Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
altındaki, basını, istanbul, işgal

İşgal Altındaki İstanbul Basını (1918-1922)

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı'da Son Tartışmalar:İşgal Altındaki İstanbul Basını (1918-1922)

Osmanlı'da Son Tartışmalar:İşgal Altındaki İstanbul Basını (1918-1922)

Osmanlıda Son Tartışmalar:İşgal Altındaki İstanbul Basını(1918-1922)

"En Son Okuduğunuz Kitap?" bölümünde kısaca değindiğim Orhan Koloğlu'nun "Mondros'tan Mudanya'ya Osmanlı'da Son Tartışmalar" adlı araştırmasından alıntılar yaparak,1918-1922 yılları arasında İstanbul'da yayınlanan bazı gazete ve dergilerin ilginç küpürlerini,yorum ve makaleleri paylaşmak isterim

Öncelikle kaynak kitabın konusu hakkında biraz bilgi vereyim:Kitapta Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından Kurtuluş Savaşı'nın sonuna kadar dönemin İstanbul aydınlarının,yazar çizer kadrosunun-Mütareke Basını olarak da tabir ediliyor- fiilen çöken imparatorluğa ve Anadolu'daki mücadeleye bakış açısı anlatılıyor

Yazar,tarihsel sıralamayı takip ederek basının olaylara yaklaşımını irdeliyorAraştırmayı, Kurtuluş Savaşı sürecinin de daha iyi anlaşılması açısından bölümlere ayırarak (5 Bölüm halinde )anlatmayı uygun buldumÖnce o yıllardaki İstanbul Basınını oluşturan gazete ve dergileri tanıyalım:

1918-1922 Arası İstanbul'da Yayınlanan Gazete ve dergiler( * ):

Alemdar

Akşam

Ati

Aydede(Mizah dergisi)

Dersaadet

Diken(Mizah dergisi)

Fağfur(Dergi)

Güleryüz(Dergi)

Hadisat

Hakimiyet-i Milliye

İçtihad

İfham

İkdam

İleri

İnkılab-ı Beşer

İslam

İstanbul

Minber

Peyam

Sabah

Sebil ür-Reşad

Serbesti

Söz

Tanin

Tasvir-i Efkar

Tercüman-ı Hakikat

Vakit

Yenigün

Yeni İstanbul

Zaman

( * )Bunlara Rum,Ermeni ve Yahudi Cemaatlerinin toplam 18 yayını ile Fransızca ve İngilizce yayınlanan 10 gazete ve dergiyi de ekleyebiliriz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com