Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Kebap, Köfte & Et Yemekleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aşamaları, çözdürme, etini, kurban, pişirme, saklama

Kurban Etini Saklama, Çözdürme Ve Pişirme Aşamaları

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kurban Etini Saklama, Çözdürme Ve Pişirme Aşamaları



Kurban Etini saklama, çözdürme ve pişirme aşamaları

Bayram, ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı bir süreç Sağlığınızdan olmamak istiyorsanız bayram günlerinde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var

Kavurması, yahnisi, ızgarası, haşlaması derken Kurban Bayramı'nda kişi başına gerçekleşen et tüketimi, yılın diğer zamanlarına göre birkaç kat artıyor Sağlığın korunması ve kilo kontrolü için uzmanlar etin saklama, çözdürme ve pişirme aşamaları konusunda uyarıyor

Bayram, ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı bir süreç Özellikle Kurban Bayramı'nda, şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra; et tüketimi de artar Bu nedenle bayram coşkusuyla yapılan ziyaretlere gölge düşürmemek için, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak ve diyabet hastalığı olan kişilerin beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekir

Eti 1-2 gün mutlaka buzdolabında bekletin: Etler, yeni kesildiğinde "ölüm katılığı" adı verilen sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar Bu nedenle, tüm bireyler, özellikle de mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında 24-48 saat beklettikten sonra yemeli Kurban etleri, birer tüketimlik küçük miktarlar halinde buzdolabı poşetine konularak kaldırılmalı

Kalorifer üzerinde çözdürülen et hastalık yapıyor: Et, potansiyel riskli yani, kolay bozulabilme riski taşıyan bir besindir Özellikle de büyük miktarlar halinde dolaba kaldırılan etler, çıkarılıp, buzdolabının sebzeliğin üzerindeki alt bölmesinde (dışarıda, kalorifer, soba üzerinde veya başka bir ısı kaynağı yakınında çözdürme, mikroorganizmaların üremesine sebep olabileceği için sağlık açısından tehlikelidir) çözdürülmesinden sonra asla tekrar dondurulmamalıdır

Eti az pişmiş sevenler, dikkat!: Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesi, bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına sebep olabilir

Mangalın lezzetine aldanmayın: Etler pişirilirken, ızgara yapılırken dikkat edilmeli, ette kömürleşme ve yanma olmamalı Ayrıca buğulama ve haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalı Etli yemeklere yağ eklenmemeli, etin kendi yağı ile pişirme tercih edilmeli

Kronik hastalığınız varsa bayramı kendinize zehir etmeyin: Özellikle "tıbbî beslenme tedavisi" gören kişiler bayramda da diyetlerini bozmamalı, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, sakatatlardan veya aşırı tüketimden kaçınmalı

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salatayla tüketilmesi, besin çeşitliliği sayesinde dengeli beslenme sağlar Ayrıca domates, maydanoz, limon, biber vb sebzeler C vitamini içerdiği için ette bulunan demirin emilimini artırır *Memorial Hastanesi

***

Bayramı evde geçirecekseniz bu önerileri dikkate alın

Öncelikle güne mutlaka kahvaltıyla başlayın Ana ve ara öğünlerinizi atlamadan az ve sık besin tüketmeye dikkat edin

Klasik kahvaltı tercih edenler için; tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta (haşlanmış, sebzeli menemen halinde veya peynirle omlet yapılmış), zeytin, aşırı tüketmemek kaydıyla, doğal reçel, bal veya pekmez, domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biberler, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşillikler, tüketilebilir Bu kahvaltı karbonhidrat, yağ, protein, posa, vitamin ve mineraller içerir ve dengeli bir kahvaltıdır

Ayrıca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren; tam tahıllı besinler (tam tahıllı kahvaltılık gevrek veya müsli, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya çok tahıllı ekmek vb ürünler), aşırı miktarda olmayan meyve Protein ve yağ kaynağı olarak ise orta yağlı süt, yoğurt, peynir çeşitleri veya yumurta (yumurta 1 tatlı kaşığı yağla ve otlarla omlet yapılabilir)

Öğle yemeğinde; ızgara veya fırında hazırlanmış et yemekleri, salata veya az yağla domates ve soğan eklenerek pişirilmiş sebze yemeği veya salata (isterseniz sebze yemeğine veya salataya 1 adet küçük patates, 1 adet orta boy havuç, 2 yemek kaşığı bezelye veya mısır ekleyebilirsiniz), light yoğurt, ayran veya cacık, tam tahıllı ekmek seçilebilir (Yemeğe veya salataya patates, havuç, bezelye, mısır eklediyseniz, karbonhidrat içeriği nedeniyle ekmek hakkınızı 1 dilim eksiltmenizi öneririz)

Akşam yemeğinde; etli sebze yemekleri, salata (sebze yemeğinde et olduğu için, içine ilave yağ koymayın, isterseniz sebze veya salatanıza 1 adet küçük patates, 1 adet orta boy havuç, 2 yemek kaşığı bezelye veya mısır ekleyebilirsiniz), salata, light yoğurt, ayran veya cacık, tam tahıllı ekmek (yemeğe veya salataya patates, havuç, bezelye, mısır eklediyseniz, karbonhidrat içeriği nedeniyle ekmek hakkınızı 1 dilim eksiltin lütfen) Bu menü, öğlen menüsü gibi, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineraller ve posayı yani tüm besin gruplarını yeterli miktarlarda içerdiği için dengeli bir öğün olacaktır

Ziyaretlerde sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin

Misapirverlik ve bayramın geleneği şeker, çikolata, tatlı ve çay, kahve, kola gibi ikram amaçlı sunulan yiyecek ve içeceklerin tümünü kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek yine sağlıklı birer seçim olacaktır Hamur tatlılarından eğer gerçekten yemek istiyorsanız, az az (günde 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde) tüketebilir, yanında da kan şekeri dengeniz açısından, biraz yoğurt, ayran, peynir, süt veya light dondurma tüketmeniz gerekir

Diğer tatlı ikramları geri çevrilip, meyve, bol süt az kahve içeren sütlü kahve, çok açık az sütlü çay veya bitki çayları tercih edilmelidir Çay, kahve, kola gibi içecekler, aşırı tüketildiğinde uykusuzluk, sindirim ve mide problemleri, kalp ritim bozukluklarına neden olabilir Ayrıca, yemekten 45 dk önce veya sonra içilmesi kuralına uygun davranılmadığında kırmızı ette bulunan demiri bağlayarak, emilimini engeller Bu nedenle ortalama 2-2,5 lt su içmeye özen gösterilmeli, diğer sıvılar aşırı tüketilmemelidir

Fiziksel aktivitelerin bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önleyici, insulin duyarlılığını artırarak kan şekeri dengeleyici ve iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü azaltıcı ve kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır Bu nedenle, her gün en az 30-45 dakika yürüyüş yapılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.