![]() |
Fatima'nin Anlami |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatima'nin AnlamiFatima” sözcüğü Arapça bir sözcüktür ve ayırmak ve koparmak anlamını ifade eden “Feteme” kökünden alınmıştır ![]() Arapça’da örneğin “Fetemel-ümmü tifleha” cümlesi “Anne çocuğunu sütten kesti” anlamını ifade ediyor ![]() Peygamber efendimizin değerli kızı Hz Fatıma’nın bu adla isimlendirilmesine gelince bu konuyla ilgili birçok hadis ve rivayet, hadis kaynaklarımızda yer almıştır ![]() İmam Sadık (as) peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu naklediyor: Cebrail, Peygambere şöyle söyledi: Bu kız, yeryüzünde “Fatıma” ismiyle isimlendirildi, zira ashabını cehennem ateşinden koruyacaktır ![]() İmam Rıza (as) babaları vasıtasıyla Resulullh’ın şöyle buyurduğunu naklediyor: Ey Fatıma neden fatıma adıyla isimlendirildiğini biliyor musun? Hz Ali, neden bu isimle isimlendirilmiştir? Diye sordu ![]() Peygamber (sav) şöyle buyurdular: Çünkü o ve ona uyanlar, cehennem ateşinden uzaktırlar ![]() Diğer bir hadiste ise resulullahın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Çünkü onu ve Allah’ın karşısına tevhit ve imanla çıkan zürriyetini, yüce Allah, cehennem ateşinden uzaklaştırmıştır ![]() Diğer bir hadiste ise şöyle buyurdukları rivayet edilmiştir: Kızım, Fatıma adıyla isimlendirildi zira Allah onu, zürriyetini ve sevenlerini ateşten uzaklaştırmıştır ![]() İmam Muhammed Bakır (as) şöyle buyuruyor: Kıyamet gününde Hz Fatıma cehennemin kenarına gelip yüce Allah’a şöyle seslenecektir: Allahım, yüce rabbim, Fatıma adını bana verdin ve kendi lütfünle beni, zürriyetimi ve sevenlerimi cehennem ateşinden uzaklaştırdın ![]() Allahım senin vâdin haktır ve sen vaatlerine sadıksın ![]() Bu anda yüce Allah şöyle seslenecektir: Evet ya Fatıma, doğru söyledin ben sana bu ismi verdim ve seni, zürriyetini, sana ve zürriyetine tabi olan sevenlerini ateşten uzaklaştırdım ![]() doğru söylüyorsun, benim vaadim haktır ve ben vaatlerime sadıkım ![]() İmam Sadık (as)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Fatıma kelimesinin anlamını biliyor musunuz? Talebelerinden birisi: Siz buyurun ![]() İmam Sadık (as): “kötülüklerden uzaklaştırılan” anlamındadır ![]() Hz Ali onunla evlenmiş olmasaydı Ademden kıyamet gününe kadar yeryüzünde ona denk bir kişi bulunmazdı ![]() Bu rivayete benzer bir rivayet ise ehlisünnet kaynaklarında yer almıştır ![]() Ümmül-Müminin Ümmi seleme peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu naklediyor: Allah, Ali’yi yaratmış olmasaydı Fatıma’ya bir eş bulunamazdı ![]() Bu hadisi Harezmi “Maktelul-Hüseyin” adlı kitabında nakletmiştir, tirmizi aynı hadisi “Manakib” adlı eserinde getirmiştir, Menavi “kunuzul-hakaik” adlı kitabında ve Kunduzi “yenabi-ul Mevedde” adlı kitabında aynı hadisi Ümmi Seleme’nin yanı sıra İbn-i Abbastan da nakletmiştir ![]() İmam Muhammed Bakır (as) şöyle buyuruyor: Hz Fatıma dünyaya geldiğinde yüce Allah Resulüne bir melek göndererek “Fatıma” adını bu çocuğa vermelerini istedi ve yeni doğan çocuğa şöyle seslendi: Sana verdiğim ilim ve hikmet ayrıcalığıyla seni diğer insanlardan ayırdım, seni onlara üstün kıldım ve seni tertemiz kıldım ![]() |
![]() |
![]() |
|