Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hrisotomos, içen, ilk, kanı, türk

Türk Kanı İçen İlk Hrisotomos

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Elindeki haçı havaya kaldırır, Yunan işgal ordusunu takdis eder Sonra da, askerlere hitaben o meşhur vaazını verir

"Evlatlarım Elen çocukları Bugün, İsa'nın en büyük mucizesini göstermiş oluyorsunuz Bu uğurda, ne kadar Türk kanı döküp içerseniz, o kadar sevaba girmiş olacaksınız Ben de bir bardak Türk kanı içmekle, onlara olan kin ve nefretimi teskin etmiş olacağım Bütün azizler arkanızda Hadi buyrun!"

Tarih 15 Mayıs 1919 1Hrisostomos' un İzmir konuşmasından :

"ne kadar Türk kanı döküp içerseniz, o kadar sevaba girmiş olacaksınız Ben de bir bardak Türk kanı içmekle, onlara olan kin ve nefretimi teskin etmiş olacağım !!!! "

Liman açamadılar

Kapı açmaya çalışıyorlar Demek bu Mehmet Ali Talat'a boşuna Formula ödülü verdirmemişler İlla bir formül bulacak, Rumlara yol açmak için

Ama küçük bir pürüz var

Rum Başpiskoposu
2'nci Hrisostomos

Ne diyor bu arkadaş?

"Ankara düşmanımızdır Türkiye işgalcidir Vatan topraklarımızı istila ettiler"

Böyle diyor

Bu, 2'nci Hrisostomos

Bundan önceki neydi?

1'nci Hrisostomos' tu Yani takmışlar Hrisostomos' a Aslında, gerçek isimleri değil bu Lakapları

Hani nasıl Ratzinger, papa olunca Benediktus ismini aldı
Onun gibi Dini bir sıfatı nesilden nesile yaşatmaya çalışıyorlar

O halde soru şudur:

Kimdir o yaşatmaya çalıştıkları "asıl" Hrisostomos?

Tarih, 15 Mayıs 1919
Yunan ordusu, İzmir'e çıkar
Yer, bugünkü Pasaport
Türklerin kara günü

İzmir'deki Rumların dini lideri, yani İzmir Metropoliti olan papaz, etekleri uçuşa uçuşa gelir Diz çöker

Önce işgal komutanının çizmesini öper, sonra Yunan bayrağını
İzmir doğumludur papaz

Babası celep

Ama o hayvanlarla uğraşmak istememiş, Atina'ya gitmiş, dini eğitim almış, papaz cübbesi giymiş, sonra İzmir'e dönmüş, kademe kademe yükselerek, İzmir Metropoliti olmuştur
Etekleri zil çalmaktadır o gün

Elindeki haçı havaya kaldırır, Yunan işgal ordusunu takdis eder Sonra da, askerlere hitaben o meşhur vaazını verir

"Evlatlarım Elen çocukları Bugün, İsa'nın en büyük mucizesini göstermiş oluyorsunuz Bu uğurda, ne kadar Türk kanı döküp içerseniz, o kadar sevaba girmiş olacaksınız Ben de bir bardak Türk kanı içmekle, onlara olan kin ve nefretimi teskin etmiş olacağım Bütün azizler arkanızda Hadi buyrun!"

Sonra? Sonrası malum

Türk kıyımı başlar

Zaten, hep bunu istemişti o papaz

Kral Konstantin'e başvurmuş, Yunan Ordusu'nu İzmir'e çağırmıştı İtilaf Devletleri'ne yalvarmıştı, İzmir'in Yunan'a verilmesi için

Birgün geleceklerini bildiği için de, Aya Fotini Kilisesi'nin bodrumunu silah ve cephane ile doldurmuştu

Silah ve cephane, insani yardım adı altında geliyordu sandıklarla
Yunan Ordusu İzmir'e çıkınca, İzmir'deki Rum gençleri cesaretlendi Gittiler Aya Fotini'ye, giydiler Yunan Ordusu'nun üniformalarını, aldılar silahlarını, daldılar Türk köylerine, kadınlarına, kızlarına

Üç yıl geçti böyle
Ve, Allah bize o günü gösterdi 9 Eylül

O papaz, bedelini çok ağır ödedi Linç edildi

Konak Meydanı'nda başladı hadise, Mezarlıkbaşı'nda bitti (İzmirli olmayanlar için belirtelim: Üç kilometre falandır o papazın parça parça edilerek, sürüklendiği mesafe)

Hanımlar beyler

Neydi o papazın ismi?

Hrisostomos!

Evet, bugün Kıbrıslı Rum başpiskoposların nesilden nesile yaşatmaya çalıştıkları isim işte bu

Hrisostomos!

Bitmedi

Gazi geldi İzmir'e Batarya kuruldu

Hrisostomos' un Aya Fotini Kilisesi top ateşiyle yerle bir edildi

Çünkü ibadethane falan değildi orası Resmen, Türk kanı içmeye yeminli, teşkilat merkeziydi

(İzmirliler için belirtelim: İkiçeşmelik'ten Çankaya'ya doğru in, Basmane'ye dönerken, tam köşe Orasıydı Aya Fotini Kilisesi)

Bitmedi

Atina'nın kuzeyinde bir semt var, Nea Smyrna Yani, Yeni İzmir Yunanistan, Aya Fotini Kilisesi'nin birebir kopyasını yaptı oraya İsmini, Aya Fotini Kilisesi koydu Önüne de bir heykel dikti

Bilin bakalım kimin heykeli?

Hrisostomos' un

Altına da şu ibareyi yazdılar:

"İzmir şehidi"

Bitmedi

İzmir'de Montrö Kapısı'na yakın, Çocuk Hastanesi'nin karşısında küçük bir kilise var Protestan Kilisesi'ydi

İzmir'de Hollandalı kalmadığı için, bu kilise, Rum cemaatine verildi Sivri ve üçgen çatısıyla "ben protestan kilisesiyim" diye bağırır Ama Rum ortodoks kilisesidir şu anda

Bilin bakalım ismi ne?

Aya Fotini Kilisesi

(Şunun altını önemle çizeyim İzmir'de yaşayan üç beş tane Rum vatandaşımız kaldı Bu memleketi en az benim kadar severler Biliyorum ki, birçok Türk ve Müslüman'dan daha hayırlı yurttaşlardır Bu vatan ne kadar benimse, en az onların da, o kadardır Bu bilgileri vermekteki amacım, onları rencide etmek değil)

Demem o ki

Bu topraklarda gözü olanlar
Hrisostomos' u unutmuyorlar
Asla
Yaşatmaya çalışıyorlar
Hem ismini, hem ideallerini

Peki biz ne yapıyoruz?
Unuttuk gitti bile
Liman açmaya çalışıyoruz
Liman uymadı, kapı

yılmaz özdil

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com