Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağlı, huzurevleri, kamu, kuruluşlarına, kurum

Kamu Kurum Kuruluşlarına Bağlı Huzurevleri

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kamu Kurum Kuruluşlarına Bağlı Huzurevleri

KAMU KURUM KURULUŞLARINA BAĞLI HUZUREVLERİ

2828 sayılı kanunun 34ve 35 Maddeleri doğrultusunda “Kamu Kurum ve Kuruluşları Bünyesinde Açılacak Huzurevlerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmeliği 05041987 tarih ve 19422 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir Bu yönetmelikte kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde açılacak huzurevlerinin açılış, çalışma, fiziki şartlar, personel şartları, teftiş ve denetim işlem ve esaslarına mevcut mevzuata uygun bir şekilde belirlemek çağdaş anlayış ve şartlara uygun düzeyde hizmet vermelerini sağlamak amaçlanmıştır

Tablo III:08012009 tarihi itibariyle

HUZUREVİ

HUZUREVİ SAYISI

KAPASİTE

DİĞER BAKANLIKLARA BAĞLI HUZUREVLERİ

6

2442

BELEDİYELERE AİT HUZUREVLERİ

22

2104

TOPLAM

28

4546

Bu iki grubun huzurevi sayısının 25, toplam kapasitesinin 4432 olduğu tablo III’de görülmektedir

Yönetmeliğin 4 Maddesi "e" fıkrasında yaşlı sosyal veya ekonomik yönden yoksunluk içinde korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç yaşlı statüsündeki kişiyi,

"d" fıkrasında Huzurevleri muhtaç yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak ve bakmak, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan yatılı sosyal hizmet kuruluşlarını,

ifade etmektedir

SHÇEK dışındaki huzurevlerinin büyük bir çoğunluğu kurum kanunu ve yönetmeliklerden önce açıldığı için yönetmelik hükümleri doğrultusunda düzenleme yapılmasında aksaklıklar yaşanmaktadır İlgili Yönetmeliğin günümüz koşullarına göre düzenlenmesi ve yaptırımının belirlenmesi gerekmektedir

YAŞLI DAYANIŞMA MERKEZLERİ

2828 sayılı Kanunun 9maddesinin “j” fıkrası doğrultusunda Yaşlı Dayanışma Merkezleri hakkındaki yönerge 07/05/2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir Bu yönergede yaşlı dayanışma merkezlerinde verilecek hizmetlerin çeşidi, niteliği ve işleyiş esaslarını, personel çalışma esas ve usullerini tespit etmek amaçlanmıştır

Yönergenin 4maddesi “c” fıkrasında merkez yaşamını evde yalnız ve ailesi ile birlikte sürdüren yaşlıların yaşam kalitesini arttırmak, boş zamanlarını değerlendirmek, sosyal, psikolojik ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında rehberlik ve mesleki çalışma yapılarak sosyal ilişkilerini ve aktivitelerini arttırmak amacıyla kurulan Yaşlı Dayanışma Merkezini,

“d” fıkrasında yaşlı ev ortamında yaşayan 60 yaş ve üzerindeki kişiyi ifade etmektedir

Bu merkezlerde üye olan yaşlılar için sohbet ve eğlence toplantıları düzenlenmekte Psikolojik danışmanlık, çeşitli konularda rehberlik, refakatçi temini el becerilerine yönelik aktiviteler, basit sağlık yardımları yapılmaktadır

Merkezde yaşlı kişilerin bir araya gelerek ortak ilgilerini sorunlarını paylaşabilmelerine sorunlarına birlikte çözüm yolları aramalarına zamanlarını aktif şekilde geçirebilmelerine yalnızlık duygusundan kurtulmalarına gerektiğinde destek hizmeti almalarına olanak sağlanmaktadır

Şu anda sosyal ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanmasında destek hizmetleri veren gündüzlü hizmetler yönerge doğrultusunda hizmet vermektedir

Tablo IV:08012009 tarihi itibariyle

MERKEZLER

ERKEK

KADIN ÜYE SAYISI

ANKARA EMEK YDM

28

178 206

ANKARA MAMAK YDM 47 37 84

ÇANAKKALE YDM

23

168 191

İZMİR NEBAHAT DOLMAN YDM

73

334 407

ESKİŞEHİR YDM

63

15 78

Toplam 234 732 966

Yaşlı Dayanışma Merkezlerinin sayıları ve çalışma alanlarının genişletilmesi gerekmektedir İl Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan Merkezlerin Yönetmelik hükümleri ile çalışmaları sürdürmesi bir gerekliliktir

YAŞLI BAKICILARININ EĞİTİM PROJESİ

Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Vakfı (MESEV) işbirliğinde “Yaşlı Bakıcılarının Eğitim Projesi” kapsamındaki protokol 23/12/1999 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir

Bu projenin, ülkemizde yaşlı bakımına yönelik ara insan gücüne olan ihtiyacı karşılamak, yetiştirilecek nitelikli ara elemanların ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunabilmelerini sağlamak ve ülkemizden Almanya’ya çalışma amacıyla giderek burada uzun süre kalan vatandaşlarımızın çocuklarının, ülkemiz şartlarına uyumlarını sağlayabilmek için,

- Yaşlı bakımında uzmanlaşarak diploma programına gidebilmeleri için meslek lisesi düzeyinde eğitim programlarının hazırlanmasını,

- Başvuruda bulunan bireyler, sertifika programları ile eğiterek, yaşlı bakımı ve hizmetleri konusunda deneyimli, bilinçli ve nitelikli ara elemanlar kazandırılmasını,

- Almanya’dan kesin dönüş yapan, bu ülkede veya ülkemizde değişik öğretim kademelerinden geçen gençlerimizin sosyal hizmet alanlarından biri olan yaşlı bakımı konusunda yetiştirilerek bir meslek edinmelerini,

- Yetiştirilen elemanların istihdamının gerçekleştirilmesini,

sağlamaktır

Söz konusu proje gereği başvuruda bulunan 43 kişiden mülakat yapılarak 21 kişi eğitim almak üzere seçilmişlerdir Seçimde, Almanya’dan kesin dönüş yapan işçilerimizin çocukları ile deprem bölgesinden başvuran gençlerimize öncelik tanınmıştır Bu kişiler 17 Ocak 2000 tarihinde Ankara’da bir ay süreli bir tanıtım programına tabi tutulmuşlardır Bu programı Almanya’dan gelen iki kişilik bir uzman grubu gerçekleştirmiştir Tanıtım programı bitiminde Almanca dil öğrenimi ve bilgisayar kursu başlamıştır

Kız Meslek Lisesinde devam eden Projenin süresi 3 öğretim yıldır Teorik dersler ve uygulama toplam 3200 saattir Kasım 2002 ‘de eğitim programı tamamlanmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com