![]() |
İskandinav Usulü Mantarlı Yahni Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İskandinav Usulü Mantarlı Yahni Tarifiİskandinav Usulü Mantarlı Yahni (Finlandiya) 500 g yağsız kuzu eti (buttan, bütün yağları alınıp, kuşbaşı doğranmış) 1/2 tatlı kaşığı tuz 1 küçük soğan (4'e bölünmüş) 2 dereotu dalı 1 defne yaprağı 4 tane karabiber 1 rezene (yaklaşık 300 g, ayıklanıp, dilimlenmiş) 125 g mantar (yıkanıp, kurulanmış) 2 tatlı kaşığı mısır nişastası 1 çorba kaşığı süt (tercihen yarım yağlı) 1/2 limon (kabuğu rendelenip, suyu sıkılmış) 1 tatlı kaşığı tozşeker 15 cl ![]() 1 tatlı kaşığı hardal (tercihen acı olmayan Alman tipi hardal) 4 çorba kaşığı dereotu (kıyılmış) 1/4 tatlı kaşığı beyazbiber Kuşbaşı etleri bir tencereye koyup, üstlerini örtecek kadar su ekledikten sonra, tuzun yarısını serpin ve tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın (arada, yüzeye çıkan köpükleri kaşıkla alıp atın) ![]() ![]() ![]() ![]() Tencerede kalan pişme suyunu bir kâse üstüne yerleştirilmiş tel süzgeçten kâseye geçirin (süzdüğünüz su, 30 cl'den [1 1/4 su bardağı] fazlaysa, tencereye koyarak, çektirin) ![]() ![]() Mısır nişastası ve sütü küçük bir kâsede karıştırıp, tenceredeki pişme suyuna katın ![]() ![]() ![]() Öbür tencerede sıcak tuttuğunuz etleri ve sebzeleri ekleyip, üstü açık olarak, kısık ateşte 5 dakika pişirin ![]() ![]() Bir kâsede süzme yoğurt, hardal, kıyılmış dereotları, beyazbiber ve kalan tuzu karıştırıp, tenceredeki yahninin üstüne boşaltarak, karıştırın ve yahniyi 4 çukur tabağa bölüştürüp, servis yapın ![]() SERVİS ÖNERİSİ: Yanında buharda pişirilmiş bezelyeler ve kum havuçlarıyla ![]() NOT:Finlandiya'DA SOSU YUMURTA VE KREMA KULLANILARAK HAZIRLANAN BU TARİFTE, YOĞURT KULLANILMASIYLA, KOLESTEROL VE KALORİ MİKTARLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR ![]() |
![]() |
![]() |
|