|  | Akilli Eşek - Skeç |  | 
|  10-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Akilli Eşek - SkeçAKILLI EŞEK Kişiler Çiftçi – öküz – Eşek – Köpek – İki işçi 1  Perde (Arka plânda dağlar, tepeler ve ağaçların olduğu bir resim yer alır  Çiftçi bir köşede oturmuş, yere mendilini sermiş yemek yer  Bir yanında su testisi durur  Köpeği yanında yatar  Arkasında kürek ve tırmık vardır  Az ötede eşek ve öküz yan yana otlar  Ara sıra kafalarını kaldırıp birbirlerine bakarlar  Çiftçi gülerek onları dinler  ) (Çiftçi başına siperli bir şapka takmıştır  Süvari pantolon ve yelek giymiştir  Ayağında deri çizmeler vardır  öküz, eşek ve köpek basit bir maske ile belirtilir  ) öküz (şikâyet ederek)— Sen bütün gün durmadan çalışmanın ne demek olduğunu biliyor musun? Tam o canım otları ağzıma alırım, hevesim kursağımda kalır  Eşek (merakla)— Niyeee? öküz (biraz kızarak)— Niye mi? Niye olacak? Tarla sürülecek derler, alır götürürler  Yük taşınacak derler, alır götürürler  Durmadan emir verirler  Sıkıysa yapma  Yoruluyor mu demezler, aç mı demezler  Biliyor musun? Şimdiye kadar şöyle doya doya bir yemek yediğimi hatırlamıyorum  Hep senden arta kalanları yiyorum  (Köpek yerinden kalkar  Etrafa bakınır  Koşmaya başlar  ) Köpek— Hav… Hav… Hav… öküz— Ya sen n’apıyorsun dostum? Bütün gün ahırda uyuyorsundur Allah bilir  Sahibimize nasıl yaranmamız gerektiğini de iyi bilirsin  Eee   İş yapmadan yemek yiyebildiğine göre  Çok rahatsın çoook!… Eşek (gülerek)— Vah Vah… Zavallı kardeşim benim! Sana acıdım doğrusu  Şimdi kulaklarını aç ve söyleyeceklerimi iyi dinle  öküz— De bakalım ne söyleyeceksin? Eşek— Bak şimdi! Seni götürmek için geldikleri zaman sakın yerinden kalkma  Her gönderilen yere gitmek zorunda değilsin ya… öküz (merakla)— Pekii… Ya kızarlarsa n’apcam? Eşek— Canım biraz sabredeceksin  Hiçbir şey kolay değildir ki  Gözlerini kapat, hiçbir şey yeme  Su bile içme  öküz— Eee? Eşek— Eeesi, böyle davranırsan iş yapmaktan kurtulursun  Bir güzel dinlenir, keyfine bakarsın  Çiftçi (kendi kendine gülerek)— Sizi gidi yaramazlar sizi  Neler de düşünüyorlar… (Perde kapanır  ) 2  Perde (Sahneye loş bir ışık verilir  Ahır dekoru oluşturulur  San renkli kâğıtlar kırpılarak kurumuş otlar yapılabilir  Kürek ve süpürge durur bir köşede  öküz ve eşek yularla bağlanmış, otların üzerinde yatarlar  Gözleri kapalıdır  Dışarıdan bir horoz sesi gelir  Bu sırada işçiler ahıra girer  ) 1  Sahne (İşçiler yıpranmış giysiler giyerler  Ayaklarında lastik ayakkabılar vardır  Başlarında siperli şapkalar vardır  ) 1  İşçi— Kalk bakalım koca öküz! Bu kadar uyumak yeter  Şimdi çalışma zamanı  (Şöyle hayvana bir iki şaplak vurur  ) 1  İşçi— Hadi kalksana, ne lâf anlamaz hayvansın sen! 2  İşçi (kızarak)— Hıı… Demek kalkmıyorsun ha… Ben sana yapacağımı bilirim  (Ayağıyla öküze bir tekme atar  öküz inlemeye başlar  ) 1  İşçi— Vurma, vurma! Hasta galiba baksana  İnim inim inliyor  2  İşçi— E öyleyse ağaya söyleyelim de bir çaresine baksın  1  İşçi— Sen bir koşu git haber ver  (2  İşçi koşar adım ahırdan çıkar  1  İşçi süpürgeyi eline alır  Homurdana homurdana ahırı temizlemeye başlar  ) 1  işçi— Şunlara bak, ne rahat yatıyorlar  Eşek (Yavaşça)— Baksana derdi olan tek sen değilsin  öküz— Yaa… O da bizi dertsiz sanır  Baksana ne diyor? Rahat rahat yatıyor muşuz? Gel sen onu bana sor  Sanki tarlayı bu sürüyor  Eşek— Doğru söylüyorsun valla  İşleri güçleri bize sopa çekmek  Hınçlarını bizden alıyorlar  | 
|   | 
|  | 
|  | Akilli Eşek - Skeç |  | 
|  10-24-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Akilli Eşek - Skeçöküz— N’aparsın dostum, yapacak bir şey yok  (Tam o sırada 2  işçi koşar adım ahıra girer  ) 2  İşçi (yorulmuş)— Uff… Canım çıktı valla! 1  İşçi— Ne yapacakmışız şimdi? Sordun mu? 2  İşçi— öküz hastaysa, eşeği çıkartın işe, dedi  Eşek (ağlamsı)— Neee! (Anırmaya başlar  )— AiLAii… 1  İşçi (gülerek)— Baksana duydu sanki  Nasıl da acızlanıyor? (İşçiler gülüşürler  7  İşçi eşeğin yularını çözer  Çekmeye başlar  ) 1  İşçi— Gel bakalım koca kulak, bugün benden çekeceğin var  2  İşçi— Hadisene hımbıl hayvan! Eşek (Acı acı artırır  )— Aii   Aii… (Eşek istemeye istemeye yürür  ) (Sahne kararır  ) 2  Perde (Sahne yavaş yavaş aydınlanır  öküz ahırda keyifli keyifli yatmaktadır  ) öküz— Ne kadar güzel oluyormuş yatmak  Yiyorum, içiyorum, yatıyorum  Bundan iyi beylik mi olur? (Gür bir sesle)— Mööö… (Bu sırada 7  İşçi eşeği getirir  Yularından bağlar  Eşek bitkin bir hâldedir  İşçi ahırdan çıkar  Eşek kendini yere atar  ) Eşek—Ahh   Uff   bacaklarım!… Her yanım kırılıyor  öküz— Ne oldu dostum? Ne bu hâlin? Şıpır şıpır ter damlıyor her yerinden  (Eşek şöyle bir başını kaldırır, kızgın kızgın bakar  Yine başını yere koyar  ) öküz— Ne o, çalışmak zor geldi galiba  Çok mu yoruldun? (Eşek bu kez başını hızla kaldırır  ) Eşek— A benim canım kardeşim, yoruldum yorulmasına tabi  (ağlamsı) Ama beni asıl üzen başka bir şey var  öküz— Neymiş o? De bakalım  Derdini söylemeyen derman bulamazmış  Eşek— Sana bir sürü nasihat verdim  Esirlikten kurtuldun böylece  öküz (hayretle)— Eee   Bunun üzülecek nesi var  Eşek (kurnazca)— öyle diyorsun da… Bugün sahibimizin işçilerle konuşmasına şöyle bir kulak kabarttım; öküz (merakla)— Ne diyordu? Eşek— “öküz eğer iyileşmezse, onu götürüp satın  ” diyordu  öküz ‘(Telâşlı, şaşkın)-…   Ne dedin, ne dedin? Eşek— Valla dostum, senin işin kötü  Yakında satılacağın için çook üzülüyorum  Anladın mı şimdi niye perişan bir hâlde olduğumu! öküz (Telâşlı, kendi kendine konuşur  )— Nasıl olur? Beni nasıl satarlar? Yok yook… Buna imkân yok!… (Yerinden kalkar, hızlı adımlarla dolaşmaya başlar  ) öküz— Ya sahiden satmaya kalkarlarsa  N’aparım ben o zaman? Eşek— Sana yardım edemeyeceğim için beni affet kardeş! N’apiim senin yerine satılmaya gidemem ya! (öküz telâşla eşeğin yanma gelir  ) öküz (yalvararak)— Dostum n’olur beni kurtar? Eşek (kurnazca)— Ne yapsak bilmem ki… (Eşek birden aklına bir şey gelmiş gibi yapar, ayağa kalkar  ) Eşek— Dur bakalım, aklıma parlak bir fikir geldi  öküz (merakla)— Neymiş o? Hadi söyle!  Eşek— Şimdi yem getirecekler ya!  öküz— Eee… Eşek— Onun hepsini ye  Güzelce suyunu da iç  Sesini şöyle bir yükselt  Neşeli neşeli bağır  Hareketli görünmeye çalış  Böylece senin iyileştiğini görüp satmaktan vazgeçer sahibimiz  Sen de yine eskisi gibi işine dönersin, oldu mu? öküz (heyecanlı)— Tamam… Tamam  Hepsini yaparım  (O arada kapı açılır  İçeri 1  İşçi girer  Elinde yem dolu bir kap ve bir kova su vardır  Bunları öküzün önüne koyar  ) 1  İşçi— Bunu da yemezsen gerisini sen düşün  (gülerek) Kasapta bulursun kendini alimallah! (1  İşçi dışarı çıkar  Sahne kararır, sonra yine açılır  Dışarıdan köpek havlaması ve horoz sesi gelir  Eşek uyur  öküz ayağa kalkar, silkinir, gür bir sesle möölemeye başlar  Eşeği de uyandırır  ) Eşek (sinirli)— Canım bağır dediysek bu kadar da demedik ya! Sabahın bu saatinde eşek uyandırılır mi hiç  (Kapı açılır, içeri işçiler girer  ) 2  işçi— Ooo… Bizim koca öküz ayaklanmış baksana  1  İşçi— Dün dediklerimi anladı galiba  Anlaşılan kasaba gitmeye hiç niyeti yok  (İkisi de gülüşürler  ) 2  İşçi— Gel bakalım… Yatmak iyiydi değil mi? Oh, ekmek elden su gölden… 1  işçi— Çalışmayana ekmek var mı? öküz— Mööö… Eskisinden çok daha fazla çalışacağım şimdi (Ahırdan çıkarlar  Eşek seyircilere döner) Eşek (öğüt verircesine)— Siz siz olun, sakın kimsenin işine burnunuzu sokmayın (Perde kapanır) Uyarlayan: Sema Devir | 
|   | 
|  | 
|  |