![]() |
Hayatbank|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayatbank|Tiyatro Tarihi Ve SkeçlerHAYATBANK Oyun bir bankada geçiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NURTEN – iyi günler, ben… (Bankacı, başka bir işle ilgilemektedir ![]() NURTEN - Merhaba , ben hazine bonosu almak istiyorum ![]() SEMRA - Bir saniye, evet? NURTEN - Hazine bonosu almak istiyorum, faizleri öğrenebilir miyim? SEMRA - %23, en yakın 3 aylık, 3 aydan sonra bozdurabilirsiniz ![]() NURTEN - Peki, benim hesabımda 8 milyar 650 milyon olacak, mümkünse hepsiyle almak istiyorum ![]() SEMRA - Tamam, bir bakalım… Haziran’ın 9unda 9 milyar 300 milyon olacak ![]() NURTEN - Güzel ![]() SEMRA - (Kağıdı uzatır) Buyrun ![]() ![]() NURTEN - (Defteri alır) Teşekkür ederim ![]() Nurten tam arkasını dönmüştür ki 25 yaşlarında bir adamın, elindeki tabancayı alnının ortasına doğrulttuğunu görür ![]() ![]() SONER - Sakın, hareket etme ![]() (Kadının boynuna kolunu dolayarak onu ters çevirir, tabancayı şakağına dayayarak bir iki adım geriler) SONER - Herkes yere yatsın! (Kimse yere yatmaz, herkes donuk bakışlarla soyguncuya bakar; bunun üzerine Soner havaya bir el ateş eder) SONER - Herkes yere yatsın, dedim ! (Müşteriler panikle yere yatarlar, bu arada Eyüp (koruma görevlisi) veznelerden birinin arkasına saklanır, cebinden telefonunu çıkarır ve imdat çağrısı verir ![]() SONER - Kasadaki tüm parayı şu poşetin içine doldur, hemen? (Kadın , poşeti titreyen elleriyle alır, paraları doldurmaya başlar ; kasıtlı olarak ağırdan almaktadır, ortam iyice gerilir ![]() ![]() ![]() SONER - Kıpırdamayın , kıpırdayanı vururum, yemin ederim, gözümü kırpmadan vururum ![]() Bankacı poşeti adama karşıdan uzatır ![]() ![]() ![]() SONER - Kimse hareket etmesin ![]() ![]() ![]() Tam kapıyı açmak üzeredir ki dışardan, polis arabalarının sirenlerini duyar ![]() ![]() SONER - Kahretsin! (Vezneye doğru hızla ilerler ve Semra’ya bağırır) SONER - Kim haber verdi, hemen nasıl haberleri oldu ha? Müşterilere döner, kollarında hala Nurten vardır ![]() SONER - Telefonlarınızı çıkarın! Bunu nasıl düşünemedim? Hepiniz telefonlarınızı çıkarıp buraya atın ![]() Herkes hızla onun dediğini yapar, telefonlarını çıkarıp, köşeye fırlatırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SONER - Sakin olun, kimseye bir şey yapmayacağım, sadece sakin olun ![]() Kapıya doğru yürür, pencereden dışarı bakarken, SONER - Her tarafı sardılar, ne yapacağım ben? Yerde uzanmış olan müşteriler yavaşca doğrulmaya başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SONER - Tamam, ne yapacağım, ben ne yapacağım? Bu şekilde planlamamıştım, böyle olmamalıydı ![]() (Çaresiz ve paniklemiş bir tavrı vardır ![]() SONER - Kimse yerinden kalkmasın? ELİF - Buradan sağlam çıkabileceğini mi sanıyorsun, dışarıda polis kaynıyor ![]() ![]() SONER - Kapa çeneni, bir yol bulacağım, bir şekilde kaçacağım ![]() Semra – Buranın başka bir çıkışı yok, vazgeçsen iyi olur ![]() Soner eliyle yüzünü siler ve şöyle der, SONER - Mutlaka kaçmam gerek, bu parayı yetiştirmeliyim ![]() Nurten hala köşede çökmüş, sesle hıçkırmaktadır ![]() ![]() SONER - Sen de sus artık, sus! Nurten birden sıçrar, daha sesli ağlamaya başlar ![]() NESLİ – Tamam, tatlım sakin ol, ne olur sakin ol! NURTEN - Ölmek istemiyorum, ben, ben hamileyim, ölmek istemiyorum ![]() NESLİ – Kimseye bir şey olmayacak, sana da, bebeğine de, kimseye ![]() ARZU – (Orta yaşlı bir bayandır) Sen kaç yaşındasın ha? Elin ayağın yerinde, neden çalışmıyorsun da başını derde sokuyorsun? SONER - Buradan çıkmam gerek tamam mı, bu parayı yetiştirmeliyim ![]() Arzu - Nereye, kime götüreceksin? Soner kapıya doğru ilerler, dışarıya bakarak yavaş yavaş yere çömelir ![]() ![]() ![]() SONER - Hemen gitmem lazım ![]() ![]() ![]() Semra (Bankacı) sinir bozucu bir şekilde güler ![]() SEMRA - Madem , bir iş yapıyorsun, o halde aptal yalanların arkasına saklanma ![]() Arzu kafasını Soner’e doğru çevirir ![]() ARZU – Neler diyorsun böyle? SONER - Evet ![]() ![]() ELİF - Sebebi ne olursa olsun, hiç bir şey bu yaptığını haklı göstermez ![]() ŞİRİN – Ne yapsaydı peki? Babasının ölümünü mü bekleseydi? SEMRA - Bizi burada, bu şekilde tutmaya hakkı yok ![]() Soner birden ayağa fırlar, Semra’ya yönelerek ![]() SONER - Evet, var ![]() ![]() ![]() Nesli – Sakin ol! Nasıl emin olabilirsiniz yalan söylemediğinden? SONER - İnanırsınız ya da inanmazsınız, umrumda değil ![]() ![]() Nurten’in sesi tekrar duyulmaya başlar ![]() NURTEN - Gitmek istiyorum, beni, beni çıkarın ![]() ŞİRİN -Kapa şu koca çeneni artık! İnsanlar ölümden niye bu kadar korkar ki? Bir gün mutlaka öleceğimizi biliyoruz, ama ölmeyi kendimize yakıştıramıyoruz ![]() NURTEN - Biz bu çocuk için 3 sene bekledik ![]() ![]() ![]() ELİF - Öleceğini kim söyledi ![]() SEMRA - Elinde silah var ---------- ![]() ŞİRİN - O silah benim elimde olsaydı, emin ol önce seni vururdum ![]() ARZU - Susar mısınız? Bir şeyler yapmalıyız ![]() ![]() (Soner’i göstererek) NESLİ - Bak, izin ver çıksın (Nurten’i göstererek) SONER - Hayır, bunu nasıl göze alırım? ELİF - Bırak gitsin, bir saattir kafamızı şişiriyor ![]() ARZU - O hamile, yeteri kadar korktu ![]() ![]() NURTEN - Lütfen, lütfen ![]() SONER - (Biraz düşündükten sonra) Tamam, ama başka kimse kıpırdamayacak yerinden ![]() Silahı tekrara onlara doğrultur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEMRA - Eee, şimdi ne olacak peki? Biz burada mı kalacağız? Birden ortam sessizleşir, herkes dalgın ve durgun bir şekilde belli bir yere bakar kalır ![]() ŞİRİN -Kırk sene daha burada kalabilirim ![]() ![]() (Elif Şirin’e söylediklerine anlam veremeyen bir tavırla bakar) ARZU - Buranın başka bir çıkışı olmalı mutlaka ![]() SEMRA - Hayır! Boşluk falan yok, neler oluyor hepinize birden ![]() ![]() NESLİ - Doğru, ona ne kadar çabuk güvendik ![]() ELİF - Sana rehine lazımsa, neden hepimiz? SONER - Çünkü-bana-yardım-edeceksiniz, hepiniz? ŞİRİN - Nasıl? Bunu nasıl yapabiliriz ki, tek çıkış yolu şurada gördüğünüz kapı (eliyle kapıyı gösterir) ve önünde de tonlarca polis var ![]() SONER - (Yavaşça olduğu yere çökerken) İs-te-mi-yo-rum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes şaşırmıştır ![]() ![]() ![]() Elif - Babam bizi 20 sene önce terk etmiş… Onu sadece fotoğraflarından tanıyorum ![]() ŞİRİN - Jilet acı verir ![]() Nehir nem yapar ![]() Asit tehlikeli Uyuşturucu kramp yapar Silahlar yasa dışı Gaz berbat kokar İyisi mi yaşa bari (bağırarak) SEMRA - Burada-normal-biri-yok mu?! Hepiniz karşısına geçmiş, bu zırvaları dinliyoruz ![]() NESLİ - Sen nasıl bir yaratıksın ha? (Ayağa kalkıp ona doğru yürüyerek) NESLİ - Hemen şimdi dışarı çıkıyorsun! (kolundan tutar ve herkese bakarak) NESLİ - Buna “hayır” diyecek biri var mı aramızda? Kimseden ses çıkmaz, Şirin’in yüzünde tebessüm olur ![]() NESLİ - Güzel! Onu hızla kapıya doğru götürür ![]() NESLİ - Dışarıdakilere şöyle söyle: Buradan hiç kimse o, (Soner’i göstererek) parayı alıp babasına götürmeden çıkmayacak! Kapıyı açar ve onu dışarı iter ![]() ![]() ![]() ARZU - Babanı kurtaracağız ![]() ![]() ![]() ELİF – O halde onları ikna etmemiz gerekecek ![]() ŞİRİN -Neye? Şöyle mi diyeceğiz, “bırakın, paralarıyla çıkıp gitsin, hasta babasına götürecek, kim inanır söyler misin? NESLİ - Belki inanmazlar ama, en azından onun bir katil olmadığını bize zarar vermeyeceğini öğrenmiş olurlar ![]() SONER - İşe yaramaz, ben dışarı çıkar çıkmaz, vurulurum ![]() ARZU - Birimiz dışarı çıkıp olanları anlatsın, emin olun ona zarar vermezler, hatta bence yardım bile ederler ![]() Tam bu sırada, veznenin arkasından çıkan koruma görevlisi (Eyüp) herkesi şaşırtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EYÜP - Sakın ona dokunma, kalk, kalk, kalk, kalk doğrul hemen, seni yalancı hırsız ![]() NESLİ - Ne yaptığını sanıyorsun sen? ELİF - Her şeyi mahvedeceksin ![]() EYÜP - Siz susun, hepinizi ayakta uyutuyor, çocuk gibi, hepiniz bu herifin üfürmelerine inandınız ![]() ![]() ŞİRİN - O silahı elinden bırak aptal herif ![]() ARZU - Tamam, lütfen sakin ol (Ona doğru çok yavaş hareket ederek) O kimsenin canını yakmak istemedi, yakmayacak da ![]() EYÜP - Geri çekil kadın, dikkatimi dağıtma! SONER - Benim istediğim tek şey bu parayı babama yetiştirmek, zararı yok, beni hemen şimdi tutukla ama bunun hastaneye ulaşması lazım ![]() EYÜP – Kes artık şu hasta baba hikayesini ![]() ŞİRİN – Asıl sen kes şu saçmalığı (Hızla Eyüp’e doğru gider, eline uzanır, bu sırada Soner yer değiştirmeye çalışırken, Eyüp Şirin’i iter ve birden Soner’i vurur ![]() Nesli, eliyle ağzını kapatır, herkesin gözleri irileşmiş, oldukları yerde kalakalmışlardır ![]() ELİF – Seni gerizakalı! (diye bağırır, ona doğru yürür, göğsünü yumruklar, sonra arkasını dönüp Soner’e bakar) Soner yerde yatmaktadır, gözleri açık tavanda bir noktaya sabitlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() (Kızları dışarı çıkarırlarken) POLİS 1 - Tamam, tamam, panik yok, her şey bitti ![]() POLİS 2 – Allah’a şükür kimseye bir şey olmadı ![]() Nesli Soner’in elini tutarken Soner gözlerini kapatır ve Polis 1 gelir ![]() POLİS 1 - Sen ne arıyorsun hala burada, gel hadi ![]() Nesli’yi omuzlarından tutarak kaldırır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|