|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arzuhalci, efendi|tiyatro, hasan, skeçler, tarihi |
![]() |
Arzuhalci Hasan Efendi|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arzuhalci Hasan Efendi|Tiyatro Tarihi Ve SkeçlerArzuhalci Hasan Efendi ŞAHISLAR HASAN EFENDİ (Arzuhalci) — ZEYNEP (Arzuhalci Hasan Efendinin eşi) — HACI MEHMET EFENDİ — (Kumaşçı) — DURMUŞ (Çoban) — KADI EFENDİ — ZABTİYE, Mübaşir ve halk ![]() I ![]() (Sokak ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Hasan Efendi — Zeynep HASAN EFENDİ — Zeynepçiğim, benim zavallı karıcığım ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — önceleri müşterilerin kapımızı aşındırırlardı, sokağa çıktığın zaman, etrafını alırlardı ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Ha! Giyinip kuşanmak dedin de aklıma geldi; gerçekten ihtiyacın varsa bir elbiselik alayım ![]() ZEYNEP — Alayın tam sırası! HASAN EFENDİ — Senin bildiğin gibi değil canım! Allem edip kallem edip mutlak birisini kafese koyacağım ![]() ZEYNEP — Meteliğe kurşun atarken bana yaraşacak rengi sormaktan ne çıkar? İşte buna leyleğin ömrü laklakla, ördeğin ömrü de vakvakla geçer derler! HASAN EFENDİ — Üzülme, sen hemen eve git de beni bekle ![]() ZEYNEP — İyi ama parasını kim verecek? HASAN EFENDİ — Onu hiç düşünme ![]() ![]() ZEYNEP — Ben gidiyorum, sen bildiğini yap! (Zeynep uzaklaşır ![]() HASAN EFENDİ (Kendi kendine) — Ey Hasan efendi ![]() ![]() 2 ![]() Hasan Efendi — Hacı Mehmet Efendi HASAN EFENDİ — Merhaba Hacı Mehmet efendi! Nasılsınız? İyi misiniz? Hoş musunuz? HACI MEHMET EFENDİ — Hamdolsun ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Teşekkür ederim ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Şöyle böyle ![]() HASAN EFENDİ — Allah ticaret edenleri sever ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Hasan efendiye bir iskemle göstererek) — Buyurun Hasan efendi, oturun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ (İskemleyi Hasan efendiye yaklaştırarak) — Rica ederim oturun ![]() HASAN EFENDİ (Oturarak) — Hayır! Hayır! Dünyada sizin kadar babasına benzeyen bir adama rastlamak mümkün değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Koyunlarımın yünlerinden dokuttum ![]() HASAN EFENDİ (Kumaşı göstererek) — Kim bilir elbisesi ne güzel olur! Demek, bu cici kumaşlar, koyunlarınızın yünlerinden dokundu, öyle mi? HACI MEHMET EFENDİ — Evet! HASAN EFENDİ — Sağlamlığına da diyecek yok ![]() HACI EFENDİ — Eşi bulunmaz bir kumaştır! HASAN EFENDİ — Gerçekten pek güzel! İnsanın hemen alıp kaçacağı geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Beklemenize lüzum yok ![]() HASAN EFENDİ — Bundan karıma ve kendime birer elbiselik alabilsem! ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Ne kadar lazımsa vereyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Teşekkür ederim ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Beğendiğiniz bu mavi kumaş, değil mi? HASAN EFENDİ — Evet ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Sizden kâr almam ![]() HASAN EFENDİ — Yani? HACI MEHMET EFENDİ — Yüz onbeş lira ![]() HASAN EFENDİ — Pahalı değil mi? HACI MEHMET EFENDİ — Bana mal olduğu fiyatı söylüyorum ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Arşınına yuvarlak hesap yüz lira versem olur mu? HACI MEHMET EFENDİ — Bir kuruş dahi kırsanız ziyan ederim ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Ne kadar istiyorsunuz? HASAN EFENDİ — Benim için dört, karım için beş buçuk arşın yetişir sanıyorum ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Kumaşı ölçtükten sonra) — Tam on arşın! Fazla mal göz çıkarmaz! Güle güle giyin! HASAN EFENDİ — Sağ olun! HACI MEHMET EFENDİ — Paranızı almak için evime kadar gelmez misiniz? HACI MEHMET EFENDİ — Şimdi gelmem ![]() HASAN EFENDİ — Gelmezseniz çok üzülürüm ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Burada verebilseydiniz daha çok memnun olurdum ![]() HASAN EFENDİ — Dükkânın dışında alacağınız paranın sizce bir değeri yok mu? Hem evde kaz kızartması hazırlanıyor ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Eh mademki ısrar ediyorsunuz, gidelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Müsaade edin, ben koltuğumun altına alayım da göğsümü gere gere eve gireyim ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Size zahmet olmasın ![]() HASAN EFENDİ — Hayır, hayır, olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Azizim her şeyden önce parayı hazırlayın ![]() HASAN EFENDİ (Kumaşlar koltuğunda giderken, kendi kendine) — Para! ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Kendi kendine) — Budala! Dediklerime tamamıyla inandı ![]() II ![]() 1 ![]() Hasan Efendi — Zeynep HASAN EFENDİ (Koltuğunun altında kumaşla koşarak gelir ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — Ne demek istiyorsun? HASAN EFENDİ (Gülerek ve sıçrayarak) -— İşte sözünü tutmak da buna derler! Hâlâ, bu dilenci kıyafetiyle gezmekten sıkılmıyor musun? ZEYNEP — Gene neyin var? Benimle alay mı ediyorsun? HASAN EFENDİ — Daha anlayamadın mı? ZEYNEP — Söyle canım! Üzerinde ne var ki yerinde duramıyorsun? HASAN EFENDİ — Param yok ama, kumaşım var, kumaşım! (Gururla kumaş parçasını açar ![]() HASAN EFENDİ — ödendi bile, Zeynep! Merak etme ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — O halde nasıl ödedin? Yoksa aklını mı oynattın sen? HASAN EFENDİ — Bir kuruş dahi vermeden Hacı Mehmet Efendiden kopardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dökerek elde ettin? (Kahkaha ile güler) Hacı Mehmet efendi e bizim gibi gülüyor mu bakalım? Doğrusu böyle bir alışve- rişe hiç aklım ermiyor ![]() ![]() MASAN EFENDİ — Zeynepçiğim, vakit geçirme de hemen yatağımı hazırla ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Sen aldırma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Hacı Mehmet Efendi — Zeynep — Hasan Efendi HACI MEHMET EFENDİ (Dışarıda güm güm kapıyı döver) — Ey! Hasan Efendi! Ben geldim ![]() ZEYNEP (İhtiyatla kapıyı açar) — Aman yarabbi! Bu nasıl kapı vuruş! Ne istiyorsunuz? Yavaş söyleyin! HACI MEHMET EFENDİ — Hemşire hanım, ben kumaşçı Hacı Mehmet efendiyim ![]() ZEYNEP — Anladım, yavaş konuşun ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Siz onun ailesi değil misiniz? ZEYNEP — Kimin ailesi? Ne demek istiyorsunuz? Buraya niçin geldiniz ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Kocanızı görmeye geldim, hanım ![]() ZEYNEP — Beni kimin karısı sanıyorsunuz? HACI MEHMET EFENDİ — Kimin mi? Allah Allah ![]() ZEYNEP — Evet! Fakat son dakikalarını yaşıyor! HACI MEHMET EFENDİ — Nerde? ZEYNEP — Yatağında! İki aydan beri inim inim inleyen, ateşler içinde yanan bir adamı rahatsız etmek, doğrusu saygısızlıktan başka bir şey değil ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Kimden bahsediyorsunuz? ZEYNEP — Kimden olacak? Zavallı kocam Hasan efendiden! (Ağlar ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Nasıl olur, daha biraz önce beraberdik ![]() HASAN EFENDİ (Perde arkasında) — Of! ölüyorum, ilâcımı getirin ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Hangi ilâçtan bahsediyorsun? Ben paramı almaya geldim ![]() ZEYNEP —- Rica ederim, yavaş söyleyin ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Yavaş! Yavaş! Ne yapayım? Dilimi mi yutayım? Alacağımdan mı vazgeçeyim? ZEYNEP (Bağırarak) —- ölüm döşeğinde yatan bir hasta ile alay etmeyin, rica ederim ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Kendi sesiniz dokuz mahalle öteden işitilirken, bana ağız bile açtırmak istemiyorsunuz ![]() ZEYNEP — Söyledikleriniz şakaysa da ciddiyse de yetişir artık! HACI MEHMET EFENDİ — O halde paramı verin ![]() ZEYNEP — Ne parası? HACI MEHMET EFENDİ — Kumaşımın hanını, kumaşımın! ZEYNEP — Amma tutturdunuz ha! HACI MEHMET EFENDİ — Hasan efendinin evinde değil miyim? Alacağımı kim verecek? ZEYNEP — Siz işi çok ileri götürmek istiyorsunuz ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Rica ederim! Ya borcunuzu verin, ya kumaşı! ZEYNEP — Şimdi kocam ağır hasta ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Hemşire hanım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — Son dakikalarını yaşayan bir adamın koşmasına imkân var mı? HACI MEHMET EFENDİ — Hattâ aldığı kumaş on arşındı, rengi de maviydi ![]() ZEYNEP — Kumaşınızın rengi maviymiş, yeşilmiş, beni ilgilendirmez ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Çıldırmak işten değil ![]() ZEYNEP — Ah! Ne kadar da yüksek sesle konuşuyorsunuz! Rica ederim, daha yavaş söyleyin ![]() ![]() HASAN EFENDİ (Perdenin arkasından) — Yastığımı biraz kaldırın, ıhlamur getirin, gürültü etmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — Ah! Zavallı kocacığım ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Allah Allah! Gerçekten hasta mı? ZEYNEP — Amma da taş yüreklisiniz ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Ah! şimdiye kadar kimseye veresiye vermemiştim! ![]() ![]() HASAN EFENDİ (Daima perdenin arkasından) — İlâcımı verin! ZEYNEP — Görüyorsunuz ya ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Ama biraz önce kendisine on arşın mavi kumaş satmıştım ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — İlâhi, Hacı efendi! Biz kim, kaz kızartması kim? Doğrusu bu sözünüze hiç diyecek yok! Canınız kaz eti istiyorsa başka yerde arayın, bizimle de daha fazla alay etmeyin ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Kızmayın hemşire hanım, kızmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Hasan Efendi — Zeynep HASAN EFENDİ (Perdenin arkasından kafasını uzatarak) — Gitti mi? ZEYNEP— Sus! ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Nasıl kandı, gördün ya? ZEYNEP — Aman sus! Tekrar gelebilir ![]() HASAN EFENDİ — Fakat bir dakika daha kalsaydı patlayacaktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Aynı Şahıslar ve Hacı Mehmet Efendi (Hasan efendi yatağına girmeye vakit bulamadığından eline geçen eşya ile biçimsiz şekilde giyinir ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Yüzüme karşı gülüyorsunuz da paramı niçin vermiyorsunuz? ZEYNEP (Hazin çehresini tekrar takınarak) — Görüyorsunuz ya! İyice delirdi ![]() HASAN EFENDİ — Bu hafta Aslan beyin kızıyla evleneceğim! Davullu, zurnalı düğün isterim ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Saçmalarınızı dinlemeğe gelmedim ![]() ![]() ZEYNEP — A! Hâlâ ısrar mı ediyorsunuz? Zavallının halini görmüyor musunuz? (Hasan efendi bin bir çeşit gayri tabiî tavırlarla konuşmakta devam eder ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Nöbeti üstünde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — Şimdi de bir şarkı tutturdu! HACI MEHMET EFENDİ — Bin bir dereden su getirerek en güzel kumaşımı aldı, koltuğunun altında götürdü ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Çık dışarı! ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Doğrusu bu maskaralıklarınıza hiç diyecek yok Hasan efendi ![]() ZEYNEP — Ne yaptığını bilmiyor, ağzına geleni söylüyor ![]() HASAN EFENDİ (Anlaşılmaz şekilde şarkı söyler): İçmeden oldum sarhoş Gönlüm dolu, elim boş Ben bülbül bekliyorum İstemiyorum baykuş HACI MEHMET EFENDİ — Dilinden bir şey anlıyor musunuz? Boyuna saçmalıyor ![]() HASAN EFENDİ — Kara hummaya tutuldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Durmadan, dinlenmeden saçmalar savuruyor ![]() ZEYNEP — Çılgınlığı gitgide artıyor, zavallı kocacığım! HASAN EFENDİ (Şarkı söyler): Rüzgârlar esmez oldu Dişlerim kesmez oldu Benzim sarardı soldu Gözlerim yaşla doldu HACI MEHMET EFENDİ — Sana hak veriyorum ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — Hiç arasız sayıklıyor! ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Paramı almağa gelmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Hasan Efendi — Zeynep HASAN EFENDİ (Hacı Mehmet efendi çıktıktan sonra) — Uğurlar olsun Hacı efendi, inşallah yine görüşürüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYNEP — Yünü de ne yumuşak! Kadife gibi! ![]() ![]() III ![]() (Birinci perdedeki dekorun aynı ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Kapının önünde yalnız) — Bu ne iş! Hep aynı masal! Aynı martaval! Bu gidişle yerimi yurdumu da elimden alacaklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Hacı Mehmet Efendi — Çoban Durmuş HACI MEHMET EFENDİ — Ettiklerin yetişir hesaplaşmak zamanı geldi ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ (Köylü şivesiyle heceleri uzatarak) — Kuzum Hacı efendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Kendini doğru bir adam olarak satmağa kalkışma ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Kuzum Hacı efendi! Beni boğazımdan mı astıracaksın? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Ya! Mallarımı kırıp geçirirsin değil mi? Fakat Kadı'mn huzurunda on arşın kumaşımı, hayır koyunlarımı ödemeğe mahkûm olacaksın ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Şeytana uyup da düşman sözüne inanma Hacı efendi ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Defol buradan ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Çoban Durmuş — Sonra Arzuhalci Hasan Efendi ÇOBAN DURMUŞ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Ben arzuhalciyim ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Bir iftiraya uğradım ![]() ![]() HASAN EFENDİ (Kendi kendine) — Bize iyi bir kısmet çıktı ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Kadı'ya ne diyeceğimi bana öğretir misiniz? HASAN EFENDİ — İşini anlat bakayım ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Aramızda kalsın ama ![]() HASAN EFENDİ — Elbette ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Peki anlatayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Seni bu işten kurtaracağımı sanıyorum ![]() ÇOBAN DURMUŞ — On kişiden fazla! ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Suçun çok büyük ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Altı sarı lira, belki daha da fazla verebilirim ![]() HASAN EFENDİ — Sözlerimi iyi dinler ve göstereceğim yoldan gidersen bu davayı yüzde yüz kazanırsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Hay hay! dediklerini yapacağım ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Böylece Hacıyı alt edeceğimizi sanıyorum ![]() ÇOBAN DURMUŞ (Israr ederek) — Ne demek efendim, paranın sözü mü olur? Hiç merak etme sen ![]() HASAN EFENDİ — Pekâlâ! Biraz sonra, ayrı ayrı yoldan gelerek burada birleşelim ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Baş üstüne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() (önde mübaşir, arkasında zahtiye ve halk olduğu halde Kadı gelir, çok işi olan bir adam tavrıyle sahnenin ortasında, yüksekçe bir yere konulan koltuğa kurulur ![]() ![]() Halk — Kadı — Hasan Efendi — Sonra Hacı Mehmet Efendi ve Çoban Durmuş HASAN EFENDİ (Kadı gelirken önüne çıkarak) — Hoş geldiniz, safa geldiniz Kadı efendi ![]() KADI EFENDİ (Çok işi varmış gibi bir tavırla) — Hoş bulduk Hasan efendi ![]() ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Telâşla ve zor nefes alarak içeri girer) — Biraz bekleyin Kadı efendi, şimdi gelecek ![]() KADI EFENDİ — Kim gelecek? HACI MEHMET EFENDİ — Müdafaamı yapacak adam ![]() ![]() KADI EFENDİ (Sabırsız bir tavırla ![]() için bekliyorlar ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Çobanım Durmuş bir sürü koyunumu döve döve öldürdü ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Gizlice giren ve halk arasına karışan Çoban Durmuş'u göstererek) — İşte burada, dinleyiciler arasında gizlenmiş, asılmak korkusuyla tir tir titriyor, ağzını bıçak açmıyor! KADI EFENDİ (Cam sıkılmış) — İkiniz de karşıma gelin ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Kimsesiz bir çocuktu ![]() ![]() KADI EFENDİ — Aylıkla mı yıllıkla mı? HASAN EFENDİ (Bu sırada halk arasından çıkarak ilerler ve Hacı Mehmet efendi tarafından tanınmamak için eliyle yüzünü kapatır ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Hasan efendiyi tanıyarak) — Bu, muhakkak Hasan efendidir ![]() KADI EFENDİ (Hasan efendiye) — Yüzünüzü niçin kapatıyorsunuz, dişleriniz mi ağrıyor? HASAN EFENDİ — Evet efendim, rüzgâr, çok rahatsız ediyor ![]() KADI EFENDİ — Hasan efendi, şu işi bir an önce bitirmek gerek ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Hasan efendiye) — Geçmiş olsun Hasan efendi ![]() KADI EFENDİ (Hacı Mehmet efendiye) — Konuşmayın ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Daima Hasan efendiye) — On arşın kumaşımı sana satmıştım, değil mi? KADI EFENDİ — Hangi kumaştan bahsediyorsunuz? HASAN EFENDİ — Yanılıyor efendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KADI EFENDİ — Bana da öyle göründü! Efendiler sözünüzü tamamlayın ![]() HASAN EFENDİ (Gülerek) — İstemeyerek gülüyorum ![]() ![]() KADI EFENDİ (Hacı efendiye) — Rica ederim ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Bu adam benim kumaşımı almadıysa asılmaya razıyım ![]() ![]() ![]() KADI EFENDİ — Hacı efendi! Şu koyunlarınızı anlatın ![]() HACI MEHMET EFENDİ — On! KADI EFENDİ -— Bizi ahmak, budala yerine mi koyuyorsunuz? Yetişir artık ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Elbette Kadı efendi ![]() ![]() ![]() ![]() KADI EFENDİ — Hakkınız var! (Çoban Durmuş'a) Buraya gel! Sen söyle bakalım ![]() ÇOBAN DURMUŞ — MeeL KADI EFENDİ — Ee! Bizimle eğleniyor musun? HASAN EFENDİ — Ya deli, ya inatçı, yahut da kendisini koyunları arasında sanıyor ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Hasan efendiye) — Kumaşımı alıp götüren sendin ![]() KADI EFENDİ — Kumaş işini koyun davasına karıştırmayın, sadede gelin ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ (Çabuk çabuk söyleyerek) — Lütfen beni dinleyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KADI EFENDİ (Ümitsiz işaretler yaparak onu hayretle süzdükten sonra) — İpi sapı olmayan sözlerim dinlemekten bıktım, usandım ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Bence zavallı çobanın hakkını vermek istemiyor herhalde ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Pekâlâ! öyleyse çobanın hakkını kumaşın bedelinden çıkarın! KADI EFENDİ — Kim isterse dinlesin ![]() ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Benim aldatılmama razı olur musunuz? Elbisesine dokunulmasın ![]() ![]() KADI EFENDİ (Hiddetle ayağa kalkarak) — A! ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ (Çoban Durmuşu göstererek) — Zavallı köylü bir şey söylemeye cesaret edemiyor ![]() ![]() KADI EFENDİ — Doğrusu acınacak bir zavallı ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Sizi temin ederim ki, bir ücret mukabili değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Mee! ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Hakkında yapılan şikâyete verilecek cevabın bu mu? Ya evet, yahut hayır de ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Boyuna "mee, mee!" diye bağırıyorsun ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Mee! ![]() ![]() HASAN EFENDİ — A! (Yavaşça) İyi, çok iyi ![]() KADI EFENDİ — Durmuş'un anadan doğma budala olduğu anlaşılıyor ![]() ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Evet, orası öyle! Fakat benim de karakuşÃ® hükümlere aklım ermiyor! KADI EFENDİ — Sus! Bir kadıya karşı saygısızlık göstermenin ne demek olduğunu biliyor musun? HACI MEHMET EFENDİ — Peki! Ama, biri kumaşımı aşırdı, biri de koyunlarımı kırdı ![]() KADI EFENDİ — Kırk yıllık kadıyım, böyle dava görmedim! Mütemadiyen saçmalıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Hacı Mehmet Efendi - Hasan Efendi-Çoban Durmuş HACI MEHMET EFENDİ — İkiniz de ceza görmediniz ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Ne sayıklıyorsun! Bir yanlışlık olsa gerek ![]() HACI MEHMET EFENDİ — Ne yanlışlığı ![]() ![]() HASAN EFENDİ (Müstehzi) — Sahi mi söylüyorsun? Sakın bir başkasına benzetmiş olmayasın? HACI MEHMET EFENDİ — Hayır seni tanımayacak kadar aptal değilim ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Bir defa daha git; bakalım, hâlâ evde miyim? HACI MEHMET EFENDİ — Pekâlâ ![]() ![]() (Çıkar ![]() 6 ![]() Hasan Efendi — Çoban Durmuş HASAN EFENDİ — Durmuş! Buraya gel, beni dinle ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Canım melemeyi bırak ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Mee! ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Nafile kendini yorma ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Mee! ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Hilenin yeri kalmadı oğlum! Ücretimi vermenin zamanı geldi ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Mee! ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Ya! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Mee! ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Evlâdım, bu koyun dilini bırak ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Mee! ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Aklını başına topla ![]() ![]() ![]() ![]() HASAN EFENDİ — Bana yaklaş ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Mee! ![]() ![]() HASAN EFENDİ (Hiddetlenerek) — Budalalığın lüzumu yok ![]() ![]() ![]() ÇOBAN DURMUŞ — Yakalayabilirsen, elinden geleni yap! (Sahnenin dip tarafından kaçar ve gözden kaybolur ![]() HASAN EFENDİ (Yalnız, meyus) — Görüyorsun ya Hasan efendi! ![]() ![]() ![]() Avni YUKARUÇ |
![]() |
![]() |
|