Kurban Etinin Lezzetli Olması İçin Kurallar |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurban Etinin Lezzetli Olması İçin KurallarKurban Etinin Lezzetli Olması İçin Kurallar Kocaeli Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Akif Şen, kurban etinin lezzetli olması için kesilecek hayvanın stresten uzak tutulması gerektiğini söyledi Kocaeli Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Gıda Yüksek Mühendisi Mehmet Akif Şen, kurban kesimiyle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulundu Kurban seçilirken sağlık açısında veteriner raporu olan hayvanların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Şen, "Bu raporun bulunması, hayvanın sağlık yönünden kontrollü bir şekilde pazara arz edildiğinin garantisidir" dedi KURBALIKLAR SON 6 SAAT AÇ BIRAKILMALI Kurbanların belediyelerce tahsis edilen hijyenik ortamlarda kesilmesi gerektiğini kaydeden Şen, "Hayvanlara kesimden önceki son 6 saatlik dilimde herhangi bir şey yedirilmemelidir fakat su verilmelidir" diye konuştu STRESE GİREN HAYVANIN ETİ SERT OLUR Şen, hayvanların kesim yerine götürülürken strese sokulmaması gerektiğini ifade ederek, "Strese giren hayvanda kan akışı azaldığından etleri sert ve kalitesiz olur" diye konuştu Şen şöyle devam etti: "Kurbanlar kesildikten sonra en sağlıklı kan akıtma yöntemi hayvanın askıya alınmasıdır Askıya alınan hayvanın kanı yerde yatana göre daha fazla süzülmektedir Bu durum etin daha lezzetli olmasına, mikrobiyolojik anlamda da güvenilir olmasına sebebiyet verir" Şen, kurban etinin bir gün bekletildikten sonra yenilmesini tavsiye etti |
|