Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Makaleler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alalım, alatlı, baştan, felsefealev, hadi, ile

Felsefe-Alev Alatlı İle Hadi Baştan Alalım

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Felsefe-Alev Alatlı İle Hadi Baştan Alalım

“Düşünce”nin büyüsüne kapılmadan, gücünü abartmadan, ilk kez içselleştiriyormuşçasına geriye çekilip, nasıl bir süreç olduğunu, korkmadan ve üşenmeden irdelemeye var mısınız?

Varım diyorsanız, hadi, baştan alalım!

Alev Alatlı, “Ağlanmayı kesip, baştan başlamanın zamanıdır” diyerek önümüzdeki günlerde TRT ekranlarından bizleri sarsmaya devam edecek

Alatlı, ‘beyaz cam’a hazırlana dursun, şimdiden programı ile aynı isimli eseri “Hadi, Baştan Alalım! Aklın Yolu da Bir Değildir” kitapçı raflarındaki yerini aldı bile

Klasik Batı düşüncesinin siyah-beyaz kurallara boğulmuş dünyasında “Mantık” denilen bilimin bir “Batılı”sı, bir de “Doğulu”su olduğunu öğrenseniz, üstüne üstlük Batı mantığında ısrar eden bilim adamlarının yanlış yaptıklarını öğrenseniz, siz ne yapardınız?

Alev Alatlı “Ben bayıldım!” diyor ve ekliyor; “Çünkü, sahici dünyada “mantıklı düşünce” diye bir şey varsa, “o” mantıken iyi ihtimalle fuzzy, saçaklı mantıktır Saçaklı mantık ise Batılı mantığın bittiği yerde başlar

Ömür boyu Aristo’nun peşinden koşup da arkanızı dönüp baktığınızda adamların, Hoca Nasrettin mantığıyla akıllı makineler, yapay zekalar ürettiklerini belirten Alatlı, kitabında, safsatalara da yer veriyor

Safsata, insanın muhakeme yetisinin yanlış yönde kullanımıdır ve çoğu kez önyargı, eksik bilgi, batıl inançlar, duygusallık, yersiz göndermeler, acelecilik, özensizlik, genelleme, duygu sömürüsü, Türkçeyi kötü kullanma gibi sebeplerden kaynaklanır

Hadi gelin Alatlı’nın kitabından gazetelerde yayınlanan birkaç safsata örneği ile eğlenelim!

“…21 yüzyılın kaderini belirleyecek bir ülkenin Cumhurbaşkanı, böyle bir zirveye turist gibi gitmemeli” (Güngör Mengi, 30082000)

‘Önyargılı Dil Safsatası’ Türkiye’nin “21 yüzyılın kaderini belirleyecek ülke” olduğu gibi duygu yüklü bir sıfat kullanmış

“Yanlış yoldasınız Amacınız Kadirizm’i çökertmekse ikinizin yaşının toplamından fazla yeğeni vardır Kadir’in” (Pakize Suda, 12092000, Hürriyet)

Bu bir ‘Tehdit Safsatası’dır

“Verdiysem ben verdim” (Süleyman Demirel)

‘Mazeret Safsatası’

“Anayasa bir kez çiğnenmekle bir şey olmaz” (Turgut Özal)

‘Devede Kulak Safsatası’

“İçinde Atatürk ismi geçmeyen namaz, namazdan sayılır mı, sayılmaz mı? Haydi bakalım çıkın işin içinden çıkabilirseniz? 30 Ağustos Ordu Günü, Cottarelli Hazretleri Ankara’ya geliyor, elinde 300 milyon dolarlık bir yardım ve destek çeki ile birlikte!” (Atilla Özdür, 01092000, Akit)

‘Abrakadabra Safsata’sı Yani savunulan şey hakkındaki bir eleştiriyi, konuyu başka bir yere çekerek göz ardı etmekten oluşan hata

Safsatalar uzayıp gidiyor ve bugün toplumun her alanında da devam ediyor

Görülen ‘o’dur ki Alev Alatlı ile ‘Hadi, baştan alalım!’ bizim bir ömür boyu doğru bellediğimiz paremetrelerimizi tersine çevirecek
Olayları değerlendirirken, okuduğumuzu anlarken, birilerini eleştirirken, yazıp-çizerken hatta dedikodu bile yaparken bir daha düşüneceğiz

Unutmayalım, siyah ile beyazın yanında gri ve kırçıllı renkler de vardır

Alıntı(Gerçek gündem)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com