Mantarlı Bıldırcın Dolması Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mantarlı Bıldırcın Dolması TarifiMantarlı Bıldırcın Dolması 8 bıldırcın (yaklaşık 1 kg) 175 g pirinç 2 1/2 su bardağı tuzsuz tavuk suyu 1/2 tatlı kaşığı tuz 30 g (2 çorba kaşığı)tuzsuz tereyağı 100 g mantar (yıkanıp, kurulandıktan sonra, ince doğranmış) 1 kereviz sapı (ince doğranmış) 1 soğan (ince doğranmış) 1/4 tatlı kaşığı kekik bir tutam karabiber (taze çekilmiş) 1 1/2 tatlı kaşığı ayçiçek yağı 1 arpacık soğanı (ince doğranmış) 125 g arpacık soğanı (30 saniye kaynar suda haşlanıp, süzdürüldükten sonra, kabukları soyularak, bütün bırakılmış) 1 çorba kaşığı mısır nişastası (1 çorba kaşığı suda eritilmiş) Önce fırınınızı 170 °C ısıtın Pirinçler,tavuk suyunun 50 cl'si (2 su bardağından biraz çok) ve tuzun 1/4 tatlı kaşığını ateşe dayanıklı bir cam kaba koyup, kabı orta ateşe oturtarak, karışımı bir taşım kaynatın Kaynayınca kabın üstünü örtüp, ateşten alarak fırına verin ve pirinçleri bütün suyu çekinceye kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirin Sonra kabı fırından alıp, üstü örtülü olarak bir kenarda 10 dakika bekletin Bu arada tereyağının yarısını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, tereyağını eritin Eriyince mantarlar, kereviz sapı parçaları, soğanlar ve kekiğin yarısını koyup, sık sık karıştırarak, kereviz sapı parçaları yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin Tavayı ateşten alıp, içindeki sebzeli karışımı pirinçlerin bulunduğu kaba aktararak, karıştırın ve kabı üstü açık olarak bir kenara bırakın Fırınınızın sıcaklığını 220 °C'a yükseltin Bıldırcınların göğüs boşluklarını soğuk su altında yıkayıp, kâğıt mutfak havlusuyla kurulayın Kalan tuzun yarısını ve karabiberin yarısını göğüs boşluklarına serperek, içlerini pirinçli harçla gevşek biçimde doldurun (kalan pirinçli harcı bir kenara bırakın) Ayçiçek yağının 1/4 tatlı kaşığını ateşe dayanıklı bir cam kaba koyup, kabı sağa sola eğerek dibine dağılmasını sağlayın Sonra bıldırcınları göğüs bölümleri üste gelecek biçimde kaba yerleştirip, kabı fırına vererek, bıldırcınları yaklaşık 15 dakika pişirin Bu arada kalan ayçiçek yağını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak yağı ısıtın Isınınca ince doğranmış arpacık soğanlarını koyup, 2 dakika sote edin Bütün bırakılmış arpacık soğanları, kalan tavuk suyu ve kalan kekiği koyup, tavanın üstünü örterek, karışımı soğanlar saydamlaşıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin Fırındaki kabı alıp, bıldırcınları delikli spatulayla bir servis tabağına çıkarın (kabın dibindeki yağı atın) ve üstlerini alüminyum folyoyla örterek, sıcak kalmalarını sağlayın Kalan pirinçli karışımı ateşe dayanıklı bir tabağa koyup, tabağı alüminyum folyoyla örtün Fırınınızı kapatıp, tabağı kapalı fırına yerleştirerek, sıcak kalmasını sağlayın Bıldırcınların piştiği kabı orta ateşe oturtup, tavayı ateşten alarak, içindeki karışımın 2 - 3 çorba kaşığını cam kaba aktarın Kabı ateşten alıp, içindeki sıvıyı yeniden tavaya boşaltın Tavayı ateşe oturtup, içindeki soğanları kaşıkla bir kenarına toplayarak, açılan boşluğa suda eritilmiş mısır nişastasını, tahta bir kaşıkla çırparak katın Karışımı 2 dakika pişirip, kalan tuz, kalan karabiber ve kalan tereyağını ekleyerek, karıştırın(sos çok koyu olmuşsa, 2 çorba kaşığı su ekleyerek, sulandırın) Tavayı ateşten alıp, içindeki sosu bir kâseye boşaltın Fırındaki tabağı alıp, bıldırcınları yanlarında tabaktaki harç ve kâsedeki sosla servis yapın |
|