|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
böbrek, içilmesi, kadınlarda, meşrubat, riski, taşları |
![]() |
Kadınlarda Böbrek Taşları Riski Ve Meşrubat İçilmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kadınlarda Böbrek Taşları Riski Ve Meşrubat İçilmesiKadınlarda Böbrek Taşları Riski ve Meşrubat İçilmesi Bol sıvı alımı, tüm yazarlarca olmasa da çoğu yazar tarafından böbrekte taş olan durumlarda yinelemeyi azalttığı düşünülerek önerilmektedir ![]() Belli meşrubatların böbrek taşı oluşumu üzerinde etkileri ile ilgili çok az çalışma vardır ![]() Bira ve kahve tüketimi ile böbrek taşı öyküsü arasında negatif bir ilişki vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1986-1994 yılları arasında, böbrek taşı öyküsü olmayan 81093 hemşire çalışmaya katılmış ve 18 meşrubat sorgulanmıştır ![]() ![]() Kafeinli kahve, kafeinsiz kahve, çay, şarap belirgin olarak riskle ters ilişkili, greyfurt suyu riskle doğrudan bağlantılı bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Araştırmanın bulguları total sıvı alımının, böbrek taşı oluşumu ile ters ilişkili olduğu hipotezini doğurmaktadır ![]() Kafein, Antidiüretik hormonu ADH’nin (Vücuttan su atılmasını kontrol eden hormon) böbrek üzerindeki etkisiyle yarışarak idrarı daha fazla dilue etmekte ve kristal formasyon riskini azaltmaktadır ![]() ![]() Benzer olarak alkol ADH'u inhibe eder, idrar akımı artar, idrar konsantrasyonu azalır ![]() ![]() ![]() ![]() Diyetteki kalsiyum, potasyum ve süt alımı riskle ters orantılıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|