![]() |
Nasreddin Hoca|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nasreddin Hoca|Tiyatro Tarihi Ve SkeçlerNASREDDİN HOCA (Okullar için komedi, 2 perde) Kişiler Nasreddin Hoca - Nasreddin Hoca'nın karısı Ayşe (büyütme) - Kadı Ahmet Ağa - Sarhoş Mehmet - Yasef - Ali (öğrenci) - Komşu kadın Kahveci çırağı - Zaptiye - Yolcu - Eşek Mahalleli birkaç erkek - Kadın - Çocuk 1 ![]() (Basitçe döşenmiş, fakir bir ev odası ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca'nın karısı— Ayşe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayşe— ![]() ![]() ![]() Hoca'nın karısı— Kız, sana söylüyorum, işitmiyor musun? (Dışarıdan bir gürültü kopar ![]() Hoca'nın karısı— Elin kırılsın inşallah! Yine kim bilir neleri devirdin kız? (Hoca elinde takkesiyle girer ![]() Hoca— Kızın günahını alma hanım, işi bir anlayıver de ondan sonra konuş ![]() Hoca'nın karısı— Peki o gürültü neydi? Hoca— Ne olacak, merdivenden çıkarken takkem yuvarlanıverdi, işte o kadar ![]() Hoca'nın karısı— İlâhi hoca, takke o gürültüyü çıkarır mı? Hoca— Eeee altında da ben vardım işte ![]() Hoca'nın karısı— Ha şöyle imana gel ![]() Hoca— Ben mi hanım, bilirsin ki tilki ya ormandadır, ya da kürkçü dükkânında ![]() (Ayşe girer ![]() Ayşe— Hoca Efendi, sen evde yokken gelen biri, yine geldi, eşeği istiyor ![]() Hoca— Yok, de ![]() Ayşe— Pekâlâ ![]() ![]() ![]() (Ahmet Ağa girer ![]() Ahmet Ağa— Etme Hoca Efendi, şu eşeği ver de bi yol değirmene gidip geleyim ![]() Hoca— Ahmet Ağa, eşeği bizim oğlanla tarlaya yolladım, eşek evde yok ![]() (Bu sırada eşeğin ahırdan anırması duyulur ![]() Ahmet Ağa— Şimdi de eşek evde yok, demezsin ya? Hoca—Tövbe estağfurullah be adam, şu sakalı ağartmış adamın sözüne inanmadın da gittin ahırdaki eşeğin tek lâfına inandın, yazıklar olsun sana be ![]() Ahmet Ağa— Kusuruma bakma Hoca, biz cahil insanlarız, kusura bakma, hadi eyvallah ![]() ![]() Hoca'nın karısı—Adamı iyi atlattın ama senin eşeğe de bir şeyler oldu son günlerde ![]() Hoca— Aldırma hanım, sen bağırmayandan kork ![]() ![]() Hoca'nın karısı— Hoca Efendi, kendime yeni bir elbise diktim ![]() ![]() ![]() Hoca— Bana görünme de kime görünürsen görün ![]() (Ayşe girer ![]() Ayşe— Hoca Efendi biri geldi, galiba arkadaki komşu kadın ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca— Ne ipi? Gelsin bakalım ![]() Ayşe— Gir komşu, gir ![]() Komşu kadın— Selâm Hoca Efendi ![]() ![]() Hoca— Hayrola komşu, ne ipi? Komşu kadın— Çamaşır ipi canım ![]() Hoca—Ah, biraz evvel gelseydin ya ![]() ![]() Komşu kadın— Niçin Hoca Efendi? Hoca— İpe un serdim, un! Komşu kadın (gülerek)— İpe de un serilir mi? Bir yaşıma daha bastım? Hoca— insanın vermeye gönlü olmayınca, pekâlâ serilir komşu, pekâlâ serilir ![]() Komşu kadın—Aman komşu, Hoca Efendi de kimseye bir şey kaptırmaz oldu ![]() Hoca'nın karısı— İftira etme komşu ![]() ![]() ![]() Komşu kadın— Nasıl unuturum! Ama sonra ne yaptı? Hoca'nın karısı— ![]() ![]() ![]() Komşu kadın— Sen yoktun ![]() ![]() Hoca'nın karısı— Tabi ne zannettin ya! Kazan doğurmaya gelince doğuruyor da ölmeye gelince niçin ölmesin? Komşu kadın— Hiç de böylesini görmemiştim ![]() ![]() ![]() ![]() (Karısı yeni elbisesini giymiş olarak girer ![]() Hoca— Ha şöyle, insanın gözleri ara sıra böyle güzelliklerle yıkanmalı ![]() ![]() (Udu eline alır ve parmağını bir yere basarak çalmaya başlar ![]() Hoca'nın karısı— Eee ![]() ![]() ![]() Hoca— Marifet de orada ya! Herkes alır notayı arar, arar, bir türlü bulamaz ![]() ![]() Hoca'nın karısı— Peki ne şarkısı bu? Hoca— Koca cahil! Kâtibin şarkısı, kâtibin ![]() Hoca'nın karısı— Sen çaladur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Hoca udu asar, Ayşe girer ![]() Ayşe— Hoca Efendi, Yasef Efendi geldi ![]() Hoca— Ne dedin? Esef Efendi mi geldi? Ne Esefi kız? Ayşe— Yasef ![]() Hoca— Ha ![]() ![]() ![]() ![]() (Yasef girer, cimriliği gözünden okunur ![]() ![]() Yasef— Akşam şerefiniz hayır içinde yatsın Hoca Efendi ![]() Hoca— Daha yatmadı Yasef Efendi, söyle bakalım derdini ![]() Yasef— İki gözünü seveyim Hoca Efendi, bende vardı bir altın para ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca— Bakayım Yasef Efendi şu altın dediğin şeye ![]() ![]() ![]() Yasef— Olmaz dedin? Niçin Hoca Efendi? Bu altın en iyi altın ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca— Olmaz, bozamam ![]() Yasef— Peki öyleyse, 150 lira ver de al, helâl olsun ![]() Hoca— Etmez Yasef Efendi, onun altını az, ayarı düşük ![]() Yasef— Peki öyleyse, sen ne vereceksin? Hoca— Ayarı çok ama çok düşük ![]() Yasef— Canım anladık, sen ne verirsin? Hem altını da ne kadar düşükmüş? Hoca— Yasef Efendi, bu paranın altını o kadar düşük ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yasef— Ne dedin Hoca Efendi üstüne para? Hadi yule yule Hoca Efendi, ben gider ![]() ![]() ![]() ![]() (Hoca soyunurken kapı çalınır ![]() içerdeki odadan gelir, kapıyı açar ![]() ![]() Hoca— Hayrola Ali ![]() Ali— Hoca Efendi, muallim bey bize acayip acayip şeyler sordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca— Sor bakalım, neymiş onlar? Ali (Defterinden hece hece okur ![]() Hoca— Yaz ![]() ![]() Ali— Kır-par, kır-par yıl-dız ya-par-lar ![]() Hoca—Yaz ![]() ![]() ![]() ![]() Ali— Hoca eş-şe-ğin, bas-tı-ğı yer-dir ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca— Kıyamet iki türlüdür oğlum ![]() ![]() ![]() Ali— Kıya-met, i-ki tür-lü-dür, kü-çük kı-kı-ya-met, bü-yük kı-ya-met ![]() ![]() ![]() (Hoca yatağa girer, o sırada dışarıdan sarhoşun biri Hoca'yı çağırır ![]() Sarhoş— Hey Hoca Efendi, aç kapıyı! İçmeye geldim ![]() ![]() Hoca— Tu, Allah iyiliğini versin bu sarhoş herifin, yine dayandı kapıya be ![]() (Hoca yataktan çıkar, kapıyı açar, o sırada Hoca'nın yüzüne dışarıdan bir tokat iner ![]() ![]() ![]() Hoca— Seni mel'un seni, seni hınzır herif seni ![]() ![]() ![]() (Yatağına girerken perde kapanır ![]() 2 ![]() (Kadının odası ![]() ![]() ![]() ![]() Kadı— Ki-ki-kim vaaar o-ora-d ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaptiye— Kadı efendi, Hoca geldi ![]() Kadı— Elinde bir şey var mı? Bana bir şey getiriyor mu? Varıver de anla ![]() Zaptiye— Yok Kadı Efendi, yok ![]() ![]() ![]() (Zaptiye çıkar, biraz sonra Hoca, akşamki sarhoşun ensesinden tutmuş olarak girer ![]() Hoca— Davacıyım kadı efendi ![]() Kadı— Buyur Hoca Efendi buyur ![]() Hoca— Daha bugünün çocuğu, gelmiş bana tokat atıyor, kadı efendi, tokat! Kadı— Tokat ha! Ne cüret, ne cesaretle ![]() Sarhoş— Ben mi kadı efendi, sarhoştum ![]() ![]() ![]() ![]() (Hoca arkasını döner, oturmak üzere kanepeye giderken, sarhoş cebinden bir para çıkını çıkarır, hemen kadının önüne bırakır ![]() Kadı— Bir tokadın cezası, (Defteri karıştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca— Koskoca bir adama tokat ha! Sarhoş— Kadı efendi, iyi ama yanımda para yok ![]() ![]() Kadı— Daha duruyor, fırla çabuk ![]() ![]() (Sarhoş çıkar, biraz sonra kahveci çırağı kadıya bir çay getirir, çıkar ![]() ![]() Çırak— Hoca Efendi dışarıda bir sini baklava gidiyor ![]() ![]() ![]() Hoca— İyi ama bana ne? Çırak— Nasıl sana ne Hoca Efendi, baklava sizin eve doğru gidiyor ![]() Hoca— O hâlde sana ne? Kadı (Başını kaldırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca (Usulca kalkar ![]() ![]() Kadı— Sen merak etme Hoca Efendi, neredeyse gelir ![]() (Hoca oturur ![]() ![]() ![]() Hoca— Kusura bakma kadı efendi, fazla bekleyemeyeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() Kadı— To to to kat haaaa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Perde kapanır ![]() |
![]() |
![]() |
|