|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
doğru or ahmet, felsefeanlam, inam, sağlığına |
![]() |
Felsefe-Anlam Sağlığına Doğru/Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Anlam Sağlığına Doğru/Ahmet İnamSağlık kavramı bedenle ilgili bir kavramdır ama sonradan ruhun da sağlığı olduğu düşünülmüş tıp tarihinin gelişimi içerisinde, bedenin yanı sıra, ruh da ele alınmıştır ![]() Bugün ben size başka bir sağlıktan, anlam sağlığından söz etmeye çalışacağım ![]() ![]() Anlam sağlığı sözü tam anlaşılmıyor ![]() ![]() Yaşamak, anlayarak yaşamak demektir ![]() Her dem bir anlam sürecindeyiz ![]() Anlamsız yaşam diye bir şey olamaz, yaşamak anlamayla devam eder ![]() Yaşarken çevremizdeki insanlara veya eşyalara değişik anlamlar atfediyoruz; onları seviyor ya da sevmiyoruz; gerçeklikle olan ilişkimiz hep belli anlamlarla yürüyor ![]() ![]() Anlam sağlığımızı belirleyen, anlam atfetmelerimiz,yaşadıklarımıza anlam yüklemelerimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatımızı şöyle bir gözden geçirirsek, hep anlamlarla yürüdüğünü görebiliriz ![]() ![]() ![]() Bir sorunla karşılaşıldığında soruna ilişkin yüklenilen anlamlarla sorun içinden çıkılmaz hale gelebiliyor ![]() ![]() ![]() Anlam bedeni diye bir deyim kullanmak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatttaki anlamlar uçar giderse biz neye benzeriz? Sanırım yaşama dürtümüz yitiririz ![]() Hayatı bilinçle yaşayanlar anlamlarla yaşarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedenimde ve ruhumda hiçbir sorunum yoksa anlam sağlığımı nasıl kontrol edeceğim? Kültür içine doğduğumuz için büyürken anlamları da öğreniyoruz ![]() Yorumlamada bir anlam vermedir ![]() ![]() ![]() ![]() Verdiğimiz anlamları ne kadar kazırsak kazıyalım altından hep başka anlamlar çıkar ![]() Nihai anlamlar var mıdır? ayatta bunu şöyle söyleriz "Benim için bitti" , "Buraya kadarmış"deriz ![]() Anlamlarında inat eden insanlar vardır ![]() ![]() Anlamsız yaşayamayız ama, anlam travmalarıyla da sarsılabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı reddettiğini söyleyenler, hayattaki bütün anlamları yıktığını iddia edenler hayattaysa, bazı anlam tutunmaları var demektir ![]() ![]() Noêsis, anlam verme, iatreia sağlığa kavuşturma anlamında ![]() ![]() ![]() ![]() Çağımız insanı bir anlam aşınması yaşamaktadır ![]() Yaşamın, yaşamdaki yerinin anlamı konusunda, gerekli anlam yenilenmeleri, anlamlamalar, gerçekleştiremediği için, anlam sağlığı bozulmuştur ![]() ![]() Felsefede anlamların sıfırlanması nihilizmdir ![]() Nihilist tutum her zaman anoezi (anlam yitimi) anlamına gelmeyebilir ![]() Nietzsche, değerlerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyler ![]() ![]() ![]() ![]() Kimin hayatı daha anlamlı ya da anlamsız bunu bilemeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Doğuştan itibaren hayatının anlamını hiç sorgulamamış insan, siyasi açıdan ileri olabilir,oysa neoziyatrik açıdan hastadır çünkü anlamları değişterecek gücü yoktur ![]() ![]() * Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
|