| Müfettiş Oyunu Hakkında Bilgi | 
|  | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 | Müfettiş Oyunu Hakkında BilgiMüfettiş Yazan: Nikolay V  Gogol Çevirenler: Melih Cevdet Anday - Erol Güney OSIP - Allah belasını versin  Açlıktan geberiyorum  Midem bomboş    karnım gur gur ötüp duruyor  Ah bir eve dönsek! Ne yapsam bilmem ki! Piter'den* çıkalı iki ay oluyor  Çapkın, yolda elindekini, avucundakini yedi, bitirdi  Şimdi de süt dökmüş kedi gibi düşünüyor  Bol bol yol paramız vardı  Ama kendisini nasıl gösterecek? (Taklit ederek) "Hey! Osip, git, bir oda tut, en güzel odayı tut  En iyi tarafından yemek ısmarla  Ben, öyle olur olmaz yemekleri yemem  Bana yemeğin en iyisi gerek  " Önemli bir adam olsa ne ise, küçük bir kayıt memuru! Önüne gelenle dost olur, sonra da başlar kumar oynamaya  İşte sonu böyle oluyor  Off    bıktım bu yaşamdan  Vallahi, köy daha rahattı  Orada kent yaşamı yoktur ama üzüntüsü de azdır    Bir kadın alırsın, ondan sonra ömrün boyunca keka, ye böreği, yat aşağı  Elbet doğrusunu söylemek gerekirse, Piter'de yaşamak çok güzel  Yalnız, iş parada    para olduktan sonra, günler daha ince, daha politikalı geçer  Tilaturalar, dans eden köpekler, hepsi önünde    ne istersen var  Herkes ince, nazik konuşur  Daha nazik konuşanlar var, ama onlar soylular  Bir pazara gidersin  Satıcılar bağırır: "Buyurun, bayım!" Diyelim salda giderken bir memurun yanında bile oturursun  Kibarlık görmek istiyorsan bir mağazaya git  Orada emeklinin biri sana askerlikten açar  Gökyüzündeki yıldızların neye yaradığını, ne olduklarını anlatır  Onları sanki avucunun içi gibi öğrenirsin  Bazen yaşlı bir subay karısı düşer    bazen de bir hizmetçi girer, ama bir içim su    öf    öf    öf! (Güler, başını sallar  ) Hey canına yandığımın    ne muameledir o! Hiç kaba bir sözcük işitilmez  Herkes sana, siz der  Yürümekten mi bıktın, atla bir arabaya, bey gibi kurul  Parasını vermek istemiyorsan, onun da kolayı bulunur: Her evin iki kapısı vardır  Birinden girer, ötekinden çıkarsın  Şeytan bile bulamaz seni  Yalnız, bu yaşamın kötü bir yanı var: Kimi zaman karnını güzelce doyurursun, kimi zaman da, işte bugünkü gibi açlıktan geberirsin  Ama bütün suç onda  Halimiz duman, başımız dertte yahu! Babası para gönderiyor  İnsan biraz tutumlu olur, değil mi? Nerede    başlar hovardalığa  Arabadan aşağı inmez, her gün tilatura için bilet al, bir hafta sonra ne görürsün? Yeni frağını bitpazarına satmaya yolluyor! Gömleğine varıncaya kadar sattığı oldu  Üstünde bir ceketi, bir de kaputu kaldı  Vallahi böyle  Kumaşı da ne güzeldi ama! İngiliz  Bir frak 150 rubleye mal olur, ama bitpazarına götürdün mü, vere vere 20 ruble verirler  Hele pantolon, yok pahasına gider  Bu duruma düşmesinin nedeni de ne? Aklı havada, ondan! İşine gücüne gideceğine piyasaya çıkıyor, kumar oynuyor  Ah, beyefendi bunu bir öğrenirse, vallahi, memurmuş, falanmış dinlemez, pantolonunu indirir, basar sopayı, bizimki de dört gün rahat oturamaz  İnsan memursa, memurluğunu bilmeli  İşte, şimdi de, otelci: "Birikmiş borçlarınızı ödemezseniz, artık yemek vermem  " dedi  Peki, parayı veremezsek ne olacak? (İç çeker  ) Ah Yarabbi, bir kaşık çorba olsa  Vallahi bana öyle geliyor ki, şimdi bütün dünyayı yiyebilirim  Kapıyı vuruyorlar    O olmalı  (Yataktan fırlar  ) | 
|   | 
|  |