|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
etler, için, sağlıklı, seçilmelidir, tüketimi |
![]() |
En Sağlıklı Et Tüketimi İçin Hangi Etler Seçilmelidir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() En Sağlıklı Et Tüketimi İçin Hangi Etler SeçilmelidirEn Sağlıklı Et Tüketimi İçin Hangi Etler Seçilmelidir Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramında beslenme düzenine dikkat edilmemesi sağlık sorunlarına neden olabilir ![]() Özellikle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları risk altında ![]() ![]() Aynı zamanda Amerikan Diyetisyenler Derneği Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi olan Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, "Epidemiyolojik ve kanıta dayalı çalışmalar gösteriyor ki sıklıkla ve sağlıksız teknikle pişirilen kırmızı yağlı et, kanser riskini artırıyor, kolesterol ve ürik asit düzeyini artırıyor" diyor ve ekliyor: "Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık azaltılmalı, haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmeli ![]() ![]() ![]() Kurban bayramında taze kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin arttığını, sağlık sorunları yaşamamak için bazı noktalara dikkat etmek gerektiğini söyleyen ve bulaşıcı hastalıklara dikkat çeken Dönmez'in önerileri: EN SAĞLIKLI ET TÜKETİMİ İÇİN ![]() ![]() ![]() Kurbanlık hayvan kesiminde uygun hijyenik koşullar sağlanmaz, veteriner kontrolü olmazsa salmonella, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski artar ![]() ![]() ![]() HANGİ ETLER TERCİH EDİLMELİ? Yağlı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin fazla olması nedeniyle az yağlı veya yağsız et tercih edilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() DOĞRU TEKNİKLE PİŞİR BESİN DEĞERİNİ KORU Kırmızı et içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 ile iyi kaliteli hayvansal bir proteindir ![]() ![]() ![]() ![]() Et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları sebze ve meyve hazırlamada kullanılandan farklı olmalı ![]() ![]() Etin ateşe doğrudan temasını sağlayacak pişirme yöntemleri kansorejen ögelerin oluşumuna neden olurken folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinde kayba yol açar ![]() ![]() ![]() KUBRAN ETİ NASIL SAKLANMALI? Et büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik ve küçük parçalar halinde, kuşbaşı veya kıymalık olacak şekilde temiz poşetlerde saklanmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞERBETLİ DEĞİL SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN Bayramda kan şekerinde ani iniş ve çıkışlara neden olan tatlıların aşırı tüketiminden kaçınılmalı, şerbetli hamur tatlıları değil, sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli ![]() ![]() ![]() Et ile beraber makarna veya pilav gibi işlenmiş ürünler yerine bulgur, kepekli makarna tercih edilmeli ![]() ![]() ![]() BAYRAM SÜRESİNCE BUNLARA DİKKAT EDİN Mutlaka 3 öğün yemek yiyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kavurma ve kızartmadan uzak durun ![]() ![]() ![]() ![]() EN SAĞLIKLI ET YEMEĞİ ÖRNEĞİ Bayramda beslenme önerilerini böyle sıralayan Selahattin Dönmez, sağlıklı et yemeği için bir de tarif verdi ![]() "İri kuşbaşı halinde doğranmış yağsız kırmızı eti iyice yıkadıktan sonra çelik tencereye koyun, kısık ateşte suyunun çekilmesini sağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() SOFRANIZDA MUTLAKA BULUNMASI GEREKENLER Bazı gıdaların sofralarda yer almasını özellikle öneren ve "Bayram süresince bunları beslenmenizde eksik etmeyin' uyarısında bulunan Dönmez, bu besinlerin neden önemli olduğunu ise şöyle anlatıyor ![]() Zeytinyağı: Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin, çoklu doymamış yağ asitlerini ise az miktarda içerdiği için sağlıklı bir yağdır ![]() ![]() ![]() ![]() Lahanagiller: Lahana, Brüksel lahanası, brokoli ve karnabahar bu grubun en önde gelen üyeleri ![]() ![]() ![]() ![]() Soğangiller: Sülfürden zengin olan soğangiller ailesinde başlıca kuru soğan, taze soğan, kuru ve taze sarımsak ile pırasa bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domates: Domates, likopen yönünden zengindir ![]() ![]() ![]() Tam tahıllı gıdalar: Kabuğu (kepeği) ve özü ayrılmamış tahıllardan yapılan gıdalara tam tahıllı denir ![]() ![]() ![]() Kuru Baklagiller: Mercimek, kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi ve iç bakla gibi kuru baklagilleri içeren yemekler, B12 dışındaki B vitaminlerinden, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demirden zengin olup, bol miktarda lif içerirler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|