|  | Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro Metni |  | 
|  10-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro MetniVatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro Metni ARİF - DOKTOR - HADEME - MEMUR MASKELİLER  I  BöLÜM (Işıklar söner  Ortada sadece çok hafif bir aydınlık kalır  MASKELİLER oyunda kullanılacak arkalıksız iskemleleri zıplaya zıplaya taşıyarak girerler  Çok renkli, hol ve pelerin gibi şeyler giymişler  Yüzlerinde yarım maskeler, gerek maskelerin ifadeleri gerek giyinişleri ile gerçek dışı bir halleri var  usul usul ve koşuşarak sahneyi düzenlerler; bu arada bir iki defa gruplaşıı; fısır fısır konuşurlar, dağılırlar  Kimi zaman ufak kahkahalar  Kahkahalar yavaş yavaş büyür  Birden ışık yanar  MASKELİLER irkilirler  Birbirlerine susmalarını ihtar ederler  ) — (Hafiften) Sus kardeşim, sus! Ş — Sus yahu sus  — (Sesler yükseliyor  ) Şışt  — Sus efendim sus  -Şışt! 68 -Şışt! — Sus tıs tus  — Sus susuz tuz  — Kus kuskus  — Sus pus  — Pus pulus  — Puslu tuz  — Tuzlu muz  — Uyuz  — (Hep bir ağızdan) Suuuus! (Bu sefer seyircilere dönerler, onlara sus demeye başlarlar  Dolaşırlar  Yavaş yavaş bu bir şarkıya dönüşür ve dans etmeye başlarlar  Oynadıkları Çepikli  ) — Susalım susalım susalım  Bitsin artık curcuna  Başlayalım oyuna  (Yavaş yavaş seslerini azaltarak çıkarlar)  ÜSTÜN (içeriye girer  Gülen bir yüzle, içten gelen bir sesle seyirciye) — Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz  Bize can getirdiniz, hayat getirdiniz, hoş geldiniz  (MASKELİLER birden görünüverirler  Sert bir tonda ÜSTÜN'e "Sus" derler  ) ÜSTÜN — Oyun yerimiz sizlerle var oldu  Sesinizle, rengi-nizle doldu: (Gene MASKELİLER'in müdahalesi  "Sıst!" ÜSTÜN rahatsız olur  ) ÜSTÜN - Efendim, Vatandaş Oyununun taklidini aldım  Şöyle usulüyle, üslubuyla sizlere seyrettireyim  Haydi oyun başlasın da gecemiz hoş geçsin  (MASKELİLER kaybolur  ÜSTÜN bir kenara çekilir  ) ARİF (Âdeta yuvarlanarak içeriye girer  ) — O senin babandır, baban  (Bir adım atar  Tesadüfen o sırada karşısında da ÜSTÜN var  Bu sözler ona söyleniyor gibi olur  ) Rezil  (Aynı oyun) Turşu beyinli  (Aynı oyun) Çöp kutusu kapağı suratlı herif  (ÜSTÜN boyuna irkiliyor  ARİF bir seyirciye) Babasıdır değil mi, babasıdır  Soyudur değil mi, soyudur  Sopudur değil mi sopudur  (ÜSTÜN'e) Bizi ne sandın sen, çöp kapağı kutusu suratlı herif  Babandır o, baban  (Adeta dans (bilgi yelpazesi  net) ederek  Neşeli sanki  Gülünç bir dans  ) Babandır da babandır  Soyundur da sopundur  (Durur) O senin babandır çöp suratı kapaklı kutusu herif  Anladın mı, suratı kutusu kapaklı çöp  Daha ne? Nah sana  (ÜSTÜN'ün suratım karışlar  ) Bu da babana  (Aynı oyun) Bu da soyuna sopuna  (ÜSTÜN'ün sabrı kalmaz  Bu sefer o ARİF'in suratını karışlar  ) ARİF (Birden aptallaşu; sakinleşir  İlk defa olarak ÜSTÜN'ün varlığını farkeder  Seyirciye) — Ne oluyor buna? (ÜSTÜN'e) Arkadaşım, sen kafayı biraz üşüttün mü? ÜSTÜN — Sana sormalı  ARİF — Neyi? ÜSTÜN — Onu  ARİF — Ha, sekiz, dokuz, on  O onu mu? ÜSTÜN - Hayır, unu  ARİF — Ne unu? ÜSTÜN — Sabunu  ARİF (Artık kızar  ) — Hadi ordan, zaten derdim başımdan aşkın  Gelmiş burada benimle dalga geçiyor  ÜSTÜN — Kim kimle? ARİF - Hekimle  ÜSTÜN — Nee? ARİF — Hekimle hakim, kimine sim, kimine dikim  ÜSTÜN — Hey, ne oluyoruz? ARİF — Ne yapalım, dalga geçmek sırası bana geldi  ÜSTÜN (Kızar, işine git gibilerden) — Eeee!!! ARİF (Dikilir, ne olmuş gibilerden) — Eeee??? İKİSİ BİRDEN (Horoz gibi diklenirler) Eeee!??? (Birbirlerine ters ters bakarlar  Küçümser bir ifade  Burun kırıp omuz silkerek arkalarını dönüp giderler  Bir iki adım sonra zınk diye dururlar  İrkilmişler  Merakla geri dönerler  Birbirlerinin yüzüne bakarlar  ) ÜSTÜN — Allah Allah, tıh tıh tıh  ARİF — Allah Allah, tıh tıh tıh  (ÜSTÜN ARİF'e yaklaşır, onu profilden inceler  ARİF irkilir  ÜSTÜN yerine döner  Bu sefer ARİF gider, ötekine tam karşıdan bakar  Aynı oyun  ÜSTÜN gelir, ARİF'in ellerini inceler  Aynı oyun  ARİF gider, ÜSTÜN'ün ağzını açar, dişlerine bakar  Aynı oyun  ÜSTÜN gelir  ARİF'i koklar  Aynı oyun  Tanıyamaz gene  Geri döner  ARİF artık ötekine sinirlenmiş, gider, parmağım ÜSTÜN'ün yanağına sürter ve tadına bakar  ) ÜSTÜN — Ne oluyoruz? (Eliyle yalama işareti yapar  ) ARİF — Sana sormalı, ne oluyoruz? (Burnu ile koklama işareti yapar  ) ÜSTÜN — Canım efendim, ben seni bir yerden tanıyorum da, onun için baktım  ARİF — Sen beni tanırsın da ben seni tanımaz mıyım; ben de onun için baktım  ÜSTÜN (Sevinir  ) — Beni tanıyorsun? ARİF — Tanıyorum  ÜSTÜN — Çok mu? ARİF — Eh şöyle böyle  ÜSTÜN — Ne kadar, ne kadar? ARİF — Bir iki kilo  ÜSTÜN — Aaaa, çok az  ARİF — Beş kilo  ÜSTÜN — Yok, daha, daha  ARİF (Seyirciye) — Herif yüzde isteyen levazım memuru gibi çekişiyor  ÜSTÜN (Birden, yavaş yavaş artan bir haykırışla  ) — Aaaa! Aaaaaaa! Dur dur dur! Duuuuuuuuuuurrr!!! (Yavaş sesle) Dur dur dur! ARİF —Hır hır hır  ÜSTÜN — Dur dur  ARİF — Geç  (Yer değiştirirler  ) ÜSTÜN — Dur dur dur  ARİF — Geç geç geç  (Tam yer değiştirecekleri sırada ÜSTÜN "ortada dur" diye bağırıverince -neredeyse tanıyacak-ARIF artık işi iyice alaya alır  Geç dur diye trafikçilik oyununa başlayıverir  ) ARİF — Dur ulan, dur taksi  Geç lan hırbo  Duur  Buyurun beyefendi geçin  Ulan otobüs hususiye yol ver  Hususi, pas ver  (Yüksek  ) Vazife efendim, istemem  (Hafif  ) Yan cebime koy  Dürt, dürt, cart, curt  Ehliyet, fren, muayene, ceza  Efen-diiii, aza  Haydi keleş oğlu keleş, tosla yirmibeş  ÜSTÜN (Elleri cebinde) — Ne oluyoruz? | 
|   | 
|  | 
|  10-24-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro MetniARİF (Omuz silkerek  ) — Hizmet ediyoruz  (Es  ) ÜSTÜN — Tam tanıyacaktım seni  Dilimin uçundaydı, kaçırdım  (Birden ikisi birden) Aaaa! Sen, sen! (Seyircilere  ) Tanıdım, tanıdım  Tanıştık  Tanıdı  Tanıdılar  Ay, ay, (Birbirlerine) Vay vay vay  Vaaayyü (Sarmaş dolaş olurlar  Ayrılır, seyircilere koşarlar; tanışmanın heyecanıyla onlara bir şeyler söylerler  Geri dönerler  Birbirlerini görürler  Sanki ilk defa görüyormuş gibi "Vay" diye bağrışır, koşarak sarmaş dolaş olurlar  Aynı oyun birkaç defa tekrarlanır  Nihayet bir ara kucaklaşma sırasında ARİF birden irkilir, duraklar, ÜSTÜN'ü dürter, dönüp bakarlar  ARİF iyice aptallaşmış, ÜSTÜN çok normal bir şey görmüş gibi  ÜSTÜN — Hay Allah gene mi onlar? (MASKELİLER ellerinde pankartlar içeri girerler  Pankartlarda "Böyle oynanmaz", "İyi oynayın", "Can sıktınız", "Yuh" gibi yazılar var  Bir tören geçiti gibi ortayı doldururlar  ) Sanki oynamaya fırsat bıraktınız da! ARİF — Hadi bakalım dışarı  ÜSTÜN — Derdinizi başkasına anlatın  Rejisöre, ışıkçıya, tenkitçiye: ARİF — Hadi, hadi rejisöre  (MASKELİLERİ dışarı çıkarırlar  Birbirlerine bakıp "ne yaparsın" işareti yaparlar  ) ÜSTÜN — Evet, evet! ARİF — Nerede kalmıştık? ÜSTÜN — İşte, şeyde    ARİF —Vallahi    ÜSTÜN — Evet    ARİF — İşte böyle  ÜSTÜN — Yaa! ARİF — Yaa! ÜSTÜN —- Eee, ne haber  ARİF — İyilik sağlık  ÜSTÜN — İyi iyi  ARİF — Senden ne haber  ÜSTÜN — Sağlık iyilik  ARİF — A, çok iyi, iyi  ÜSTÜN — Daha ne haber? ARİF — Eh işte  ÜSTÜN —- Ben de eh işte  ARİF (Sakin) — Hangi işte? (Hangi iştesin anlamında  ) ÜSTÜN (Sakin) —- Evet, enişte  ARİF — Ha  Eli işinde  ÜSTÜN — Ya, dübeşinde  (Çok sakin sahne  ) ARİF — Vah vah vah  (Yüzlerde kötümser bir ifade  ) ÜSTÜN — Vah vah vah  ARİF — Daha daha nasılsın  ÜSTÜN — Daha daha iyi  ARİF — Vali vah vah  ÜSTÜN — Havalar kötü sular kötü, işler kötü  ARİF — Ya, oh oh oh  ÜSTÜN — Sen kötü, ben kötü, o kötü  ARİF — Vah vah vah  ÜSTÜN — Namus yok, iman yok, ahlAk yok  ARİF — Oh oh oh oh  ÜSTÜN — Rezalet, kepazet, siyaset  (ARİF sinirlenmiş bir zamandan beri  Bir tokat- sallar  ÜSTÜN kımıldamaz  Hemen ve hızlı hızlı  ) Hava iyi su iyi iş iyi Sen iyi ben iyi o iyi Namus var iman var ahlAk var SelAmet nefaset siyaset  ARİF (Seyirciye) — Şamar oğlanı olduğu nasıl da belli  To-katı yiyince ağız değişti  (ARİF'in yeni bir tokan  ) ÜSTÜN (Aynen) — Namus yok iman (bilgi yelpazesi  net) yok ahlAk yok Rezalet siyaset kepazet  ARİF — Hani tokat yerine para yese kimbilir nasıl değişecek  (Seyirciye söyledi bunu  ) Hey gidinin gidisi zıpır Üstün  ÜSTÜN — Hey gidinin gidisi çemiş Arif  ARİF — Bana bak, sen çok değişmişsin  Eski çapul halin kaybolmuş  ÜSTÜN — Para, birader, para  İnsanı o adam ediyor  Paran var mı, insansın  O zaman her kapı sana açık, her işin yolunda  Aman efendim, buyurun efendim  Varsa paran memleketin efendisisin  ARİF — Ne o, mirasa mı kondun? ÜSTÜN (Güler) — Yok canım  ARİF — Totodan mı kazandın? ÜSTÜN — Yok canım  ARİF — Futbolcu mu oldun? ÜSTÜN — Ben? Ayağını kaldırmaktan aciz ben? ARİF — Şarkıcı mı oldun? ÜSTÜN — Bana şarkı söyletmeye kalkma  Burada seyirci kalmayacak  ARİF — E birader ne oldun? ÜSTÜN — Meşhur adam oldum  ARİF — Anlaşıldı, partici oldun  Bir iki sesli nutuk, bir iki sessiz nutuk, bir göz, bir kaş  Desene seni de kaybettik  ÜSTÜN — Yok canım, ben enayi miyim  Bir tabak yemek için batağa batmaktansa bir kenarda durup çanak yalamak evlAdır  ARİF (Karakteristik bir tonda) -— Anlamadım  ÜSTÜN — Çanak yalamanın sanatını öğrendim  ARİF — Anlamadım! ÜSTÜN — Anlarsın  Her cins, her boy, her renk çanak yalamaya başladın mı, ötesi geliyor  Bir alıştm mı adım başında bir çanak çıkıyor karşına  Yağlı, yüklü çanaklar  ARİF — Anlamadım! ÜSTÜN — Çanak yalaya yalaya adam oluyorsun, o zaman da millet senin çanağını yalamağa başlıyor  ARİF — Anlamadım! ÜSTÜN — Hah, bak şimdi anlarsın  İyi bak, bizim sanatın sırrını öğren  (Bu sırada MASKELİLER içeri tek sıra halinde dalarlar  Vücut belden kırık, gövde yere paralel, eller sarkmış hızlı hızlı yürüyorlar  ÜSTÜN'ün el şaklatmasıyla dururlar, dönerler, doğrulurlar, köpek gibi ellerini kaldırıp dillerini sallarlar  İkişer ikişer gelip ÜSTÜN' ün ellerini yalarlar öpüp başlarına götürürler  Sonra geldikleri gibi çıkıp giderler  ) ÜSTÜN (Pişkin sırıtır) — Anladın mı şimdi? ARİF (Kızgın) — Tuuu sana  ÜSTÜN (Pişkin) - Yağmur yağdı  ARİF — Ne? (Donup kalır  ) ÜSTÜN — Hoppala, dili damağı tutuldu, dondu kaldı  (Seyirciye  ) Demek bu devirde bile bu kadar cahil, bu kadar saf adam kalmış ha  Ee, ne yapsın, taşralı işte, köylü  ARİF (Toplanır) — Üstün, sen tam benim aradığım adamsın  ÜSTÜN — Ne gibi? ARİF — Yüzsüz, utanmaz, yırtık, yapışkan, becerikli    ÜSTÜN - Ve meşhur  ARİF — E canım adamın bu kadar meziyeti olur da meşhur olmaz mı? Sen benim derdime çare bulabilirsin  ÜSTÜN — Ne, dertli misin? ARİF — Hastayım hasta  ÜSTÜN — Hastalığın ne? ARİF — Gel söyleyeyim  (Kulağına eğilir  ) Fısır, fısır, fısır  ÜSTÜN — Ne? ARİF — Ya? ÜSTÜN — Olur mu yahu? ARİF — Vallahi oluyor? ÜSTÜN — Olmaz olmaz  ARİF — Olur olur  ÜSTÜN (Seyirciye) — Canım siz söyleyin  Hiç bir va    ARİF (Atılır) — Sus gözünü seveyim sus  ÜSTÜN — Canım, bir kelimeden bir şey olur mu? ARİF -— Olur dedik ya, ne yapayım illetim var  (Seyircilere) O kelimeyi duyunca kendimi kaybediyorum  Hastalık efendim hastalık  | 
|   | 
|  | 
|  10-24-2012 | #3 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro MetniÜSTÜN (Seyirciye) — Aman çok merak ettim  Durun bakalım ne olacak  (Arife) Hey buraya bak VATANDAŞ  ARİF (Vatandaş sözünü duyunca ciğerlerinden gelme müthiş bir böğürtü koparır  Gözleri yerlerinden fırlar, boynu uzar  Vücudu çarpılır  Titrer, sarsılır, böyle bir çırpınma  Sonra ÜSTÜN'ün üzerine atılır  ÜSTÜN korku ile kaçar  ARİF kovalar  ARİF, ÜSTÜN'ün koluna yapışır, garip bir sesle) — At bir tekme  (ÜSTÜN aptallasın ARİF gırtlağına sarılır onun  Aynı sözü tekrarlar  ÜSTÜN can havliyle tekme sallar  ARİF memnun  Arkasından döner hemen  Aynı söz, ÜSTÜN'ün tekmesi  Aynı oyun  ARİF hep tekrarlıyor) Daha, daha daha    (ARİF seyircilere saldırır onların da tekme atmasını ister  Atmayanın üstüne yürür  Her tekmede) Ohh! (Gülünç bir sahne  Birden durur  ÜSTÜN'e) Vatandaş senin babandır  Babandır da babandır  (Şarkı söyler) Babandır da babandır    Babandır da babandır  (İlk böğürtüye benzer bir sesle bir iskemlenin üzerine yığılır  ) ÜSTÜN (Hayretten gözleri açılmış  Kocaman bir) — ANAA (çeker  Sonra korka korka) Arif  Arif (İnleyerek) — İşte böyle  Vatandaş dediler mi bana ipin ucunu kaçırıyorum  ÜSTÜN — Vay babam vay  Sen fena hastasın Arif  ARİF — İşte o zaman canım deliler gibi tekme yemek istiyor  ÜSTÜN — Anladım, sen vatandaş hastalığına tutulmuşsun  Tekme yiye yiye tekme yemeden edemez olmuşsun  Peki yahu bu nasıl oldu? ARİF — Birader adam vatandaş olur da böyle olmaz mı? İşte ben de vatandaş olmaya kalktım  Kalktım kalkalı böyleyim  ÜSTÜN — Vah zavallı biçare, vah zavallı arkadaş, vah zavallı kafadar  ARİF — Biliyorsun orta okulun birine kadar seninle beraberdik  ÜSTÜN — Vah zavallı zavallı (birinci zavallı sıfat, öteki isim, şeklinde) vah biçare biçare  ARİF — Sen memur oğlu, devam ettin okumaya ikmAlle iltimasla  ÜSTÜN —- Vah biçare zavallı  Vah zavallı biçare  ARİF (Kızıyor yavaş yavaş) — Ben bir çaktım iki çaktım  Baktık olmayacak  ÜSTÜN — Vah vahoğlu vah vah  Vah vahkızı vah vahvah  ARİF (ÜSTÜN' ün gırtlağına sarılır; ağzını kapar  Hızla anlatır  ) — Baktım olmayacak   Hem peder de garip köylünün biri; döndüm köye, tarlaya  Arada askerliği de savıverdim  | 
|   | 
|  | 
|  10-24-2012 | #4 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro MetniÜSTÜN — Yolda öyle yürünmez? Taşlara basa basa yürüyeceksin  Sıçrayacaksın, paçaları sıvayacaksın, icabında yüzeceksin  Bir gözün yerde olacak, çamurlara, çukurlara bakacak; bir gözün arkada olacak, vasıta geliyor mu üzerine, kollayacak  öğren yolda (bilgi yelpazesi  net) böyle yürünür  (Arif onun tarif ettiğinin iki misli mübalağa ile korkulu telAşlı yürümeğe başlar  Üstün onun elinden tutmuştur, boğuşa boğuşa giderler  ) ARİF — Üstün ayakkabımın teki çamurda kayboldu  ÜSTÜN — Sen pantolona sarıl, o da gitmesin  Dur geldik  (Bu sırada maskeliler ortaya gelirler  İskemleleri ortaya getirirler  Onlarla birlikte garip bir şekil yaparlar  Çömelirler  Yatarlar, iki büklüm olurlar  ) ARİF (Şaşırmış) — Ne yaptılar bunlar böyle? ÜSTÜN — Gecekondu yaptılar? Sana da orada bir yer buluruz  (İskemlelerde hep birlikte karışık bir şekilde oturmuşlar  ) Gel bakalım şuna biz de girelim  ARİF — Kapısı yok bunun  ÜSTÜN (Tersler) — Evi buldun da kapısı kaldı  (İskemleler-deki kalabalığa onlar da karışırlar  ) ARİF — Ayağımı nereye basayım? ÜSTÜN — Bassana oraya  ARİF — Eeee, adamm ayağı var  ÜSTÜN — Hey Allahım, sanki o herifin ayağına otobüste hiç basmadılar, bas hadi  ARİF — Şu ışığı bir yaksak, göz gözü görmüyor  ÜSTÜN —- Evi buldun da ışığı kaldı  ARİF — Doğru (çekinerek) Su    ÜSTÜN — Evi buldun da suyu kaldı  ARİF — Doğru  Pencereyi açsak bari  ÜSTÜN (İyice tersler) — Evi buldun da penceresi kaldı  ARİF — Havası kalmamış da  ÜSTÜN — Evi buldun da havası kaldı  ARİF — Peki, peki    ÜSTÜN — İşte şurada bir yerde kıvrılır yatarsın  | 
|   | 
|  | 
|  |