![]() |
Çocuğu Yetiştirmek|Makaleler-Denemeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuğu Yetiştirmek|Makaleler-DenemelerBir Öğrencimin Bana Öğrettikleri Yazan: Doğan Cüceloğlu Kaliforniya'da Long Beach şehrindeki Eyalet Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak ders verirken, aynı sömestrde benim iki dersimi alan bir kız öğrencim dikkatimi çekmeye başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kişiye parası için yüz vermiş olabileceğini düşündüm ![]() ![]() Acaba benim güzel öğrencim bu adamda ne bulmuştu? Bir hafta sonra ders çıkışı koridorda öğrencimin yanına yaklaştım ve Sally adıyla anacağım öğrencimle aramızda şöyle bir konuşma geçti: "Sally, nişanlınla nasıl tanıştığınızı merak ediyorum? "Bir kilise faaliyetinde aynı komitede çalıştık; o zaman tanıdım kendisini " "Nesi seni etkiledi; hangi özelliklerini sevdin? Sally, bir Amerikalı olarak bu soruyu hiç beklemiyordu ![]() ![]() ![]() Şaşkınlığı geçince çok içten, gözlerinin içi gülerek, "O şahane bir insan; o benim kahramanım! Ben ondan çok şeyler öğrendim" dedi ![]() O anda ilk hissettiğim şey kıskançlık duygusu oldu ![]() ![]() ![]() "Nasıl yani?" dedim ![]() "Frank bir yetimhanede büyümüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzüme tokat yemiş gibi oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç hafta sonra Sally'e , ailesinin nerede oturduğunu sordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu planımı Sally'e söylediğimde Sally, "O gün ben de aileme gidecektim; isterseniz beraber gidebiliriz," dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ziyaret ettiğim bu güleryüzlü sıcak ailede, iki olay gerçekten dikkatimi çekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O bakışa karşı bütün yaptığım, mahcup bir gülümseme oldu ![]() Bu güleryüzlü sıcak ailede dikkatimi çeken ikinci olay, Sally'nin ağabeyi Brian'ın davranışı oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Brian'ın yaşam vizyonunu sormadım, ama davranışından nelere öncelik verdiği belli oluyordu ![]() ![]() ![]() Sally'e sordum: "Baban seninle randevulaşır mıydı?" "Evet", dedi, "yalnız benimle değil, her çocuğuyla sırasıyla başbaşa zaman geçirirdi ![]() ![]() ![]() ![]() "Biz Frank'le konuştuk" diye cevap verdi ![]() ![]() ![]() Kendi çocuklarıma içim yandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine kimseye kızamayacağımı anlayınca, 'bundan sonra ne yapabilirimle ilgili düşünmeye karar verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğuyla randevusuna sadık kalan baba, 'Seninle zaman geçirmek istiyorum, seni özledim', mesajını güçlü olarak verir ![]() ![]() Bir ana babanın çocuklarına verebileceği en büyük miras, varoluşun beş boyutunda beslenmiş ve buna inanmış güçlü bir CAN'dır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çocuğu Yetiştirmek|Makaleler-Denemeler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuğu Yetiştirmek|Makaleler-Denemelerİyi Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Her ebeveyn kendi çocuklarının mükemmel olmasını isterler ![]() ![]() ![]() Belki bir anne , belki bir baba olarak bu site bulunuyorsunuz ya da geleceğin ebevyn adaylarısınız ![]() ![]() ![]() Yazının devamında özgüvenli çocuğun nasıl yetiştirileceğini, bu özgüvenin onlara neler sağlayacağını daha sonra ise internetten derlediğim pratik çocuk yetiştirme metotlarını sizlere sunacağım ![]() ÖZGÜVENLİ ÇOCUK YETİŞTİRME Çocukluk dönemi, bireyin kendi değerini biçtiği dönemdir ![]() sahip olduğu fiziksel ve zihinsel özelliklerinin kendisi tarafından değerlendirilmesiyle oluşur ![]() akıllı olarak görülüp görülmemesi kendisine ilişkin bir imge oluşturmasına etki eder ![]() Kendi değerlerini oluşturan birey sosyal ortamlarda isteklerini, beklentilerini, rahatsızlıklarını kolayca dile getirir ve çevresindeki olumsuzluklardan da en az derecede etkilenir ![]() Özgüveni gelişmiş çocuğun akademik başarısı yüksek olur, kendini geliştirmek için uygun ortamlardan yararlanır, girişimcidir ![]() yüksektir ![]() ![]() bütün olarak görürler ![]() özgüvenli bir birey olmasında anne-baba davranışlarının etkisi çok büyüktür ![]() Çocuğun doğumdan başlayıp bir yaşına kadar devam eden süreçte ailenin ilgisinin tutarlı, yeterli ve devamlı olması bebeğin de dünyayı tutarlı, güvenli bir yer olarak algılamasını sağlar ![]() bulunur, sorular sorar ![]() önemli rol oynar ![]() Başarma duygusunu ortaya çıkarmak için çocuklara yaşına uygun sorumluluklar vermek ve sorumluluğu yerine getirdiğinde onu övmek özgüvenin gelişmesinde etkilidir ![]() Çocuğunuza sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu hissettirmeniz için ona zaman ayırmak ve bu zamanı onun da hoşlanacağı bir etkinlik ile geçirmek, bu zaman dilimini onun ihtiyaçlarını anlamaya yönelik olarak da değerlendirmek özgüvenli bir çocuk olmasına yardımcı olacaktır ![]() Çocuğunuzu bir girişimde bulunması için desteklemek, başladığı bir işi bitirmesine hoşgörü ve sabırla fırsat vermek , kendilerini ortaya koyabilecek ortamlarda bulunması için yüreklendirmek özgüven geliştirmesi için yardımcı olacaktır ![]() Çocuğunuza duyduğunuz sevgi ve saygıyı sözel ve davranışsal olarak ifade etmek, en önemlisi anne-baba olarak birbirinizle olan iletişiminize dikkat ederek iyi bir model olmak özgüvenli çocuk yetiştirmek konusunda size destek sağlayacaktır ![]() KAYNAKÇA “Düşe kalka büyümek, Yankı Yazgan, 2003 “Kişilik ve özgüven, İlkay Kasatura, 1998” “Kendine güvenen çocuk yetiştirme, Gael Lindenfield, 1997″ “Çocuk eğitiminin anahtarı Özgüven, Tony Humphreys, 1996 “ “Temel yaşam becerileri, MEF Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir ![]() 01- Çocukta kendine saygı, çocuğun kendi hayatını düzenleyebildiği ve bunu iyi yapabildiği inancını oluşturan küçük günlük görevlerle sağlanır ![]() 02- Engelleri aşma dürtüsüne kişisel motivasyon denir ![]() içindeki küçük umut çekirdeğidir ![]() ![]() ilerlemekten alıkoyamaz ve eğer bu motivasyon insanın yüreğiden geliyorsa, o kişi yenilmez hale gelir ![]() 03- Hayat bir çocukiçin günlük fırtınalarla baş etmeyi öğrenmekten ibarettir ![]() meydan okumaları kabul etmek, bunlar üzerinde düşünmek için zaman ayırmak ve sonra erişebilir kaynakları kullanarak sorunları çözmek demektir ![]() atlatma becerisiyle donatır ![]() katılımcısı olmayı öğretir ![]() |
![]() |
![]() |
|