|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağlı, huzurevleri, kamu, kuruluşlarına, kurum |
![]() |
Kamu Kurum Kuruluşlarına Bağlı Huzurevleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kamu Kurum Kuruluşlarına Bağlı HuzurevleriKAMU KURUM KURULUŞLARINA BAĞLI HUZUREVLERİ 2828 sayılı kanunun 34 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tablo III:08 ![]() ![]() HUZUREVİ HUZUREVİ SAYISI KAPASİTE DİĞER BAKANLIKLARA BAĞLI HUZUREVLERİ 6 2442 BELEDİYELERE AİT HUZUREVLERİ 22 2104 TOPLAM 28 4546 Bu iki grubun huzurevi sayısının 25, toplam kapasitesinin 4432 olduğu tablo III’de görülmektedir ![]() Yönetmeliğin 4 ![]() "d" fıkrasında Huzurevleri muhtaç yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak ve bakmak, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan yatılı sosyal hizmet kuruluşlarını, ifade etmektedir ![]() SHÇEK dışındaki huzurevlerinin büyük bir çoğunluğu kurum kanunu ve yönetmeliklerden önce açıldığı için yönetmelik hükümleri doğrultusunda düzenleme yapılmasında aksaklıklar yaşanmaktadır ![]() ![]() YAŞLI DAYANIŞMA MERKEZLERİ 2828 sayılı Kanunun 9 ![]() ![]() ![]() Yönergenin 4 ![]() “d” fıkrasında yaşlı ev ortamında yaşayan 60 yaş ve üzerindeki kişiyi ifade etmektedir ![]() Bu merkezlerde üye olan yaşlılar için sohbet ve eğlence toplantıları düzenlenmekte ![]() ![]() Merkezde yaşlı kişilerin bir araya gelerek ortak ilgilerini sorunlarını paylaşabilmelerine sorunlarına birlikte çözüm yolları aramalarına zamanlarını aktif şekilde geçirebilmelerine yalnızlık duygusundan kurtulmalarına gerektiğinde destek hizmeti almalarına olanak sağlanmaktadır ![]() Şu anda sosyal ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanmasında destek hizmetleri veren gündüzlü hizmetler yönerge doğrultusunda hizmet vermektedir ![]() Tablo IV:08 ![]() ![]() MERKEZLER ERKEK KADIN ÜYE SAYISI ANKARA EMEK YDM 28 178 206 ANKARA MAMAK YDM 47 37 84 ÇANAKKALE YDM 23 168 191 İZMİR NEBAHAT DOLMAN YDM 73 334 407 ESKİŞEHİR YDM 63 15 78 Toplam 234 732 966 Yaşlı Dayanışma Merkezlerinin sayıları ve çalışma alanlarının genişletilmesi gerekmektedir ![]() ![]() YAŞLI BAKICILARININ EĞİTİM PROJESİ Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Vakfı (MESEV) işbirliğinde “Yaşlı Bakıcılarının Eğitim Projesi” kapsamındaki protokol 23/12/1999 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir ![]() Bu projenin, ülkemizde yaşlı bakımına yönelik ara insan gücüne olan ihtiyacı karşılamak, yetiştirilecek nitelikli ara elemanların ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunabilmelerini sağlamak ve ülkemizden Almanya’ya çalışma amacıyla giderek burada uzun süre kalan vatandaşlarımızın çocuklarının, ülkemiz şartlarına uyumlarını sağlayabilmek için, - Yaşlı bakımında uzmanlaşarak diploma programına gidebilmeleri için meslek lisesi düzeyinde eğitim programlarının hazırlanmasını, - Başvuruda bulunan bireyler, sertifika programları ile eğiterek, yaşlı bakımı ve hizmetleri konusunda deneyimli, bilinçli ve nitelikli ara elemanlar kazandırılmasını, - Almanya’dan kesin dönüş yapan, bu ülkede veya ülkemizde değişik öğretim kademelerinden geçen gençlerimizin sosyal hizmet alanlarından biri olan yaşlı bakımı konusunda yetiştirilerek bir meslek edinmelerini, - Yetiştirilen elemanların istihdamının gerçekleştirilmesini, sağlamaktır ![]() Söz konusu proje gereği başvuruda bulunan 43 kişiden mülakat yapılarak 21 kişi eğitim almak üzere seçilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız Meslek Lisesinde devam eden Projenin süresi 3 öğretim yıldır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|