![]() |
29 Ekim|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 29 Ekim|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler29 Ekim (İlkokullar için bir perdelik sınıf içi piyes) Sahne: Bir ders odası ![]() öĞRETMEN — Günaydın çocuklar ![]() ÇOCUKLAR — Günaydın ![]() öĞRETMEN (Tahtaya yazar) — 29 Ekim ![]() öĞRETMEN — Okuyun bunu bakayım ![]() ÇOCUKLAR (Hep bir ağızdan) — 29 Ekim ![]() öĞRETMEN — Bugünün ne olduğunu bilen var mı? ÇOCUKLAR — Biliyoruz, biliyoruz ![]() öĞRETMEN — Bilenler ellerini kaldırsın ![]() ÇOCUKLAR (Hepsi birden ellerini kaldırırlar ![]() öĞRETMEN (Sınıfın en küçüğüne) — Söyle bakayım Ahmet bugün ne günüdür? AHMET — Atatürk'ün doğduğu gün ![]() öĞRETMEN — Sen söyle ![]() ![]() AYŞE — Cumhuriyetin ilân edildiği gün ![]() öĞRETMEN —- Doğru! Ahmet öyle ise bilemedi ![]() ÇOCUKLARIN BAZILARI — Bilemedi, bilemedi ![]() AHMET — Bildim ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Varol Ahmet ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOCUKLAR — Güzel, güzel, çok güzel ![]() öĞRETMEN — Hep beraber söyleyin bakayım bugün ne günü? ÇOCUKLAR — Cumhuriyetin ilân edildiği gün ![]() öĞRETMEN — Cumhuriyetten önce ne vardı? Bunu bilen var mı içinizde? (Birkaç çocuk ellerini kaldırırlar ![]() öĞRETMEN — Söyle bakayım sen Ertuğrul ![]() ERTUĞRUL — Padişahlık varmış ![]() öĞRETMEN — Ne imiş o padişahlık? ERTUĞRUL — Padişah denilen bir adam varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Aferin Ertuğrul, kaç yıl önce oldu bu işler? BİRKAÇ ÇOCUK BİRDEN — ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Demek ki, Cumhuriyet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Birkaç çocuk ellerini kaldırırlar ![]() öĞRETMEN — Söyle bakayım Aydemir ![]() AYDEMİR —- Cumhuriyet demek, padişahı kovmak demektir ![]() öĞRETMEN — Peki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERAL — Cumhuriyet demek, milletin kendi kendisini idare etmesi demektir ![]() öĞRETMEN — Gazi babamızı bilen var mı içimizde? ÇOCUKLAR — Var, var, var, var ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Aydın, sen Gazi babamızı anlat bakayım? AYDIN — 1881'de 13 Mart'ta doğdu ve 1938'de 10 Ka-sım'da öldü ![]() ![]() ![]() SUNA — öğretmenim ben Gazi babamızın yüzünü hiç görmedim ![]() öĞRETMEN — Resmini de görmedin mi? SUNA — Gördüm ![]() ![]() öĞRETMEN — Sen söyle bakayım özcan ne anlattılar? öZCAN — Babam dedi ki, eskiden okumak yazmak çok zormuş ![]() ![]() öĞRETMEN — Çocuklar! Hiç size analarınız, babalarınız eski zaman mekteplerinden bir şeyler anlattılar mı? (Birkaç çocuk ellerini kaldırırlar ![]() öĞRETMEN — Nasıl zormuş? öZCAN — Eskiden yıllarca mektebe giderlermiş de yine doğru dürüst okumasını, yazmasını bir türlü öğrenemezlermiş ![]() öĞRETMEN — Acaba neden böyle imiş? öZCAN — Babam söyledi amma pek iyi anlayamadım ![]() BİRKAÇ ÇOCUK — A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Şaştınız kaldınız demek bu işe ![]() öZCAN — Ne bileyim ben babam öyle söyledi ![]() öĞRETMEN — Babanın hakkı var ![]() ![]() ÇOCUKLAR GÜLERLER — Arap ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOCUKLAR — Nasıl ters? öĞRETMEN — Şimdi soldan sağa doğru yazıyoruz değil mi? ÇOCUKLAR — Evet, evet ![]() öĞRETMEN — Halbuki Arap harfleriyle sağdan sola doğru yazılırdı ![]() (Çocuklar yine gülerler ![]() ![]() öĞRETMEN — Ne var Erol? EROL — Bizim evde bir bacı kadın var ![]() öĞRETMEN —E ![]() ![]() ![]() EROL — Bu bacı kadın eskiden okumasını bilmezmiş ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EROL — Şimdi her gün babamın gazetesini okuyor ![]() öĞRETMEN — Nasıl olmuş bu iş? EROL — Gece ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Aferin o bacı kadına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çocuklar ellerini kaldırırlar ![]() öĞRETMEN — Güler? GÜLER — Eski zaman okullarında çocukları falakaya çekerlermiş ![]() (Çocuklar gülerler ![]() öĞRETMEN — Nereden biliyorsun bunu? GÜLER — Bir gün yaramazlık yaptım da annem kızdı, seni okulda falakaya çekmeli dedi ![]() öĞRETMEN — Ne imiş o falaka? GÜLER — Ben de anlamadım da sordum anneme ![]() ![]() öĞRETMEN — Ya eskiden dersine çalışmayan, yaramazlık eden çocukları okullarda falakaya çekerlermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOCUKLAR — Ne fena, ne fena ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Neden fena bakayım Ahmet? AHMET — O zamanın çocukları hayvan mıymış? (Çocuklar gülerler ![]() öĞRETMEN — Bu hayvana bile yapılmaz yavrularım ![]() ![]() ![]() ALP — Oyun yasakmış ![]() (Çocuklar güler ![]() öĞRETMEN — Nereden biliyorsun bunu? ALP — Babam dedi ![]() ![]() öĞRETMEN — Doğru söylemiş baban ![]() ![]() ![]() bakayım okulu seviyor musunuz? ÇOCUKLAR — Seviyoruz ![]() öĞRETMEN — Okula sevinerek geliyorsunuz ![]() ![]() ÇOCUKLAR — Yok, yok ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Tabiî yok ![]() ![]() ![]() AYŞE — Yerli malı ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Yerli malı ne demek? AYŞE — Bu memlekette yapılan mal demek ![]() öĞRETMEN — Demek memleketimizde böyle bezler yapılıyor? Neden yapılıyor bu bez? AYŞE —Pamuktan ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Bizim memlekette pamuk yetişiyor mu? (Ayşe susar ![]() öĞRETMEN — Bilen var mı? KAYA — Ben biliyorum ![]() ![]() öĞRETMEN — öyle ya Kaya, sen Adanalısın bilmen lâzım ![]() ![]() ![]() KAYA — Evet, Adana'da pamuk yetişir ![]() öĞRETMEN — Sonra böyle bez haline nerede girer? ÇOCUKLAR — Fabrikada ![]() öĞRETMEN — Bizim memlekette fabrika var mı? ÇOCUKLAR — Var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — İşte çocuklar padişahlık zamanında memleketimizde fabrika da yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOCUKLAR — Kendimiz dokumak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Ve kendi dokuduğumuz kumaşları giymek ![]() ![]() ![]() BİR ÇOCUK — Benim önlüğüm yerli malı değil ![]() öĞRETMEN — Neden? BİR ÇOCUK — Annem dedi ki bu eskisin yenisini yerli malından alırız dedi ![]() öĞRETMEN — Annenin hakkı var ![]() ![]() ![]() ÇOCUK — Evet, zaten babam bu önlük için bile yerli malı değil diye fena halde kızdı ![]() öĞRETMEN — Doğru ![]() ![]() öĞRETMEN DEVAMLA — Hep beraber söyleyin bakalım ![]() ![]() ÇOCUKLAR — ![]() ![]() öĞRETMEN — Ay ten, söyle bakayım sen ![]() ![]() AYTEN — Hasta idim, öksürüyordum, boğazım şişti ![]() öĞRETMEN — Kim iyi etti seni? AYTEN — Doktor Bey ![]() öĞRETMEN — Ne yaptı doktor bey? AYTEN — İlâç verdi, gargara yaptırdı ![]() öĞRETMEN — Şimdi iyisin ya? AYTEN — Evet iyileştim ![]() öĞRETMEN — Bakın çocuklar, eskiden doktora inanmazlarmış ![]() (Hasan elini kaldırır ![]() öĞRETMEN — Söyle bakayım Hasan? HASAN — Doktor yerine bohçacı kadını çağıralım, bir kurşun döksün, bir tütsülesin, çocuk iyi olur diyor ![]() (Çocuklar gülüşürler ![]() öĞRETMEN — Hiç sana kurşun döktüler mi, tütsü yaptılar mı: HASAN — Geçen sene çok hasta oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Vah zavallı, ne imiş hastalığın? HASAN — Tifo imiş ![]() öĞRETMEN — Ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN — öyle, öyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Çocuklar, bilin bakayım bu nedir? (Birkaç çocuk elini kaldırır ![]() öĞRETMEN —- Söyle bakayım Mehmet? MEHMET — Saksı ![]() öĞRETMEN — Sen Fatma? FATMA — Yarısı kesilmiş balkabağı ![]() ![]() öĞRETMEN — Sen Yusuf? YUSUF — Kilogram ![]() öĞRETMEN — Çocuklar, hiçbiriniz bilemediniz ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Eskiden Türklerin başlarına giydikleri şey ![]() BİR ÇOCUK — Eskiden Türkler bunu mu başlarına giyerlerdi? öĞRETMEN — Ya çocuğum ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Kırmızı ![]() ![]() öĞRETMEN (Püsküle işaret ederek) — Bir de şunun şurasında pırasa bıyığ gibi bir şey var ![]() ![]() ÇOCUKLAR HEP BİR AĞIZDAN — Hayır, hayır, hayır ![]() öĞRETMEN — İşte çocuklarım, biz Türklere padişahlar bu tuhaf şeyi giydirmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOCUKLAR — Çok iyi yaptı, çok iyi ![]() öĞRETMEN — Atatürk'ün başka yaptığı iyiliklerden ne biliyorsunuz? (Çocuklar ellerini kaldırırlar ![]() öĞRETMEN — Erol, söyle bakayım, daha ne iyilikler yaptı bize? EROL — Demiryolu yaptırdı, fabrikalar yaptırdı ![]() öĞRETMEN — Demiryolu iyi bir şey mi? EROL — Çok iyi bir şey ![]() öĞRETMEN — Neden iyi bakayım? EROL — Çabuk gider de ondan ![]() öĞRETMEN — Biliyor musunuz çocuklar, demiryolu yokken Sivas'tan Ankara'ya kaç günde gidilirmiş? (Çocuklar susar ![]() öĞRETMEN — At arabası ile yirmi günde ![]() ÇOCUKLAR —Ooo ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Şimdi biliyor musunuz aynı yol trenle ne kadar zamanda gidiliyor? (Çocuklar susar ![]() öĞRETMEN — 18 saatte ![]() ÇOCUKLAR — Oooo ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Bir gün 24 saat olduğuna göre yirmi gün kaç saat eder, düşünün bakayım? (Bir müddet sonra birkaç çocuk el kaldırırlar ![]() öĞRETMEN — Söyle özcan ![]() öZCAN — 480 saat ![]() öĞRETMEN — Evet, eskiden Sivas'tan Ankara'ya 480 saatte gidilirmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Söyle bakalım Ayşe? AYŞE — 462 saat ![]() öĞRETMEN — Demek ki, Ankara'dan Sivas'a trenle gidersek 462 saat kazanıyoruz ![]() ![]() öĞRETMEN — Söyle Ahmet? AHMET — Askerler bile daha çabuk düşmana yetişir ![]() öĞRETMEN — Aferin Ahmet, çok güzel ![]() ENGİN — Mektuplar daha çabuk varır ![]() öĞRETMEN — Aferin Engin, çok doğru ![]() GÜLER — Bir yerden bir yere gönderilen mallar daha çabuk gider ![]() öĞRETMEN — Çok iyi Güler ![]() ![]() ÇOCUKLAR — Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Atamız bize daha başka ne iyilikler yaptı? (Birkaç çocuk ellerini kaldırır ![]() ERTUĞRUL — Orman Çiftliği ile Devlet Çiftliklerini yaptırdı ![]() öĞRETMEN — Orman Çiftliği nerededir? ERTUĞRUL —- Ankara'da öĞRETMEN — Orman Çiftliği'nin yerinde eskiden ne varmış biliyor musunuz? ERTUĞRUL — Kupkuru bir tepe ![]() öĞRETMEN — Evet kupkuru bir tepe imiş ![]() ERTUĞRUL — Şimdi baştanbaşa ağaçlık? öĞRETMEN — Başka? ERTUĞRUL — Tarlalar da var ![]() öĞRETMEN — Nasıl tarlalar? ERTUĞRUL — Güzel ekilmiş tarlalar ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Demek Ata'mız kupkuru toprakları ağaçlatmış ![]() ![]() öĞRETMEN — Söyle özdemir ![]() öZDEMÃŽR — Kupkuru bir tepe çirkin ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Güzel ![]() ![]() ![]() NİLÜFER — Ağaç gölge yapar insanları sıcaktan korur ![]() öĞRETMEN — Güzel ![]() ENGİN — Ağaç insana yarar, tahta yapılır ![]() ![]() öĞRETMEN — Güzel ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Söyle Can? CAN — Yemiş veren ağaçlar da var ![]() öĞRETMEN — Doğru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Söyle, Çetin? ÇETİN — Memlekette Bankalar açtırdı ![]() öĞRETMEN — Sen bankayı nereden biliyorsun? ÇETİN — Nasıl bilmem, kumbaram var ![]() öĞRETMEN — Ne yapıyorsun o kumbara ile? ÇETİN — Para biriktiriyorum ![]() ![]() ÇETİN — Büyüyünce ev yaptıracağım ![]() öĞRETMEN — Aferin Çetin çok iyi yapıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜLSEREN — Kadınları çarşaftan kurtarmış ![]() öĞRETMEN — O da ne demek? GÜLSEREN — Büyük ablam anlattı; eskiden kızları büyüyünce mektebe göndermezlermiş; çarşafsız sokağa bile çıkarmazlarmış ![]() öĞRETMEN — Ya çocuklar, çarşaf diye bir şey vardı ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Başka daha Ata'mız ne yaptı? (Çocuklar ellerini kaldırırlar ![]() öĞRETMEN — Söyle Nilüfer? NİLÜFER — Yurdu kurtardı düşmanın yaktığı yerleri ve Ankara'yı yaptı ![]() öĞRETMEN — Çok güzel ![]() ![]() ![]() NİLÜFER — Küçük bir yermiş ![]() öĞRETMEN — Şimdi ![]() NİLÜFER — Güzel bir şehir oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — Padişahlar nerede otururlarrnış? NİLÜFER — İstanbul'da ![]() öĞRETMEN — Evet İstanbul'dan dışarıya çıkmazlarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOCUKLAR HEP BİR AĞIZDAN — Bize ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öĞRETMEN — (Gençliğe hitabı okur ![]() ![]() Vedat Nedim TöR |
![]() |
![]() |
|