Palamut Pilakisi Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Palamut Pilakisi TarifiPalamut Pilakisi MALZEMELER 2 Büyük Boy Palamut 1 Orta Boy Kök Kereviz 4 Orta Boy Patates 4 Orta Boy Havuç 1 Su Bardağı Zeytinyağı 3 Orta Boy Kuru Soğan 3 Orta Boy Domates 5 Diş Sarmısak 5 Su Bardağı Ilık Su 1 Çorba Kaşığı Tuz 1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker 2-3 Defne Yaprağı 1 Demet Maydanozun Sapları 15 Limon 2 Çarliston Biber YAPILIŞ TARİFİ Havuçları Temizleyin, ince ve ufak parçalar halinde doğrayın Patatesleri soyun, doğrayıp kararmaması için suda bekletin kerevizin yapraklarını kesip, çıkartın Kökünün kabuklarını soyup, patates gibi doğradıktan sonra unlu ve limonlu suda bekletin Soğanların kabuklarını soyup, yarım piyaz şeklinde doğrayın Sarmısakların kabuklarını ayıklayın İnce ince kıyın Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın, minik doğrayın Bir tencerede zeytinyağını kızardıktan sonra soğan ve sarmısakları ilave edin Soğanlar pembeleşinceye kadar çevirin Dilimlenmiş havuçları ilave edin, biraz da onları çevirdikten sonra domatesleri ekleyin Domatesler suyunu salıp çekince, su ilave edip ağzı kapalı olarak kaynatın Havuçler yumuşamaya başlarken, kereviz ve patatesleri ilave edin Tuzu, şekeri ve defne yapraklarını koyun Maydanoz saplarını iple sıkıca bağlayın, lezzet vermesi için tencerenin içine atın Tüm sebzeler piştikten sonra, tencereyi ateşten alın, malzemenin bir kısmını fırın tepsisine veya ısıya dayanıklı büyük bir cam kaba suyuyla beraber döşeyin Palamut balıklarından fileto çıkartıp dilimleyin veya balıkçıya çıkarttırın İsterseniz balığı dilimler halinde kestirebilirsiniz Balıkları sebzelerin üstüne düzgünce yerleştirin ve üstüne de kalan sebzeleri suyuyla beraber yayın Bir limonun suyunu sıkarak üstünde gezdirin Sapları ve çekirdekleri ayıklanıp ince doğranmış biberleri de üzerine yerleştirin Yağlı kağıdı ıslatıp sıkın Düzeltip kenarları kabın veya tepsinin içinde kalacak şekilde yemeğin üstünü örtün Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin Fırından çıkınca yemeğin içindeki maydanoz demetini çıkarın Servis sırasında üzerine çekilmiş karabiber serpin Palamut Pilakisi 2 palamut zeytinyağı 1 soğan ince kıyılmış 2 diş sarımsak ince kıyılmış 1 defne yaprağı 2 orta boy domates 1 orta boy havuç 1 orta boy patates tuz 2 su bardağı su yarım bağ kıyılmış maydanoz domates suyu Palamutları enlemesine dilimleyip dibi yağlanmış bir tepsiye dizin Bir tencerede kızdırdığınız yağa soğanı ilave edip 3-4 dakika kavurduktan sonra, tavla zarı gibi doğradığınız domates, havuç ve patateslerle sarımsak ve defne yaprağını katın 2 dakika daha kavurup domates suyunu, tuzunu ilave ederek ağır ateşte yarım saat pişirin Bunları tepsideki balıkların üzerine boca edip tekrar pişirin Soğuduktan sonra üzerine maydanoz serperek sofraya alın PALAMUT PİLAKİ MALZEME (2 kişilik) 1 iri palamut balığı 2 orta boy soğan 2 orta boy havuç 2 iri domates 1 çay bardağı zeytinyağı 1 demet maydanoz Palamutu temizleyin Kılçık kemiği arasındaki kahverengi kısımları bıçak ucuyla kazıyın Bol suyla yıkayın, dilimleyin Çelik tencereye dizin Kabukları soyulmuş limonu, soğanı ve domatesi halka halka kesinBunları balıkların üzerine yerleştirinTuzunu ve zeytinyağını ilave edin Kapağı kapatın, en kısık ateşte 20 dakika pişirin Ocaktan almadan 5-10 dakika dinlendirin PALAMUT PİLAKİSİ Kullanılacak malzeme (6 kişi için): Her biri 400-500 gram gelecek 2 palamut, 1+1/2 kahve fincanı zeytinyağı, 15 baş arpacık soğanı, 3 orta boy patates, 2 baş körpe kereviz, 3 körpe havuç, 1 baş sarmısak, 1 limon, 1 demet maydanoz, yeteri kadar tuz (isteyenler karabiber de serpebilirler) Yapımı: Büyükçe bir tencereye yarıya kadar su doldurmalı Kabukları soyulmuş arpacık soğanlarını, kabukları soyulmuş ve dörde bölünmüş patateslerle kerevizleri, üstleri kazındıktan sonra önce uzunlama sına ikiye, sonra enliliklerine üçe bölün, müş havuçları, kabukları ayıklanmış sar mısakları katmalı Hepsini bu suyun içinde iyice yıkadıktan sonra tencerenin su yunu süzmeli Birkaç defa tencereye dökülecek suda sebzeleri yıkadıktan sonra suyu iyice süzmeli Yıkanmış ve suları süzülmüş sebzenin üstüne zeytinyağıyle birbuçuk bardak suyu dökmeli Yeteri kadar tuz (isteyenler karabiber de katabilirler) da serptikten sonra tencereyi ateşe oturtmalı Sebzeler yumuşayıncaya kadar yani yarim saat kadar bunları pişirmeli Sebzelerde hafif yumuşama olunca tencereyi ateşten indirmeli ve sebzeleri bir kenarda ılımaya bırakmalı Beri yanda palamutların solungaçlarıyle içlerini çıkarıp attıktan ve yüzgeçlerini kestikten sonra balıkların içini, dışını bol akarsuda iyice yıkamalı Sonra balıkları ikişer parmak kalınlığında dilimlere doğramalı Yuvarlak dilimlere doğranmış balıkları bir defa daha yıkayıp sularını süzdükten sonra bunları ılımış sebzelerin üstüne yayarak düzenli bir biçimde yerleştirmeli Bir limonun suyunu da gezdirerek balıkların üstüne döktükten sonra tencerenin kapağını örtmeli ve kabı ateşe oturtmalı Balıkları onaltı dakika kadar pişirdikten sonra tencereyi ateşten indirmeli Önceden temizlenmiş, yıkanmış ve kıyarcasına ince doğranmış maydanozu serpmeli, pi-lâkiyi bir kenarda soğumaya bırakmalı Tenceredeki yemek iyice soğuyunca bir servis küreğiyle balıkları servis tabağına almalı Sebzeyi de tabağın çevresine aldıktan sonra pilâkiyi soğuk olarak servis yapmalı palamut pilaki Malzeme : 1 iri palamut 2 adet orta boy patates 2 adet havuç 2 adet iri soğan 2 adet iri domates, limon 4-5 diş sarmısak 1 çay bardağı zeytinyağı Defne yaprağı, maydanoz Palamut temizlenir, yıkanır, halka halka doğranarak tuzlanır ve tencereye dizilir Yarım halka şeklinde doğranmış soğan, ince kesilmiş havuç, kıyılmış sarmısak ve maydanoz ile karıştırılır Balıkların üzerine yerleştirilir Bunların üzerine de halka halka kesilmiş limon ve domatesler dizilir Tuz ve zeytinyağı ilave edilir Tencerenin kapağı kapatılarak harlı alev üzerine yerleştirilir Alev ayarı yapıldıktan 40 dakika sonra tencere ateşten indirilir PALAMUT BALIĞI PİLAKİSİ 1 Palamut 6 Diş sarmısak 1 Su bardağı zeytinyağı 2 Çorba kaşığı domates salçası 3 Soğan 4 Su bardağı su 2 Havuç Yeteri kadar tuz, karabiber Yarım demet maydanoz 1 Limon 3 Patates Bir tencereye zeytinyağı dökünüz İçine soğan çentiniz Temizlenmiş havuç ve maydanozları doğrayınız Patatesi de ufak ufak kesip tencereye atınız Hepsini orta ısıda soğan pembeleşinceye kadar, tahta kaşıkla karıştırınız Tuz ve biberini de serpiniz Sarımsaklarını da katınız Bu harcı balık tepsisine yayınız Üzerine de temizlenmiş kesilmiş ve yıkanmış palamut parçalarını diziniz Bunların üstüne ve etrafına da harçtan koyunuz Domates salçasını su ile karıştırarak tepsiye dökünüz Suyunu koyunuz Limonu da halka halka kesip tepsiye diziniz Piştiğinde soğuk servis yapınız PALAMUT PİLAKİ Malzemesi 1 kg'lık palamut 3-4 soğan 2 patates 4 domates 5-6 diş sarımsak 6-7 dal maydanoz 1 limon 3 çorba kaşığı sıvıyağ Tuz Karabiber Balıkları ayıklayıp yıkayın ve süzün Dilimleyip tuzlayın Soğan, pa-|ates, domates ve limonu halka lıalka dilimleyin Maydanozları ayıklayıp yıkayın Sarımsakları soyup iri iri doğrayın Fırın kalıbını hafifçe yağlayın Balık ve limon dilimlerini değişimli darak dizin Domates, soğan ve patates dilimlerini hafif üstüste gelecek şekilde balığın çevresine dizip sarımsakları ilave edin Üzerine sıvıyağı gezdirerek döküp tuz ve karabiber serpin Önceden ısıtılmış 190 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin Maydanoz yaprakları ile süsleyip sıcak olarak servis yapın Palamut Pilaki 3 adet palamut balığı 4 adet soğan 4 adet patates 2 adet havuç Yarım bardak ayçiçek yağı 2 adet domates 2 adet limon Tuz Defne yaprağı Az salça Maydanoz Balıkları ayıklayıp yuvarlak doğrayın Patatesleri ince dilim yapın Havucu, soğanı da doğrayın Hepsini beraber yağda 15 dakika kavurun Salçayı ve domatesi de katın Az daha çevirin Tuzunu da katın Balıkları tepsiye dizin Yapılan malzemeyi üstüne serin Defne yapraklarını ve limonu aralarına dilimleyip koyun ve fırına verin 45 dakikada hazırdır Maydanozu da üstüne serin Salatayla servis yapın PALAMUT PİLAKİSİ MALZEMESİ: 1 dilimlenmiş palamut 3 küçük soğan 3 domates 5 yeşil sivribiber yarım demet maydanoz 1 fincan zeytinyağı yarım tatlı kaşığı tuz Balığı yıkayıp tuzlayın Halka şeklinde ince kesilen soğanı yağda, pembeleştirin Doğranmış domatesleri ve biberleri, soğanların üzerine ekleyip hepsini karıştırarak pişirin Hazırlanan harcın 2/3 ünü fırın tepsisine kıyılmış maydanozla birlikte yayın Balığı bu harcın üzerine dizin En üste de harcın geri kalanını maydanozla birlikte koyun 180 derece ısıtılmış fırında 20- 25 dakika pişirin Pilakinizi sıcak ılık veya soğuk yiyebilirsiniz |
Palamut Pilakisi Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Palamut Pilakisi TarifiPalamut Pilakisi Tarifi 2 orta boy palamut 1 kuru soğan 3 sivri biber 3 diş sarımsak 1 defne yaprağı 2 domates 3/4 çay bardağı su 3/4 çay bardağı zeytinyağı Tuz Karabiber Palamutları temizleyip dörde bölün Tencereye zeytinyağını alın Soğanları ufak doğrayıp kavurun, ince doğranmış sivri biber ve domatesleri ilave edip karıştırın 3/4 çay bardağı su ekleyin İnce doğranmış sarımsak ve baharatları da ilave edip 10 dakika pişirin Palamutları tencereye alın ve kısık ateşte 10 dakika pişirin Yemeği güvece alın ve yemeğin üzerine isteğe göre renkli biber ve soğan koyup 5 dakika fırınlayın ve sıcak ya da soğuk servis yapın |
Palamut Pilakisi Tarifi |
10-28-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Palamut Pilakisi TarifiPalamut Pilakisi Tarifi Malzemeler: 1 adet palamut 2 adet soğan 3 adet domates 5 adet sivri biber 1 fincan zeytinyağı 3 adet karanfil maydanoz tuz limonsuyu Balık iyice yıkanıp suyu süzüldükten sonra dilimlenip tuzlanıp fırın kabına dizilir Soğanlar halka şeklinde doğranır, biberler ve domateslerde doğranır Diğer malzemeler ile birlikte balığın üzerine yerleştirilir Üzerine limon ve zeytinyağı dökülerek fırında pişirilir |
Palamut Pilakisi Tarifi |
10-28-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Palamut Pilakisi TarifiPalamut Pilakisi Tarifi 800 gr palamut balığı (kafaları kesilip içi temizlendikten sonra 1,5 cm kalınlığında dilimlenmiş) 1 küçük limon (dilimlenmiş) 100 gr (1/2 su bardağı) rafine yağ 1 orta boy soğan (ince doğranmış) 2 iri diş sarımsak (ince kıyılmış) 1 orta boy havuç (kazınıp iri zar biçiminde doğranmış) 2 küçük patates (kabukları soyulup iri zar biçiminde doğranmış) 1 küçük kereviz (kabukları soyulup iri zar biçiminde doğranmış) 2 orta boy domates (kabukları soyulup kuşbaşı doğranmış) 1 defne yaprağı 500 gr (2 1/2 su bardağı) su 1 çay kaşığı tuz 2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış) Bir tepsiyi 1 çorba kaşığı rafine yağla yağlayınız Balık dilimlerini tepsiye yerleştirip üstlerine limon dilimlerini diziniz Kalan rafine yağı bir tencerede, orta ateşte kızdırınız İçine soğanları atıp 3 dakika, karıştırarak pişiriniz Hemen sonra sarımsağı ekleyip, 1-2 dakika daha kavurunuz Sarımsaklar pembeleşir pembeleşmez havuç, patates ve kerevizleri ekleyip, karıştırarak 3-4 dakika daha pişiriniz Domates, defne yaprağı, su, ve tuzu katıp ağır ateşte 30-35 dakika, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriniz Hazırladığınız bu harcı balık dilimlerinin üstüne döküp maydanozu da serpiniz Tepsiyi fırında ya da ağzı kapalı olarak orta ateşte 10-15 dakika daha pişirip, sıcak sıcak servis ediniz |
|