![]() |
Skeç En İyi Arkadaş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Skeç En İyi ArkadaşSkeç en iyi arkadaş EN İYİ ARKADAŞ Çocuk Kitapları Haftası Piyesi Kişiler Gülseren - Dede - Ayşegül - Murat - Baba 1 ![]() (Bir kitaplık odası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— (ihtiyarların yanına iyice sokularak) Dedeciğim! Dede— (başını okumakta olduğu kitaptan kaldırarak) Ne var yine yavrum! Kitabımı rahat rahat okumayacak mıyım? Ayşegül— Annem, babam yemeğe bekliyorlar sîzi ![]() Dede— (canı sıkılmış gibi) Yemek, yemek, yemek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayşegül— Ama dedeciğim, yemek yemeden nasıl yaşarız sonra? Dede— (gülümseyerek) Haklısın tatlı kızım ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— (Gülseren'in arkasından) Dünya güzel değil mi dedeciğim? Dede— Ooo! Sen de mi buradaydın? Demek beni yemeğe götürmek için çift koruyucu gönderiyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— Babam da annem de çok üzülüyorlar siz yemeğe gelmeyince ![]() ![]() Dede— Haklılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— Okumak o kadar tatlı mı dede? Dede— Elbette, dünyada okumaktan tatlı çok az şey vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— Dede! Siz neden başkalarının dedeleri gibi sokağa, kahveye, parka çıkmıyorsunuz? Arkadaşlarınız yok mu sizin? Dede— (gülümseyerek) Arkadaşsız insan olur mu? Benim birçok arkadaşım var ![]() ![]() ![]() Gülseren— Galiba yalnızlığı çok seviyorsunuz ![]() Dede— Yalnız olduğumu da nereden çıkardın! ![]() ![]() ![]() Gülseren— Ama dedeciğim, bütün gün evde, bu odada yalnız değil misiniz? Dede— Kim söyledi size yalnız olduğumu? Murat— Yalnız olduğunuzu her gün görüyoruz ya! Dede— Yanılıyorsunuz öyleyse, benim bu odada her gün yüzlerce arkadaşım, dostum var ![]() ![]() ![]() Gülseren— (elini ağzına tutup gülerek) Hah hah ha ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Şaka mı? Ne şakası! Murat— Elbette şaka dedeciğim ![]() Dede— Hepsi de yanı başımda, karşımda duruyorlar ![]() Gülseren— Şu anda burada değiller herhalde ![]() ![]() ![]() Dede— Neden olmasınlar? Buradalar işte ![]() ![]() ![]() Ayşegül ve Murat— (hayretle) Buradalar mı? Dede— Evet buradalar ![]() Ayşegül— Affedersiniz dedeciğim ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— (gülerek) Ya! ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Arkadaşlarımla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Neden korkuyorsunuz ![]() ![]() ![]() Murat—Sizin görünmeyen arkadaşlarınızdan ![]() ![]() ![]() Dede— Sen de Murat gibi mi düşünüyorsun Gülseren! Gülseren— Hayır ama yine de ![]() ![]() ![]() Dede— Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— Yine de görünmeyen varlıklarla tanışmak gelmiyor içimden ![]() ![]() ![]() Dede— (Kahkahayla güler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— Ancak masallardaki cinler, periler görünmez dedeciğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— (Sözünü keser ![]() Gülseren— Başka türlüsü aklımıza gelmiyor ![]() ![]() ![]() Dede— Benim arkadaşlarım öyle görünmeyen cinsten değil ![]() ![]() ![]() Murat— (hayretten ve korkudan büyümüş gözlerle) Fakat bize görünmüyorlar işte ![]() ![]() ![]() Dede—Tanışmak istiyor musunuz? Gülseren— Bize kendilerini gösterecekler mi? Dede— Görmek istedikten sonra her zaman görürsünüz ![]() ![]() ![]() Murat— Bize bir kötülük yapmazlar değil mi? Dede— (Yerinden doğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Skeç En İyi Arkadaş |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Skeç En İyi ArkadaşGülseren— Ama bu kitap dolabı, içerisinde de kitaplardan başka bir şey yok ![]() ![]() ![]() Dede— İyi ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— (hayretle) Kitaplar mı? Dede— Evet, kitaplar ![]() ![]() ![]() Gülseren— Biz de sanmıştık ki şey ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— (gülerek) Dedenizi görünmeyen birtakım garip yaratıklarla arkadaşlık ediyor sanmıştınız değil mi? Bunun için de korktunuz ![]() ![]() ![]() Gülseren— Evet, ne yalan söyleyelim korkmuştuk ![]() Dede— İşte arkadaşlarımı gördünüz ![]() ![]() Murat— Ama dedeciğim! Kitap camız bir şey, sizinle ne konuşabilir, ne de söylediklerinizi anlar ![]() Dede— Yanılıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— Konuşur mu? Murat— Cevap mı verir? Dede— Evet ![]() ![]() ![]() (Bu sırada baba girer ![]() Baba— Çocuklar, ben size dedenizi çağırın demedim mi? (dedeye) Yemeğe gelmiyor musunuz baba? Dede— Çocuklar söyledi ![]() ![]() biraz işimiz var ![]() Baba— Sofrada sizi bekliyoruz ![]() Dede— İsterseniz siz yemeğe başlayın ![]() ![]() Baba— İşiniz acele mi? Dede— Biraz öyle sayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baba— Peki, nasıl isterseniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Evet ![]() ![]() ![]() Murat— Kitaplar hem konuşur, hem de insana cevap verir demiştiniz ![]() ![]() ![]() Dede— Evet, doğru ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— Fakat nasıl olur dedeciğim! Dede— Çok basit, gelin bakalım ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— Bizi çok şaşırttınız dedeciğim; önce kitaplar benim dostum, arkadaşım dediniz, sonra da onların sizinle konuştuğunu söylediniz ![]() Dede— Evet, gerçeği söyledim size ![]() ![]() Murat— Gezip konuşmak, hoşça vakit geçirmek için ![]() Dede— Güzel ![]() Gülseren— Neden? Dede— öncelikle kitap insana gerçekten hoş vakit geçirtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— İnsan arkadaşıyla konuşur, kitapla da konuşamaz ya! Dede— Kitabın konuşması için kulağımıza seslenmesi gerekmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— İnsan düşündükçe size hak veriyor ![]() Dede— Evet pek tabi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— Bütün kitaplar iyi midir? Dede— Evet, genellikle bütün kitaplar iyidir ![]() Murat— öğretmenimiz bazı kitapları okumamıza izin veriyor ![]() Dede— Çocuk yeni yetişmekte olan bir fidan gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— Anladım ne demek istediğinizi ![]() ![]() Dede— Evet öyle demek istedim ![]() ![]() ![]() Murat—Tıpkı arkadaş seçiminde olduğu gibi ![]() ![]() ![]() ![]() Dede—Aferin ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— Kitap insanın en iyi arkadaşıdır, diyorsunuz ![]() Dede— Hâlâ şüphe mi ediyorsunuz? Gülseren— önce anlaşılmıyor ama insan düşününce bunun doğru olduğu kanısına varıyor ![]() Dede—- Gerçek de ondan ![]() ![]() ![]() Murat— İnsan arkadaşını, her istediği, her aradığı zaman yanında bulamaz ![]() ![]() ![]() Dede— Aferin Murat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülseren— İnsanın her istediği an yanında bulabileceği bir arkadaşı olması ne iyi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Gerçekten mutluyum çocuklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— Kitabı okurken uyuyor, rüya görüyorsunuz öyleyse ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Skeç En İyi Arkadaş |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Skeç En İyi ArkadaşDede— Bunu da nereden çıkardın Murat! Murat— öyle ya dedeciğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— (Gülseren'e dönerek) Sen de mi aynı şeyi düşünüyorsun yoksa? Gülseren— öyle düşünmüyorum ama kitabın sizi nasıl gezdirebildiğini merak ettim doğrusu ![]() Dede— Size bir soru ![]() ![]() ![]() Gülseren— Görmediği, bilmediği yerleri görmek, öğrenmek için ![]() ![]() ![]() Dede— Evet ![]() Gülseren— Zamanı ve çok parası olan bir insan için mümkündür ![]() Dede— Yanılıyorsun ![]() ![]() Murat— Eskiden olsa söyledikleriniz doğru olabilirdi ![]() ![]() ![]() Dede— Evet ama yine de bir insanın bütün dünyayı yeteri kadar gezip tanıması için birkaç yüzyıllık ömre sahip olması gerekli ![]() ![]() Murat— Nasıl? Dede— Dünyamızın çeşitli ülkelerin bize tanıtan, orada yaşayan insanları, hayvanları, bitki örtüsünü anlatan yığınlarla kitap var ![]() ![]() ![]() Gülseren— Çok doğru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Gördünüz mü? Demek oluyor ki sandığınız gibi ben yalnız yaşamıyorum ![]() ![]() Murat— Haklısınız dedeciğim ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Nedir o? Murat— Hani demiştiniz ya kitap insanla konuşur, yeri geldiğinde sorduklarına da cevap verir diye ![]() Dede— Evet, öyle söyledim ![]() Murat— Konuşmasını anladım ![]() Dede— (gülerek) Demek burasını anlayamadın ![]() Murat— Evet ![]() Dede— Bu çok kolay ![]() Murat— Anlatır mısınız? Gülseren— (dedeye) Ben bir parça anlar gibi oluyorum ama siz daha güzel açıklarsınız bunu ![]() Dede— Anlaşılan iyi anlamadınız daha ![]() Murat—Anladık ama dedeciğim bunu da anlatırsanız, her şeyi daha iyi anlamış olacağız ![]() Dede— Peki, anlatayım ![]() ![]() Gülseren— Çeşitli kaynak kitaplar karıştırarak hazırlıyoruz ![]() Dede— Yani? Murat— Bize verilen soruların cevabını kitaplardan buluyoruz ![]() Dede— Bu soruları kim soruyor size? Gülseren— öğretmenimiz ![]() Dede— öyleyse siz de aynı soruları kitaba sormuş oluyorsunuz ![]() Murat— Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Şimdi sanırım kitabın neden iyi bir arkadaş olduğunu, yararlarını iyice anladınız ![]() Murat— Anladık dedeciğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Bilmediklerini öğrenmek her insana büyük yararlar sağlar ![]() ![]() Gülseren— Dedeciğim, biliyorsunuz her yıl kasım ayının 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Olurum yavrum ![]() ![]() ![]() Murat— Dedeciğim, her yıl düzenlenen bu kitap haftaları ile ne yapmak istiyorlar ![]() ![]() Dede— Neden olacak; çocuklara daha küçük yaştan iyi arkadaşlar, gerçek dostlar kazandırmak için ![]() ![]() Gülseren— öğretmenimiz diyor ki: Her evin bir kitaplığı olmalı ![]() ![]() ![]() Dede— öğretmeniniz çok doğru söylemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— Bundan sonra okuduğum kitapları biriktirerek bir kitaplık kuracağım ![]() Dede— Böyle bir şey yaparsanız çok sevinirim ![]() ![]() ![]() Gülseren— Ne zaman yaparız bunu? Dede— İsterseniz hemen yarın ![]() ![]() Murat— Yaşasın, benim tatlı dedeciğim ![]() Dede— Siz de çok yaşayın yavrularım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede— Buna çok sevindim ![]() benim çalışma masamın yanına sizin için de bir küçük masa koydursun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat— Gidelim dedeciğim ![]() ![]() Dede— Sor bakalım ![]() Murat— Konuşmaya yeni başladığımızda dediniz ki "İnsanlar yemeği düşündükleri kadar okumayı, öğrenmeyi de düşünselerdi dünya daha güzel olurdu ![]() Dede— Okuyan insan, bilgili insan demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Sahneden çıkarken perde kapanır ![]() |
![]() |
![]() |
|