|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alfabe, ibiş, skeçler, tarihi, öğreniyor|tiyatro |
![]() |
İbiş Alfabe Öğreniyor|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İbiş Alfabe Öğreniyor|Tiyatro Tarihi Ve Skeçleribiş alfabe öğreniyor ŞAHISLAR EVİN EFENDİSİ - İBİŞ (Efendinin uşağı - SAHNE (Bir oda ![]() I ![]() Efendi — Yalnız EFENDİ (Sağdan girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Dışardan sesi gelir ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() Efendi — İbiş İBİŞ — Beni mi çağırdınız? EFENDİ — Seni çağırdım ya ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Efendim, ne yapayım? Bazıları aklımda kaldı, bazıları da aklımdan çıktı ![]() ![]() EFENDİ — Aklımdan çıktı olur mu? Alacağın şeyleri niye bir kâğıda yazmıyorsun? İBİŞ — Ah efendim ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Bilmiyor musun? Ayıp ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Ah efendim, bana öğretseniz size öyle teşekkür ederim, öyle dua ederim ki ![]() ![]() EFENDİ — Elbette öğrenmen lâzım ya ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ —- Vallahi çok doğru efendim ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Elifbe mi? öyle şeyler yok şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Hay Allah razı olsun efendim ![]() ![]() EFENDİ — Haydi bakalım, hemen başlayalım ![]() ![]() İBİŞ — Baş üstüne efendim ![]() ![]() EFENDİ — Yalnız dikkat haaaa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Kendi kendine) — Eyvah ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ —- Başlıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Şaşırarak etrafına bakınır) — Hayrola efendim ![]() EFENDİ — Şaştığım falan yok canım, sana alfabenin ilk harfini öğretiyorum: birinci harfin adı "a" dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Anladım efendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Şimdi de "be" de bakayım ![]() İBİŞ — Hayır efendim, ben "be" falan demem ![]() ![]() EFENDİ — Neden? İBİŞ — Hiç konuşurken "be" denir mi? Ayıptır ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Canım ikinci harfin ismi "be" dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Pekâlâ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Peki ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Ceee ![]() ![]() EFENDİ — Bak kolayca öğreniyorsun, aferin sana İbiş ![]() ![]() İBİŞ — Çeee ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — (Vurur) — Dur, o kadar acele etme; öğrendin değil mi? İBİŞ — öğrendim efendim ![]() ![]() EFENDİ — Hepsi bu kadar olur mu? Daha çok var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Efendim? EFENDİ —Dee, dee ![]() ![]() İBİŞ — Ne diyeyim efendim? ![]() ![]() EFENDİ — Canım sana bir şey de demiyorum İbiş, harfin adını söylüyorum, dördüncü harfin adı da "d" dir, dee ![]() ![]() İBİŞ — Ne bileyim ben? öyle söylesenize ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Yaa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Sayenizde efendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ —- (Vurur) — Dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — (Vurur) — Sus, şimdi türkünün sırası mı? Sana efeden zeybekten bahsetmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Eeeee ![]() ![]() EFENDİ —Fee ![]() ![]() İBİŞ — Feee ![]() ![]() EFENDİ — Hah, şöyle, tamam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Yaklaşır) — Geldim efendim ![]() ![]() EFENDİ — Gee ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Efendinin burnunun dibine kadar yaklaşır) — Geldim ya efendim ![]() ![]() EFENDİ (Vurur) — Ne yapıyorsun İbiş? Başıma mı çıkacaksın? İBİŞ — Efendim, gel gel dediniz ben de geldim ![]() EFENDİ — Canım sana gel demiyorum, "ge" diyorum ![]() ![]() ![]() İBİŞ — öyle söylesenize efendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Tamam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Efendim? EFENDİ —Ha ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Bir şey söylemedim ki ![]() ![]() EFENDİ — İbiş, sana bir şey söyledin demek istemiyorum, yeni bir harf öğretiyorum, ismi: Haa ![]() ![]() İBİŞ — öyle ise onu da öğrendim: Haa, haa ![]() ![]() EFENDİ (Devamla) — İiii ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ -— Evet efendim çok iyi ![]() ![]() EFENDİ — Yahu sana çok iyi, çok fena falan demiyorum, bir harf daha söylüyorum; "i" harfini öğretiyorum ![]() mı? "İ" harfi ![]() "i" harfini yazacaksın ![]() var: İii-biş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Tekrarlar) — İiii-biş, İiii-biş vallahi sahiden öyle ![]() ![]() EFENDİ — Bir de "ı" var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — ı……… ![]() EFENDİ — Hah, aferin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Jeee ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Bak ne güzel söylüyorsun ![]() İBİŞ — Ben ne bileyim efendim? EFENDİ — "k", "le", "me", "k", "le", "me" ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Amma yaptınız ha ![]() ![]() ![]() EFENDİ — (Vurur) — Canım ben sana sıra kaleme gelir demiyorum sözlerime iyi kulak ver, ondan sonra gelen harfleri sayıyorum: "k" harfi, "le" harfi, bir de "me" harfi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Leeee ![]() ![]() İBİŞ — Leeee ![]() ![]() EFENDİ-—Meee ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Meee ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ (Vurur) — Sus, yeter, öyle koyun gibi meleme ![]() ![]() İBİŞ — Anladım, anladım ![]() ![]() ![]() EFENDİ (Devamla) — "Nee", ", İBİŞ — Efendim? EFENDİ — Ne, o ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Bir şey yok efendim ![]() ![]() EFENDİ -— Canım, o ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Dinleyenlere) — Ne o yahu? Söylesenize ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Canım, sana ne var diye sormuyorum; "ne" harfi ile "o" harfini öğretiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Nee ![]() ![]() EFENDİ — Oo ![]() ![]() İBİŞ —Ooo ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Oldu işte, tamam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Telâşla) — Aman, efendinin midesi bulanıyor galiba ![]() ![]() ![]() EFENDİ — ööööö ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Beyefendi, mideniz mi bulanıyor? ![]() ![]() EFENDİ — Yok canım, neden midem bulanacakmış? ![]() İBİŞ — öyle ise niçin öğürüyorsunuz? EFENDİ (Vurur) —- Sen yine dikkatsizliğe başladın; ben sana "ö" harfini öğretiyorum ![]() ![]() İBİŞ — öyle harf olduğunu ben ne bileyim efendim? EFENDİ — Şimdi öğrendin işte; söyle bakalım: ö ![]() ![]() İBİŞ — ööö ![]() EFENDİ — Tamam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Güler) —- Hah, hah, hah ![]() ![]() EFENDİ — Ne gülüyorsun öyle terbiyesiz terbiyesiz? (Vurur) Ben sana ders öğretiyorum, sen karşıma geçmiş gülüyorsun ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Ay, ay, of ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Söyle bakalım: Pe, re, se ![]() ![]() İBİŞ (Tekrar gülmeye başlar) — Efendim, affedersiniz ama, ona "perese" demezler "pırasa" derler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ (Vurur) — Şimdi seni adamakıllı döveceğim haa ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Pee ![]() ![]() EFENDİ — Reee ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Seee ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — öğrendin mi şimdi? İBİŞ — öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Ondan sonra gelen "şe" yi de söyle bakalım ![]() ![]() İBİŞ — Neyi söyleyeyim efendim? ![]() EFENDİ — "şe" yi, canım "şe" yi ![]() ![]() İBİŞ —Neyi efendim? Anlayamadım ![]() ![]() EFENDİ — Canım "şe" harfini, ve, şe şe ![]() ![]() İBİŞ — Haa, anladım öyle ise, şe, şe, şe ![]() ![]() EFENDİ — Gördün mü, bak bunu da öğreniverdin işte ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ —Tee ![]() ![]() EFENDİ — U ![]() ![]() ![]() İBİŞ — U ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ (Vurur) — Dur, acele yok dedik ya ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Oooh, çok şükür ![]() EFENDİ — Ü, ve, ye, ze ![]() ![]() İBİŞ — Vallahi ben de pek bayılırım ![]() EFENDİ — Neye bayılırsın? ![]() ![]() İBİŞ—Üveze ![]() ![]() ![]() EFENDİ (Vurur) — Hay pisboğaz hay, karnın acıktı galiba ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Hay sersem hay; sana alfabenin son harflerini söylüyorum, üvez demiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Üüü ![]() ![]() ![]() EFENDİ —Veee ![]() ![]() ![]() İBİŞ (Kendi kendine) — Ah, olsa da yesem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EFENDİ —Zee ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Zeeee ![]() ![]() ![]() EFENDİ — İşte tamam, bitti, hepsini öğrendin artık değil mi? ![]() İBİŞ — Hepsini öğrendim efendim ![]() ![]() ![]() EFENDİ — Gelecek derste sana bu harflerin nasıl yazılacağını da öğretirim ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Hiç birini unutmam, hepsi aklımda ![]() ![]() EFENDİ — Haydi bakalım dersimiz bitti, git biraz da işlerine bak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBİŞ — Güle güle efendim güle güle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Perde kapanır ![]() Cemil MİROĞLU |
![]() |
![]() |
|