|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alalım, alatlı, baştan, felsefealev, hadi, ile |
![]() |
Felsefe-Alev Alatlı İle Hadi Baştan Alalım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Alev Alatlı İle Hadi Baştan Alalım“Düşünce”nin büyüsüne kapılmadan, gücünü abartmadan, ilk kez içselleştiriyormuşçasına geriye çekilip, nasıl bir süreç olduğunu, korkmadan ve üşenmeden irdelemeye var mısınız? Varım diyorsanız, hadi, baştan alalım! ![]() ![]() Alev Alatlı, “Ağlanmayı kesip, baştan başlamanın zamanıdır” diyerek önümüzdeki günlerde TRT ekranlarından bizleri sarsmaya devam edecek ![]() ![]() Alatlı, ‘beyaz cam’a hazırlana dursun, şimdiden programı ile aynı isimli eseri “Hadi, Baştan Alalım! Aklın Yolu da Bir Değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Klasik Batı düşüncesinin siyah-beyaz kurallara boğulmuş dünyasında “Mantık” denilen bilimin bir “Batılı”sı, bir de “Doğulu”su olduğunu öğrenseniz, üstüne üstlük Batı mantığında ısrar eden bilim adamlarının yanlış yaptıklarını öğrenseniz, siz ne yapardınız? Alev Alatlı “Ben bayıldım!” diyor ve ekliyor; “Çünkü, sahici dünyada “mantıklı düşünce” diye bir şey varsa, “o” mantıken iyi ihtimalle fuzzy, saçaklı mantıktır ![]() ![]() Ömür boyu Aristo’nun peşinden koşup da arkanızı dönüp baktığınızda adamların, Hoca Nasrettin mantığıyla akıllı makineler, yapay zekalar ürettiklerini belirten Alatlı, kitabında, safsatalara da yer veriyor ![]() *** Safsata, insanın muhakeme yetisinin yanlış yönde kullanımıdır ve çoğu kez önyargı, eksik bilgi, batıl inançlar, duygusallık, yersiz göndermeler, acelecilik, özensizlik, genelleme, duygu sömürüsü, Türkçeyi kötü kullanma gibi sebeplerden kaynaklanır ![]() Hadi gelin Alatlı’nın kitabından gazetelerde yayınlanan birkaç safsata örneği ile eğlenelim! “…21 ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Önyargılı Dil Safsatası’ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yanlış yoldasınız ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bir ‘Tehdit Safsatası’dır ![]() “Verdiysem ben verdim ![]() ‘Mazeret Safsatası’ ![]() ![]() ![]() “Anayasa bir kez çiğnenmekle bir şey olmaz ![]() ‘Devede Kulak Safsatası’ ![]() ![]() ![]() “İçinde Atatürk ismi geçmeyen namaz, namazdan sayılır mı, sayılmaz mı? Haydi bakalım çıkın işin içinden çıkabilirseniz? 30 Ağustos Ordu Günü, Cottarelli Hazretleri Ankara’ya geliyor, elinde 300 milyon dolarlık bir yardım ve destek çeki ile birlikte!” (Atilla Özdür, 01 ![]() ![]() ‘Abrakadabra Safsata’sı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Safsatalar uzayıp gidiyor ve bugün toplumun her alanında da devam ediyor ![]() ![]() ![]() *** Görülen ‘o’dur ki Alev Alatlı ile ‘Hadi, baştan alalım!’ bizim bir ömür boyu doğru bellediğimiz paremetrelerimizi tersine çevirecek ![]() Olayları değerlendirirken, okuduğumuzu anlarken, birilerini eleştirirken, yazıp-çizerken hatta dedikodu bile yaparken bir daha düşüneceğiz ![]() ![]() ![]() Unutmayalım, siyah ile beyazın yanında gri ve kırçıllı renkler de vardır ![]() Alıntı(Gerçek gündem) |
![]() |
![]() |
|