikleri bir şey varsa onu ifâ etmek, akrabalara sıla-i rahim yapmak ve onların dostlarına izzet-i ikramda bulunmak! ! Müslim kaydeder : — Bir gün Hz ![]() ![]() ![]() Biz Abdullah'a dedik ki : — Allah sana hayırlar versin, onlar Ârâbidir, çok az bir şeye razı olurlar ![]() Hz ![]() — Bunun babası, Ömer İbni Hattabın (babamın) dostudur, ve ben Resûlüllahtan işittim, şöyle diyordu : — İyiliklerin en iyisi, evlâdın, babasının dostlarına sıla-i Rahim yapmasıdır ![]() İbni Habbân kaydeder : Ebû Bürde anlatır : — Medine'ye gelmiştim ![]() ![]() ![]() — Ben, Resûlüllahtan işittim ![]() ![]() ![]() ![]() Buhâri-Müslim ve diğer hadis kitapları kaydeder : — Bizden önceki kavimlerden üç kişi ticâret maksadıyle yola çıkarlar ![]() ![]() ![]() — Bu taştan bizi ancak bir şey kurtarır! Daha önce işlemiş olduğumuz iyi ameller yüzü-suyu hürmetine bizi kurtarması için Allah'a duâ etmek! Bu arada içlerinden biri şöyle duâ eder : — Ey Allahım, benim bir yaşlı anam bir de yaşlı babam vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu duâ üzerine taş biraz aralandı ![]() ![]() İkinci şahıs, halasının kızı ile zina yapmak üzere iken sırf Allah rızâsı için buna yaklaşmadığım söyliyerek Rabbına duâ etti ve taşın aralanmasını istedi ![]() ![]() — Allahım, benim, yevmiyeli bir işçim vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|