![]() |
Kurban Etini Saklama, Çözdürme Ve Pişirme Aşamaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Etini Saklama, Çözdürme Ve Pişirme AşamalarıKurban Etini saklama, çözdürme ve pişirme aşamaları Bayram, ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı bir süreç ![]() ![]() Kavurması, yahnisi, ızgarası, haşlaması derken Kurban Bayramı'nda kişi başına gerçekleşen et tüketimi, yılın diğer zamanlarına göre birkaç kat artıyor ![]() ![]() Bayram, ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı bir süreç ![]() ![]() ![]() Eti 1-2 gün mutlaka buzdolabında bekletin: Etler, yeni kesildiğinde "ölüm katılığı" adı verilen sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar ![]() ![]() ![]() Kalorifer üzerinde çözdürülen et hastalık yapıyor: Et, potansiyel riskli yani, kolay bozulabilme riski taşıyan bir besindir ![]() ![]() Eti az pişmiş sevenler, dikkat!: Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesi, bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına sebep olabilir ![]() Mangalın lezzetine aldanmayın: Etler pişirilirken, ızgara yapılırken dikkat edilmeli, ette kömürleşme ve yanma olmamalı ![]() ![]() ![]() Kronik hastalığınız varsa bayramı kendinize zehir etmeyin: Özellikle "tıbbî beslenme tedavisi" gören kişiler bayramda da diyetlerini bozmamalı, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, sakatatlardan veya aşırı tüketimden kaçınmalı ![]() Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salatayla tüketilmesi, besin çeşitliliği sayesinde dengeli beslenme sağlar ![]() ![]() ![]() *** Bayramı evde geçirecekseniz bu önerileri dikkate alın Öncelikle güne mutlaka kahvaltıyla başlayın ![]() ![]() Klasik kahvaltı tercih edenler için; tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta (haşlanmış, sebzeli menemen halinde veya peynirle omlet yapılmış), zeytin, aşırı tüketmemek kaydıyla, doğal reçel, bal veya pekmez, domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biberler, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşillikler, tüketilebilir ![]() ![]() Ayrıca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren; tam tahıllı besinler (tam tahıllı kahvaltılık gevrek veya müsli, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya çok tahıllı ekmek vb ![]() ![]() ![]() Öğle yemeğinde; ızgara veya fırında hazırlanmış et yemekleri, salata veya az yağla domates ve soğan eklenerek pişirilmiş sebze yemeği veya salata (isterseniz sebze yemeğine veya salataya 1 adet küçük patates, 1 adet orta boy havuç, 2 yemek kaşığı bezelye veya mısır ekleyebilirsiniz), light yoğurt, ayran veya cacık, tam tahıllı ekmek seçilebilir ![]() ![]() Akşam yemeğinde; etli sebze yemekleri, salata (sebze yemeğinde et olduğu için, içine ilave yağ koymayın, isterseniz sebze veya salatanıza 1 adet küçük patates, 1 adet orta boy havuç, 2 yemek kaşığı bezelye veya mısır ekleyebilirsiniz), salata, light yoğurt, ayran veya cacık, tam tahıllı ekmek (yemeğe veya salataya patates, havuç, bezelye, mısır eklediyseniz, karbonhidrat içeriği nedeniyle ekmek hakkınızı 1 dilim eksiltin lütfen) ![]() ![]() Ziyaretlerde sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin Misapirverlik ve bayramın geleneği şeker, çikolata, tatlı ve çay, kahve, kola gibi ikram amaçlı sunulan yiyecek ve içeceklerin tümünü kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek yine sağlıklı birer seçim olacaktır ![]() ![]() Diğer tatlı ikramları geri çevrilip, meyve, bol süt az kahve içeren sütlü kahve, çok açık az sütlü çay veya bitki çayları tercih edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Fiziksel aktivitelerin bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önleyici, insulin duyarlılığını artırarak kan şekeri dengeleyici ve iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü azaltıcı ve kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|