Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinema, Müzik & Online Videolar > Radyo, Sinema ve Tiyatro

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
oyunları, skeç, terbiye, tiyatro

Terbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye Skeç

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

ŞAHISLAR: ORHAN,ZİŞAN,FEHİMAN,GÜZİN,FİKRET,VİLDAN

Vildan döve döve öldürdüm,geberttim valla Ellerim acıdı

Zişan:Gücün yetti demek ki! Beni de çağırsaydın beraber dövseydik

Güzin:Ben de gelebilirdim,müsaittim

Vildan dalga geçmeyin benle,hala sinirim geçmiş değil Bundan sonra gösteririm ben ona

Güzin:Vildan abla,seni de duyan karşında on beşinde,yirmisinde adam var sanacak

Vildan Mahvediyor beni

Zişan:Asıl sen onu mahvediyorsun Vaktinde “Vildan böyle yaparsan ilerde gücün yetmez” dediğimde aldırmıyordun Şimdi de hem çocuk hem sen işkence çekiyorsunuz

Güzin:Acıyorum Onur’a Daha yeni okula başladı,küçücük çocuk

Vildan:Zaten bana hiç acımazsınız

Zişan sana acıyoruz da Vildan,daha çok bu hale düştüğün için Seni hep uyarıyorum,şöyle yapma, böyle yapma diye Ama sen; “İnternet kafeye bayılıyorlar” deyip,saatlerce oraya bırakıp geziyorsun

Güzin:Ben de olsam hiç eve gelmem,çok zevkli oyunlar varÇocuk haklı,baştan alıştırdınız bir defa

Vildan:Şimdi de gitmemeye alışacak

Zişan:Belki Ama o minicik çocuğu ne öyle severken haklıydınız ne de bu kadar kızarken haklısınız

Vildan:Peki ne zaman terbiye olacak bu çocuk ? Babasına da söyledim, “Hiç yüz vermeyeceksin” dedim, hemen şımarıyor Görseydin Zişan abla,gece boyu babasına bakıp bakıp nasıl iç çekti

Zişan:O güzelim masum yavruları oldukları gibi bıraksanız bundan az kötülük edersiniz Hiç olmazsa fıtratlarındaki güzellikle kendilerini korurlar

Güzin:Bence de Hem en kötü ortamlarda minicik dünyaları dejenere ediliyor,hem de hesaba çekiliyorlar şimdiden

Zişan:Minicik çocukların adı terbiyesiz kalıyor ZavallılarHiç çocuk terbiye etmeyi bilmiyorsun Vildan

Vildan:Biliyorum biliyorumCennetten çıkma dayak,muma çeviriyor

Zişan:Cennetten çıkma dayak bir fahşayı,bir münkeri önlemek için kullanılır Sizin öfkenizi sinirinizi boşaltma aleti değildir

Vildan:Ama hep dersin ki nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir

Zişan:Aman Vildan sus Nasihati,tekdiri (bilgi yelpazesinet) bilirmişsin gibi kendince kötek atıyorsun

Vildan:Şimdi döversem söz dinlemeyi öğrenir,büyüyünce akıllı olur

Güzin söz dinlemeyi değil,kini,nefreti öğrenir Bana diyor ki “Güzin abla,bir büyüsem bir büyüsem

Zişan:Ne yapacakmış?

Güzin:Annesini dövecekmişO zaman annesinin ona gücü yetmezmiş,öcünü alacakmış Neyse,bu arada yeni sistem eğitimin de dayağı kabul etmediğini söyleyeyim,Vildan abla

Zişan:Onların eğitiminde buna hayır deme hakları var Güzin Sistemi kendileri oluşturmuş, istedikleri kuralı koyarlar

Güzin doğru bir kural ama anne İsabet etmişler bence

Zişan:Kim bilirBiraz önce dedim ya,bir fahşayı,bir münkeri engellemek için gerekebilirYerine göre bir ihtiyaç ki bu,lüzum görüldüğünde kullanılıyor

Güzin:Anneciğim insanlar güzel eğitilirse,onlara iyi bir terbiye verilirse neden ihtiyaç olsun ki?

Zişan:Kızım bizim eğitimimiz,terbiye metodumuz kötülükleri engellemeye yeterli mi?

Güzin:Olabilir anne,çok titiz bir terbiyeyle aşılamayacak sorun yok gibi geliyor bana

Zişan:Yanlış bir düşüncePeygamberlerin çocukları,eşleri,yakınları asi olup en çirkin fiillere alet olmuşlardı Bu kötülükleri onların iyi terbiye edilmediğine bağlayabilir miyiz?

Vildan:Ya,demedim mi Güzin?

Zişan:Hemen sevinme Vildan,bir iki istisnadan yola çıkıp kendine mazeret bulma O örnekler,bizim insanları hidayete erdiremeyeceğimizin göstergesi olur Biz insanları hidayete erdiremeyiz Nasihat ederiz, kızarız, döveriz,ama gücümüz onları hidayete erdirmeye yetmez Tabii eğitim vazifemiz olduğu için,yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten kendimizi ve ailemizi korumaya çalışacağız

Güzin doğrudur söylediklerin anne,ama yine de dayak atılması insana biraz ters geliyorYani diyorlar ya,insanın nefsine ağır geliyor

Zişan:Nefsine ağır gelende hayır vardır Güzin Biz nefsimizi güzellikle terbiye edersek,buna gerek kalmaz inşallah Fakat,asi,kötü insanların azgınlıklarına engel olmak için bazen ihtiyaç oluyor Sanmasınlar ki her istediklerini istedikleri gibi yapabilirler

Güzin:Hıı,böyle düşünmemiştim

Zişan sonra Allah,kötü,çirkin şeylerin açığa çıkmasını sevmez Açığa çıkıp alenileştiğinde müeyyide uygulamak gerekir Şeytan bazen öyle güçlü nüfuz eder ki insanlara, o zaman onların hevalarına, tutkularına engel olmak imkansızlaşır

Vildan:Eveet,işte o zaman esaslı bir kızılcık sopası azgınlıklarına engel olur

Güzin doğru ya,madem ki terbiye olmuyorlar,terbiyesizlik yapıp herkesin terbiyesini de bozmalarına engel olunurVildan abla,kızılcık sopası çok mu acıtıyor?

Vildan:Ayy,hem nasıl!

Güzin:Nerden biliyorsun?

Vildan:Ben onu ilaç olarak kullanmıştım

Güzin:İlaç olarak mı?

Vildan:Evet canım,doktor vermiştiYemek seçiyordum,istiyordum ki her gün çikolata, kraker, börek, pasta yiyeyim Bunlar olmayınca yemek yemiyordum Annem her yolu denerdi,güç yetiremezdi Benim hasta ve iştahsız olduğumu düşünüyorlardı Doktor bir iki muayene etti,tahlil yaptı

Zişan:Bak bu yönünü de bilmiyordum

Vildan daha sen nelerimi bilmiyorsun Zişan abla Neyse,sonuçta doktor, “Bahçeleri dolaşıp,güzel bir kızılcık sopası bulun,hiçbir sorunu kalmaz” dedi

(FON)

(TELEVİZYONDAN KÖPEK SESLERİ GELİR)

Fikret:İnsan gibi davranıyorlar abla

Güzin:Evet İnsanın neredeyse,hayvanlar da akıllı,diyeceği geliyor

Fikret:Bayağı da akıllılar aslında Anneannem Almanya’da seyrettiği,şarkı söyleyen yunuslardan bahsederdi de,beni oyalamak için uydurduğunu sanırdım Demek doğruymuş

Güzin:Şarkı söyleyen bir de köpek vardı,hatırlıyor musun?

Fikret:Evet,hatırlıyorumPeki nasıl oluyor abla?

Güzin:Terbiye ediyorlar Fikret Mahallede ayı oynatan bir adam vardı,her sözünü dinliyordu ayı Hele Yıldız teyzenin kedisi bir insan gibi tuvalete giderdi

Fikret:Yıldız teyze kızarsa korkusundan kapıdan içeri giremezdi

Güzin:Amcamların köpeği gelenleri karşılar,bir yabancı ise saldırırdı

Fikret:Evet ya,nasıl tanırdı insanları?Kendisine öğretileni nasıl yapardı ama

Güzin:O hayvanların çoğu eğitilirken değişik uygulamalara maruz kalırlarmış

Fikret:Evet,bazen aç bırakılırlarmış,bazen ateşle korkutulup,bazılarına da dayak atılırmış

Güzin:Ne acıklı,yazık hayvanlara

Fikret:Ben de acıyorum Çoğu zaman insanların zevki uğruna yapılıyor bunlar

Güzin:Amaan,ne terbiyesiz,acımasız insanlar var! Allah cezalarını versin

Fikret:Abla anneannemi hatırlıyor musun? Nasıl kızardı anneme

Güzin:Anneannem öyle çok şeye kızardı ki,hangisini söylüyorsun?

Fikret:Bir yaramazlık yaptığımızda annem kızarsa o daha çok kızardı “Ne karışıyorsun çocuklara? Küçükler, elbet yapacaklar Büyüyünce yapmazlar Sen ben yapıyor muyduk?Onlar da akılları erince bırakırlar kötü huylarını” derdi

Güzin:Hıı,evet annemin o sinirli halinde “N’oluyu,hayvan mı eğitiysin? İnsanların aklı var, terbiye etmeye gerek yok,herkes kendi doğruyu öğrenir” derdi

Fikret: (Gülerek)Valla çok sinirlenirdi

Güzin:Ne çok işimize gelirdi ama

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

ZİL SESİ)

Fikret: (Heyecanla)Babam geldi,istediklerimi getirmiştir inşallah(AYAK SESİ)

(KAPI SESİ)

Orhan selamun aleyküm çocuklar

Güzin:Aleyküm selam

Fikret:Babacığım hoş geldin

Orhan:Hoş bulduk Hiç gözüme bakma Fikret,istediklerinin hepsini alamadım

Fikret: (İtirazcı)Babaa

Orhan: (Yorgun)Oğlum,bir sürü şeyi bir arada istiyorsun,tek tek istesen neyse

Fikret:Ama babacığım

Orhan:Ama Fikret’ciğim her şeyi ben alıyorum Artık büyüdün,bakkal, manav işlerini sen hallet, benim işim azalsın

Fikret:Ya,ben nasıl yapayım?

Orhan:HııBen yapmayınca, “Niye yapmadın?” Sana gelince, “Ben nasıl yapayım?”

Güzin dünya tersine döndü Babalar çocuklarına soracakken,çocuklar babalarına soruyorlar

Orhan:Yaa,bugün Zeki amcan da öyle söyledi Durun bir ellerimi yıkayayım

(FON)

Orhan:MımmAnneniz de nefis bir çorba yapıyor

Fikret:Biliyorum,yayla çorbası

Güzin:Baba,Zeki amca ne söyledi bugün?

Orhan:Torunlarından bahsetti Sürekli anneleriyle babalarıyla çekişip duruyorlarmış

Fikret sebep neymiş?

Orhanebebi,söz dinlememeleriymiş

Güzin dinlemez onlar, müthiş yaramazlar Bacak kadar boylarıyla sözlerini yürütüyorlar

Orhan:Bildiğin gibi değil Bu defa söz dinlemeyenler anne babalarıymış Çocuklar dedelerine şikayet ediyorlarmış,hiç bizim sözümüzü dinlemiyorlar diye

Güzin dünya tersine dönüyor

Orhan:Evet eskiden babamız annemiz sorgulayacak diye korkardık Şimdi de çocuklarımız bizi sorgulayacak diye korkuyoruz

Fikret:Ya babaa

Orhan:Valla doğru Fikret Eve gelirken, “Acaba bugün Fikret’in hangi isteğini unuttum?” diye endişeleniyorum

Fikret:Babacığım lütfen

Orhan:Şimdi “lütfen” deme Fikret Hadi söyle bakalım,sen hiç eve gelirken veya ben eve gelince “Acaba bugün bir yanlış yaptım mı ya da hangi (bilgi yelpazesinet) isteği unuttum?” diye korkuyor musun?

Güzin: (Gülerek) Aaa babaa, Fikret’ten bir şey isteyen mi var?

Orhan:İyi dedin Hiç istetmez bir şey kendisinden

Fikret:(Kızar)Abla n’oluyor?

Güzin:Yalan mı Fikret? Biraz önce annem yoğurt isteyince ne dedin?

Fikret:

Güzin: (Şakacı)Ters ters bakma da,hadi,annem; “Limon yok” deyince ne dedin onu söyle

Orhan:Ah kızım ah,dedin ya dünya tersine dönmüş

Güzin:Ama babacığım hani herkes tersine giderken, biz düz giderdik

Orhan doğrusun da kızım,ister istemez dengemiz bozuluyor,sendeliyoruz Bizimkisi akıntıya kürek çekmek Gerçi kürek çekmeye de razı olacağım ama terbiyemiz bozuluyor,ayıp oluyor

Güzin:Bence de Arkadaşım büyüklerin yanında ayaklarını üst üste atıp,daha olmazsa iki seksen uzanıyormuş Ayıp ettiğini söyledimAnnesi de çok üzülüp ikaz ediyormuş

Orhan:Eee,vazgeçmiş mi peki?

Güzin:Ne gezer “Günah mı canım,haram mı?” diyor

Orhan dedim ya kızım,terbiyemiz bozuluyor Yani bu şımarık nesil Rasulullah’ı karşısında bulsa, ona da dikelip “Ne var, sanki günah mı?” diyecek

Fehiman sonra da batılın karşısında selam duracak

Fikret:Vay vay,ablam da burada sessiz sessiz bizi dinliyormuş

Orhan:Gel kızım gel,dua edelim de Allah bizi korusun Zaaflarımızla, hatalarımızla büyük günahlara düşmeyelim

Fehiman:İnşallah babacığım Yoksa sonradan Allah’ın terbiye etmesi nefsimize ağır gelebilir

Güzin:Nasıl terbiye eder abla?

Fehiman:Çok çeşitli şekillerde olabilir Tebük Savaşı’na gitmeyen sahabeleri hatırlıyorum da

Orhan:Allah bizi korusun,onların halleri içler acısı

Fehiman düşünsene Güzin, annem, babam, yakınlarımız, sevdiklerimiz bizimle konuşmuyor,yüz çeviriyor

Orhan:Hem de onlardan Rasulullah ve ashab yüz çeviriyor Ahirette kendileriyle haşrolmak için bunca çaba gösteriyoruz ki bizim mürebbimiz Rabbimiz,bu durumlara düşmeyelim de kademe kademe kemale ulaşalım diye bize yardım eder Tüm işaretler yollara dizilmiştir Yeter ki biz istifade edelim

Fehiman:Evet,terbiyenin amacı da budur,değil mi baba?

Orhan:Evet,kişiyi atıl olmaktan kurtarıp,işe yarar,kaliteli hale getirmek, olgun, kıvamlı

Zişan: (Seslenir)Yemeğe neden gelmiyorsunuz?

Fehiman:Namazının bitmesini bekledik anne

Orhan:Of,çok acıkmışım,hadi gidelim sofraya Fikret nereye kayboldu?

Güzin:Biraz önce çok mahcup oldu babacığım,sessizce çıktı

Orhan:Eh,terbiyeli çocuk benim oğlum

(AYAK SESLERİ, ÇATAL-KAŞIK SESLERİ)

Orhan:Zişan bu ne çorbası?

Zişan:Bilmem

Orhan:Fikret,sen yayla çorbası pişiyor dedin

Fikret:Öyle sanıyordum

Zişan:Maksadım öyleydi Yoğurt kalmadığını fark ettim,şehriye çorbasına,dönüştürdüm

Orhan:İyi de bu çorbanın suyu bir tarafa,şehriyesi bir tarafa kayıyor Sanki tabağın üzerinde salçalı sular yüzüyor

Fehiman:Babacığım siz de yaniGörüyorsunuz bu çorba terbiyesiz

Zişan:N’apabilirdim?Aksi gibi evde limonla yumurta da kalmamış

Orhan:İyi de aslan gibi oğlun var elinin altında

Zişan

Orhan:Ah ah,gelin kaynana terbiyesi görmezse olacağı bu İyi de bu çorbayı yapamamak için hem yoğurtsuz, hem limonsuz,hem yumurtasız (bilgi yelpazesinet) zamanı seçmeyi nasıl becerebildin?

Zişan:Orhaan,OrhanAnlaşılan sen Zeki amcayla beraberdin Biraz daha böyle devam edersen değil terbiyeli çorba,terbiyesiz çorbayı da alacağım önünden

Orhan:Tamam tamam,sustum (Daha sessiz) Sustum(Korkarak) Şeyy Zişan ya,bunlar benim kaşığıma gelmiyor

(Gülüşebilirsiniz Yoksa anneniz sinirlenecek)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com