Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayni, hizmetleri, nakdi, sosyal, yardım

Ayni Nakdi Yardım (Sosyal Yardım) Hizmetleri

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ayni Nakdi Yardım (Sosyal Yardım) Hizmetleri

AYNİ NAKDİ YARDIM (SOSYAL YARDIM) HİZMETLERİ

YASAL DAYANAK

Temel gereksinimlerini karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük düzeyde dahi sürdürmekte güçlük çeken kişi ve ailelere 28091986 tarihinde yürürlüğe giren, 29121993, 10041997, 31032005 ve 01072006 tarihlerinde bazı maddeleri değiştirilen “Ayni Nakdi Yardım Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde sosyal yardım hizmetleri yürütülmektedir

SOSYAL YARDIM; Yoksulluk içinde olup da temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken kişilere ve ailelere kaynakların yeterliliği ölçüsünde yapılan ayni ve nakdi yardımları kapsamaktadır

YARDIMDAN KİMLER YARARLANIR;

Korunma kararlı kuruluşta bakılan çocuklardan ailesi yanında bakılabilecek olanlar,

Korunma kararlı sırada bekleyen çocuklar;

Hakkında korunma kararı alınmak talebiyle başvuruda bulunulup, korunma kararı alınmaksızın ekonomik destek ile ailesi yanında bakılabilecek durumda olan çocuklar,

Doğal afetler nedeniyle ekonomik yoksunluk içine düşmüş olan aileler veya yakınlarını kaybederek kimsesiz ve korunmasız kalmış kişiler,

Olağanüstü bir felaket, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayatı tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan kişiler,

Korunma kararı olup da yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle Yetiştirme Yurtlarından ayrılan çocuklar,

Korunma kararı olmamakla birlikte eğitimine devam edemeyecek durumda olan ilk ve orta öğretim öğrencileri,

Ayni ve nakdi yardım hizmetlerinde,kişinin yaşadığı bölgenin sosyoekonomik özellikleri göz önünde bulundurulur Bu çerçevede kişinin asgari yaşam seviyesine ulaşması amacıyla sorununu çözümleyebileceği süreler içinde (6 ay, 1 yıl ve daha uzun süreli) veya geçici nitelikte ve değişen miktarda yardım sağlanır

AYNİ VE NAKDİ YARDIMDA ÖNCELİKLER

Ayni ve nakdi yardım hizmetlerinde, ailelerin ekonomik yoksunluğu nedeniyle;

Korunma kararlı, kuruluşta bakılmakta iken, ayni nakdi yardımla desteklenerek ailesi veya yakınları yanında bakımları sağlanan çocuklar,

Korunma kararlı olup, kuruluşlarda yer olmadığı için sıraya alınmış olup, ayni nakdi yardımla desteklenerek ailesi veya yakınları yanında bakılan çocuklar,

Yaş sınırlarını tamamları nedeniyle Yetiştirme Yurtlarından ayrılan gençler,

Ailenin ekonomik yoksunluğu nedeniyle korunma kararı talep edilen, ayni nakdi yardımla desteklendiği için korunma kararından vazgeçirilerek ailesi veya yakınları tarafından bakılan çocuklara öncelik tanınır

NASIL YARARLANILIR:

Bir dilekçe ile İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvurulur Sosyal çalışmacı müracaatçı ile bir ön görüşme yapar Durumunun ayni-nakdi yardıma uygun olduğu kanısına varıldığı takdirde müracaatçı için bir dosya açılır Sosyal çalışmacı tarafından müracaatçı hakkında sosyal inceleme yapılır Sosyal inceleme sonucunda yardım yapılmasına karar verilen kişiler için yardım işlemleri başlatılır

HİZMETTEN YARARLANACAKLARDAN İSTENİLEN BELGELER

Nüfus kayıt örneği

İkametgah İlmuhaberi

Öğrenci ise öğrenim belgesi

Gerek görülmesi durumunda diğer makam ve kişilerden alınacak bilgi ve belgeler

YARDIM ÇEŞİTLERİ

Geçici ayni-nakdi yardımlar,

6 ay süreli nakdi yardımlar,

1 yıl süreli nakdi yardımlar,

Uzun süreli nakdi yardımlar,

YARDIM YAPMAYA YETKİLİ MAKAMLAR

Genel Müdür

Vali ve Kaymakam

İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü

TANIMLAR

Ayni Yardım: Yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, tıbbi araç-gereç ile rehabilitasyon amaçlı protez araçları gibi sosyal inceleme raporuyla müracaatının ihtiyacına göre verilecek mal ve malzeme yardımıdır

Nakdi Yardım: Sosyal inceleme raporu sonucunda müracaatçının ihtiyacına göre verilecek para yardımıdır

Sosyal Yardım Miktarı: En yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %40 'dır Bu miktar 2008 yılı Temmuz ayı itibariyle 195,50 YTL 'dir Devlet memuru aylığındaki değişmelere göre bu miktarda değişmektedir

AYNİ NAKDİ YARDIM HİZMETLERİNİN GENEL İLKELERİ;

Sosyal yardım hizmetlerinde esas ilke, kişilerin kendi kendilerine yeterli duruma getirilmesidir

Korunmaya muhtaç çocuğa, muhtaç özürlü ve yaşlıya öncelik tanınır,

Yardım talebinin fazla olması durumunda muhtaç olma derecesi, acil olma durumu, başvuru veya tespit sırası dikkate alınır,

Sosyal yardımların, sosyal güvenlik sisteminin boşluklarını dolduracak şekilde planlanıp geliştirilmesine özen gösterilir

Yardımların yapılmasında ve muhtaçlık tespitinde Kurumun takdir yetkisi esastır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com