|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cumhuriyet, halifeliğin, kaldırılması, tarihi |
![]() |
Cumhuriyet Tarihi Halifeliğin Kaldırılması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cumhuriyet Tarihi Halifeliğin KaldırılmasıCumhuriyet Tarihi Halifeliğin Kaldırılması İslâm'da din ve devlet işleri birbirinden ayrılmaz parçalardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saltanatın kaldırılmasından sonra Hilâfet muhafaza edilmiş, Abdülmecit Efendi halife olarak TBMM tarafından seçilmişti ![]() ![]() Lozan sonrasında halifelik konusunda gerek Meclis'te, gerekse kamuoyunda tartışmalar yoğunlaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal Paşa, Şubat 1924'te İzmir'de iken Hilâfet'in kaldırılması kararını almıştır ![]() ![]() Hilâfet'in kaldırılma meselesi önce 2 Mart 1924'te Halk Fırkasın da görüşülerek kabul edildi ![]() 1) Urfa mebusu Şeyh Saffet Efendi'yle 53 arkadaşının Hilâfetin kaldırılması ve Osmanlı hanedanının Türkiye dışına çıkarılmasıyla ilgili kanun teklifi ![]() 2) Siirt Mebusu Halil Hulki Efendi ve 50 arkadaşının Şer'iye ve Evkaf vekaletiyle Erkan-ı Harbiye Vekaleti'nin kaldırılmasıyla ilgili kanun teklifi ![]() 3) Manisa Mebusu Vasıf Bey ve 50 arkadaşının eğitim ve öğretimin birleştirilmesiyle ilgili kanun teklifi ![]() Bu kanunlarda yapılan görüşme ve tartışmalar beş saat kadar sürdü ![]() ![]() Buna göre "Ţer'iye ve Evkaf Vekâleti ile Erkan-ı Harbiye Vekâleti kaldırılmış, eğitim öğretim Millî Eğitim Bakanlığına bağlanarak birleştirilmiştir ![]() Hilâfet'in tamamen kaldırılmasıyla ilgili karar kanunlaştıktan sonra İstanbul Valisi tarafından Abdülmecit Efendi'ye tebliğ edilmiş ve yurt dışına çıkması sağlanmıştır ![]() Aslında halifeliğin kaldırılmasının siyasî gayeden çok daha önemli kültürel ve tarihî manası vardır ![]() ![]() Hilâfetin kaldırılması yurt dışında büyük tepkilere yol açmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|