|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
felsefehiç, iken or mstirner, ile, kendilik, yolda |
![]() |
Felsefe-Hiç Ve Kendilik Ya Da Hiç İle Yolda İken/M.Stirner |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Hiç Ve Kendilik Ya Da Hiç İle Yolda İken/M.Stirnerİçine atıldığım şu alçak sonluluk’a karşı başımı her gün yeniden kaldırmak zorundayım ![]() ![]() ![]() Bugün “Hingabe” sözcüğü üzerine düşünürken, sözlük karıştırdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki zıt düşünce bir arada mevcuttur: Bir yanda Kendilik (Ben), diğer bir yanda ise Kendilik-İlüzyonu ![]() Kendini ararken kişi durmadan, dinlenmeden bir huzursuzluk içindedir; huzur dilencisidir ![]() ![]() Öznenin ilk (asıl) nesnesi kendisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Özne kendinin yabancısıdır ve öznellik yabancılıktır –işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıda çok kısa açıkladığım özne-nesne-ilişkisi (bak burada da ilişki var ama asli nitelikteki bu ilişki sosyal değildir!) kayıtsız-şartsız bir kabullenmeyi öngörür, kendilik-dilencisi olmamak için ![]() Kayıtsız-şartsız bir kabullenme: Ben’im, Değil’im, Ben ben’im, Ben değil’im ![]() Ben ben’im, çünkü Ben değil’im ![]() Ben değil’im, çünkü Ben’im ![]() Kayıtsız-şartsız kabullenme ile kayıtsız-şartsız ret içiçedir ![]() ![]() Sonuç olarak Ben, Ben isem, Ben, Sen’im ve Sen de Ben’im / sin ![]() Başa dönüyor ve akıl yürütmemi bitiriyorum: Özne kendinin nesnesidir ![]() ![]() ![]() Bu noktadan yola çıkarak (ki bu, dünya-içinde-olma’nın çıkış noktasıdır) sevgi, âşk, şefkat, onur, paylaşmak, yaratıcılık ve diğer her şey açıklanabilir ve özümsenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrarlarsak: nesnesiz öz yok ![]() Bu noktada Tek, yaratıcılığını sunarken, (aslında kendini sunar –sich hingeben) ortaya çıkan eser, özne-nesne-ilişkisinin kayıtsız-şartsız kabulüdür ![]() ![]() ![]() Senin ile ne kadar çok paylaşırsam, senin ile o kadar çok senli-benli olmak isteyeceğim (ya da olacağım) ![]() ![]() ![]() Seni, dünya-içinde-olabilmek için dil ve düşünce içinde olmaya çağırıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Oluşmak, Olmak ile ölüm arasında bir köprüdür ![]() Bu köprüde yürümeğe çağırıyorum –seni ![]() ![]() ![]() Ben ve Sen Biz olduğu sürece kirli kalacak ![]() ![]() Kaynak: Kara Mecmua, Sayi 11, Mayis 2006 ![]() |
![]() |
![]() |
|